Elever fra trondheimsskolen får omvisning i Falstadskogen i Levanger

Denne uka ble det markert at over 20.000 ungdomsskoleelever fra Trondheim har besøkt Falstadsenteret og fått ta del i stedets dramatiske historie. I Falstadskogen ble mellom 220 og 300 krigsfanger henrettet under andre verdenskrig.

Lade ungdomsskole på Falstad

GRUSOMT: Sebastian Klein ved Falstadsenteret forteller skoleelevene om hendelsene på Falstad under andre verdenskrig.

Helt siden 2008 har alle elever ved 9. trinn med skolene i Trondheim kommune, hatt en dag på Falstad i Ekne i Nord-Trøndelag. Her får de høre om det som skjedde i nazistenes straffangeleir i krigsårene. Rundt 4500 mennesker fra 13 land satt i fangenskap her fra 1941 til 1945.

- Jeg tror elevene synes dette er spennende og interessant. Flere av dem hadde slektninger som satt fanget på Falstad. Dessuten er det viktig at vi deler denne delen av norsk historie med dagens unge, sier Sebastian Klein ved Falstadsenteret. Han ledet elevene gjennom dagen.

Brev fra FalstadSTERKE HISTORIER: Elevene fikk blant annet se Falstadsenterets utstilling som tar utgangspunkt i åtte av menneskene som satt fanget på Falstad.

Elevene startet dagen i Falstadskogen, hvor bortimot 300 krigsfanger ble henrettet. De fleste av dem var sovjetere, jugoslaver og nordmenn. Da elevene sto ved minnesteinen med inngraverte navn på døde, fortalte Klein at en av disse hadde skrevet brev etter krigen og fortalt at han ikke var død.

- Minnesteinen ble laget rett etter krigen, og tok utgangspunkt i tyske papirer. Noen klarte å flykte, uten at vi har funnet ut at det ble registrert noe sted, sa Klein.

Etter omvisningen i skogen, var det satt av tid til refleksjoner og elevarbeid ved Falstadsenteret. På slutten av dagen ble det gjort stas på at over 20.000 trondheimselever har vært på besøk. Både ordfører Rita Ottervik og varaordfører Hilde Opoku var på Falstad for å markere begivenheten. Levanger-ordfører Robert Svarva var også til stede.

Direktør Christian Wee ved Falstadsenteret kom med "kjærlige" betroelser under markeringen:

- Trondheim kommune, vi er utrolig glade i dere. Og vi er utrolig stolte over at det er nettopp dere, Lade ungdomsskole, som er her når vi feirer 20.000 trondheimselever, sa han til elevene.

Wee siktet til at Lade skole skal bli såkalt dembra-skole. Dette innebærer at skolen skal jobbe spesielt med forebygging av antisemittisme, rasisme og udemokratiske holdninger.

Wee understreket at det blir mye mer ekte når han får høre historiene der det virkelig skjedde, og ikke i klasserommet.

Rita Ottervik med taleSTOLT: Ordfører Rita Ottervik er svært fornøyd med at kommunens ungdommer får ta del i den dramatiske historien fra krigsårene.

Både Ottervik og Opoku satt i bystyret da det ble vedtatt at Falstad skal være obligatorisk for kommunens ungdomsskoleelever. De var svært fornøyd med opplegget slik det er blitt.

- Det er viktig at dere ungdommer engasjerer dere. Si deres mening. Ta til motmæle. Vær med og ta diskusjonene, oppfordret Ottervik.

Hilde OpokuSTERK HISTORIE: Varaordfører Hilde Opoku med bilde av Jovan Stefanovic, som rømte fra Falstad med hjelp av Opokus bestefar. Jugoslaven står inngravert som død på minnesteinen i Falstadskogen, men overlevde krigen.

Hilde Opoku fortalte at en hendelse på Falstad er en viktig medvirkende årsak til at hun som ungt menneske begynte å engasjere seg og valgte å bli politiker. Jugoslaven Jovan Stefanovic, som satt fanget på Falstad, klarte å rømme til Sverige og berget dermed livet. Han fikk hjelp for å komme seg unna.

- Etter krigen satte han inn en annonse i avisa, og spurte hvem det var som hjalp ham på Falstad. Min bestefar, Arvid Falkmo, jobbet på kjøkkenet og hadde lagt ei tang i kveldssuppa til Jovan. Han brukte den til å klippe seg gjennom nettingen. Bestefar svarte på annonsen, og de to møttes noen år senere. Min mor sa at hun aldri hadde opplevd så mye kjærlighet i et rom som da de to møttes, fortalte Opoku.

- Dette gjorde et sterkt inntrykk på meg.

Enkelte uker får Falstadsenteret daglig busslast med trondheimselever. Direktør Christian Wee understreker at besøkene fra Trondheim er svært berikende for senteret. Elevene får med seg viktig historie hjem, og de legger igjen stort engasjement på stedet.

- Dagens ungdom er svært reflekterte. Jeg er imponert over dem, sier Wee.

Kakespising på Falstad

TOK KAKA: Elevene fra Lade ungdomsskole sa ikke nei takk til bløtkaka som var laget til markeringen på Falstad.

Nyheter og kunngjøringer