«Alt annet enn sannheten» handler om Maria, som etter en herlig ferietur til Zanzibar blir urolig og tester seg for hiv. Prøven kommer tilbake positiv. Hele Marias verden og selvbilde raser sammen. Hun reiser til slutt tilbake til Zanzibar for å spore opp mannen hun var sammen med.

Boken er elegant strukturert. Vi kastes rett inn i heten i Zanzibar hvor Maria går rundt med et dårlig foto og forsøker å finne Abdalla. Annenhver bolk er tilbakeblikk til hvordan Maria lever livet som hiv-positiv i Norge, og hva slags følelser som river i henne. Disse beskrivelsene er troverdige og opplysende, og formidler fortvilelsen og raseriet Maria føler. Men det er også mange andre aspekter ved sykdommen som Bojer setter ord på, som man som leser blir både overrasket og ettertenksom av.

Samtidig som vi blir med på Marias indre reise i kamp mot sykdommen, blir vi med på reisen til eksotiske Zanzibar. Her skildres en annen og vennlig kultur på en innsiktsfull måte. Spesielt er lukter og det visuelle godt og levende beskrevet. Menneskene som Maria møter er sammensatte, og vi møter dem slik Maria møter dem. Noen dager er hun i bedre form, andre dager er hun langt nede. Boken har en fin balanse mellom det indre livet i Maria og spenningen som ligger i det om hun klarer å finne Abdalla. Språket er lett og skaper et driv, samtidig som det tar seg tid til å dvele ved detaljer som er viktige. Dette er en bok som fort kan skape debatt, og som gir oss vanlige lesere innsikt i hvordan en litt glemt sykdom preger et liv.


(FD)

 

Bestill boka