Hjem NyheterLurer du på noe om korona?

Lurer du på noe om korona?

Stadig flere opplever å bli smittet av koronaviruset. Vi har samlet noen av de mest vanlige spørsmålene rundt sykdommen. Illustrasjon av koronavirus

Hvordan smitter det?

Sykdommen covid-19 smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. Kunnskap om smittevei er ennå noe begrenset siden dette er et nytt virus, så egenskaper til nært beslektede koronavirus legges til grunn for rådene. Inkubasjonstid er 5-6 dager, men kan variere fra 0-14 dager.

Les mer om smittemåte og sykdomsforløp her.

Hvordan forebygge smitte?

Gode hostevaner og god håndhygiene reduserer smitte ved alle luftveisinfeksjoner, også smitte med nytt koronavirus. Vask hendene ofte og grundig med såpe og vann. Hånddesinfeksjonsmiddel/håndsprit er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Unngå å ta deg i ansiktet. Ikke host eller nys direkte på andre. Tilstreb å hoste/nyse i et papirtørkle og kast det etterpå. Albuekroken er god nummer to. Begrens håndhilsing, kyssing og klemming.

Hjelper det om jeg bruker munnbind?

Munnbind anbefales ikke for friske personer utenfor helsetjenesten. Svært lite tyder på at bruk av munnbind hos friske mennesker i vanlig sosial omgang, har effekt.

Hva gjør jeg ved mistanke om at jeg kan være smittet?

Er du syk, hold deg hjemme til du er frisk. Har du mistanke om at du kan være smittet av coronavirus og har symptomer som hoste, feber eller kortpusthet, ta kontakt med fastlegen din per telefon. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116 117. Ved fare for liv og helse, ring 113.

Dersom det er mistanke om at du kan være smittet, og det blir tatt prøve av deg, skal du holde deg hjemme inntil det foreligger svar på prøven. Det kan ta litt tid, men vanligvis vil du få svar i løpet av to dager.

Du kan lese mer om testing på FHIs hjemmeside.

Kan jeg reise utenlands?

Norske myndigheter fraråder fra 14. mars reiser som ikke er strengt nødvendige. Det gjelder reiser til alle land, reiserådet gjelder i første omgang til 14. april. Reisende bør følge med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon og nyheter da rådene kan endre seg.

Sjekk smittevernråd ved reise på Folkehelseinstituttets nettsider.

Kan jeg fortsette å delta på arrangementer der det samles mange mennesker?

Det anbefales at alle arrangement, møter og kurs - uavhengig av antall deltakere - avlyses eller utsettes på ubestemt tid.

Se egen sak.

Hva skjer hvis jeg blir smittet? Havner jeg i karantene?

Alle som har vært på reise i utlandet skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette omfatter å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser, ikke ta offentlig transport og unngå andre steder der man lett kommer nær andre.

Les Folkehelseinstituttets råd til pasienter som isoleres i hjemmet.

Hvis jeg er smittet, hvordan skal jeg få hjelp til det daglige?

Hvis du er smittet vil du, om du ikke har behov for legebistand, bli bedt om å holde deg hjemme. Hvis du trenger hjelp til innkjøp av matvarer, anbefaler vi at du bestiller levering av matvarer eller måltider hjem gjennom de leverandørene som har slike tjenester i Trondheim. En annen mulighet er å benytte din nære omgangskrets. Det er uansett viktig at du ikke kommer i kontakt med den som leverer varer til deg. Be derfor vedkommende om å sette varene utenfor døra di.

Hva gjør jeg hvis jeg er i risikogruppen?

Det er viktig at du tar dine forholdsregler. Sett deg godt inn i hvordan du forebygger smitte. Dersom det blir spredning av koronavirus i ditt nærområde, bør du holde deg hjemme så mye som mulig. Ha nødvendige medisiner tilgjengelig og lag avtaler med noen som kan hjelpe deg med nødvendige innkjøp.

Les eller Folkehelseinstituttets råd og informasjon til risikogrupper.

Hvor syk kan jeg bli av koronaviruset?

De fleste som blir smittet vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv. Noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper.

Har du andre spørsmål?

Hvis du ikke finner svar på dine spørsmål på Folkehelseinstituttets nettsider om koronaviruset, kan du ringe 815 55 015.

Trondheim kommune har også egen informasjonstelefon: 905 09 052, kl. 09.00-20.00, lørdag-søndag 11-18 (fra 20/4 kl. 09.00-16.00, lørdag-søndag 11-17). Vi har mulighet til å bruke tolk, men det vil være noe på ventetid. Vi tar kontakt når tolk er tilgjengelig.

Sist oppdatert: 17.04.2020

Hva forsøkte du å finne? (ikke skriv personlig informasjon)