Ladestien er et av de mest populære utfartsområdene i Trondheim. Stien er omtrent 8 km lang, og går fra Ladehammerkaia til Grilstadfjæra.

LadestienLadestien passer godt til gåturer og joggeturer. Deler av stien er også velegnet til turer med sykkel eller barnevogn, men enkelte partier er noe bratte. Langs stien finnes mange muligheter for rast, enten man besøker Sponhuset eller velger en av de mange benkene og bordene som er satt ut langs stien.
Stien går forbi mange av Trondheims badeplasser, og langs sjøen finnes det mange gressområder for soling og rekreasjon, sandvolleyballbane, ballplasser, og lekeplasser.

 
Natur og planteliv

Ladestien byr på den aller tidligste våropplevelsen i Trondheim. Allerede i februar blomstrer selja med sine "kattlabber". Gråor og hassel viser også tydelige vårtegn. I mars og april følger flere blomsterplanter etter, mens snøen ennå kan ligge meterhøy andre steder i byen.

Plantelivet langs Ladestien er variert med flere botaniske sjeldenheter som eksempel Norsk Timian og Kryptimian.

 

Severdigheter langs Ladestien

SponhusetSponhuset er et serveringssted som ligger meget idyllisk til ved Ladestien. Huset er helt enestående eksempel i Trondheim på å nytte håndkløyvd spon som ytterkledning. Huset er blitt et godt tilbud til brukerne av Ladestien, og i uteområdet rundt huset er det mange benker hvor man kan spise nistemat og ta seg en hvil på turen. På hver sin haug i landskapet ved Ladestien ligger Lade gård, Ringve gård og Østmarka gård. Fra hver av gårdene er det vid utsikt utover sjøen.

Langs Ladestien, blant annet oppe ved Kjerringberget, ligger flere krigsminner; rester etter underjordiske huler, fundament for kanonoppstillinger og løpeganger. Ved Østmarkbukta er en hule sprengt ut 100 meter inn i fjellet.ikon kultur Friluftsliv og park