Minnemarkering: 75 år siden jugoslaviske fanger ble deportert til Norge

Lørdag 17. juni klokka 12 blir det minnemarkering med kransenedleggelse på Moholt kirkegård. Varaordfører Hilde Opoku og Vojislav Novakovic som representerer Venneforeningen Norge - Vest-Balkan taler ved markeringen.

Den 14. juni 1942 kom de første 900 jugoslaviske fangene Bergen med lastebåten Gotha. Ytterligere 1500 kom innen utgangen av den samme måneden. I løpet av hele krigen ble 4268 jugoslaviske fanger deportert til Norge av den tyske krigsmakten. Innen freden kom i 1945 var 2368 av disse drept eller døde av sykdom og underernæring.

Midt-Norge og Trondheim var også involvert i dette mørke kapittelet i norsk krigshistorie. I alt 271 jugoslaviske krigsfanger som omkom i Midt-Norge, er gravlagt på fellesgravstedet på Moholt og 14 er gravlagt på Lademoen kirkegård.

Vennskapsbånd 

De jugoslaviske krigsfangene var spredt over hele landet, og mangt et vennskapsbånd ble knyttet mellom fanger og lokalbefolkning. Foruten i Trondheim vil det være markeringer på en rekke steder i landet.

Den nasjonale markeringen vil skje 23. juni på Korgfjellet i Nordland.

Arrangør av den nasjonale markeringen er Venneforeningen Norge - Vest-Balkan som bærer videre vennskapelige tradisjoner fra andre verdenskrig som tidligere ble ivaretatt av Norsk Jugoslavisk Samband. Leder for foreningen er Rolf Fjellestad.

Kontaktpersoner:

Gerhard Dahlen, 911 12 466
Vojislav Novakovic, 926 57 274

Nyheter og kunngjøringer