Aldri før har et sameting avholdt møte i Rådhuset i Trondheim. Det finske sametinget ble det første.

Det finske sametinget

HISTORISK: Det finske sametinget fargela Bystyresalen i Trondheim onsdag i forbindelse med samejubileet Tråante 2017.

- Dette er en svært spesiell dag for oss, sa ordfører Rita Ottervik da hun tok imot de 20 medlemmene i det finske sametinget onsdag formiddag

- Vi har aldri vært vertskap for et sameting før, og dette gjør meg stolt. Jeg vet at dere har viktige saker å diskutere i dag. Det samiske folket i Finland avhenger av sametinget og arbeidet dere gjør, sa Ottervik.

Det finske sametinget

VELKOMMEN: Den finske sametingspresidenten Tiina Sanila-Aikio ble ønsket velkommen til Trondheim av ordfører Rita Ottervik

Trondheimsordføreren regnet med at de gode, interessante diskusjonene satt i veggene i Bystyresalen, og var sikker på at dette ville inspirere sametingsrepresentantene til spennende debatter.

Det finske sametinget var begeistret over å holde sitt møte i Rådhuset i forbindelse med jubileet Tråante 2017. Denne uka er hele Trondheim kledd i samedrakt, i forbindelse med at samefolket feirer hundre år som ett folk.

Det finske sametinget

- FLOTT JUBILEUM: Inka Saara Arttijett, rådgiver for den finske sametingspresidenten, skrøt av jubileet i Trondheim.

- Trondheim har tatt svært godt imot oss, og det er en ære for oss å kunne ha vårt møte i Rådhuset, medgir Inka Saara Arttijett, som er rådgiver for den finske sametingspresidenten.

Sametinget jobbet onsdag med sine programmer for den kommende perioden. Utfordringene i Finland er store, blant annet fordi 60 prosent av det samiske folket bor utenfor de samiske områdene. Dette er krevende både i forhold til å bevare språk og kultur, samt jobbe med helse- og sosialspørsmål.

- Dette er historisk også for oss. Det er ikke ofte vi har sametingsmøte i utlandet. Jeg kan huske bare én gang i Brüssel, forteller Arttijett.

Det finske sametinget

VIKTIGE SAKER: De 20 sametingsrepresentantene diskuterte viktige programmer for den kommende perioden.

Tre finske journalister fulgte sametingsmøtet. Maria Saijets, som er sjef for YLE Sápmi, syntes det var stas å ha møte i Rådhuset.

- Og Trondheim er en perfekt by å ha hundreårsjubileet i. Byen er verken for stor eller for liten, og det er lett å finne fram her. En flott jubileumsby, sier Saijets.

Samefolket feirer at det er hundre år siden det første møtet, der samene startet arbeidet med å samle folket. Møtet som startet i Trondheim 6. februar 1917, er blitt svært viktig for samene. Denne datoen er blant annet blitt Samefolkets dag, og i Trondheim ble det samiske flagget heist flere steder i sentrum, foran Rådhuset og ved alle kommunale skoler.

Åpning på Torvet

FOLKSOMT: Mange strømmet til Torvet for å feire åpningen av Tråante 2017.

Ordfører Rita Ottervik sa under jubileumsåpningen på Torvet at hun var umåtelig stolt over at denne feiringen er lagt til Trondheim.

- Det er fantastisk flott å se hvordan samefolket og jubileet preger bybildet vårt denne uka, sa Ottervik.

Samer fra både Norge, Sverige, Finland og Russland feirer hundreårsjubileet i Trondheim. Gjennom hele uka er det en rekke arrangementer, utstillinger og ulike aktiviteter. Den 5. sameparlamentarikerkonferansen og den 21. Samekonferansen avholdes begge i Trondheim i forbindelse med jubileumsuka.

Hans Majestet Kong Harald, statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen og flere statsråder har også deltatt i feiringen.

Samisk alter

SAMISK ALTER: De kristne sørsamene i Midt-Norge har lenge ønsket seg et samisk alter i Nidarosdomen. Denne uka ble det innviet.

Mandag ble det innviet et samisk alter i Nidarosdomen. Dagen etter ble det lansert en egen jubileumsmynt, en 20-krone, med samisk motiv.

Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune har gått sammen for å markere hundreårsjubileet. Jubileet markeres både som en nasjonal feiring og et felles samisk jubileum.

Reinsdyr på Torvet

REIN UNDERHOLDNING: Trondheimsbarna syntes det var morsomt å se reinsdyrene på Torvet.

Nyheter og kunngjøringer