Montaser Abdel Mawgoud

Montaser Abdel Mawgoud

Portrett av Montaser Abdel Mawgoud. Foto: Javad Montazeri.
Foto: Javad Montazeri.

Montaser Abdel Mawgoud (født 1973) er en prisbelønt poet og forfatter fra Alexandria, Egypt. Han har en bachelorgrad i arabisk språk og litteratur, og han har utgitt tre poesibøker. Flere av hans dikt har blitt publisert på litterære nettsteder. Abdel Mawgoud er velkjent i litterære sirkler, han har deltatt på flere internasjonale poesifestivaler og et utvalg av diktene hans har blitt oversatt til engelsk, fransk, spansk og svensk.

Publiseringen av hans diktsamling “There are things that never will be tried” (2012), førte til blasfemianklager og påfølgende trusler i Egypt. Blasfemilovene i Egypt er beryktet for sine strenge straffer og mangelen på juridisk beskyttelse, og det gjorde at Montaser kom til Trondheim som fribyforfatter i 2018.

Montaser skriver også litteraturkritikk om arabisk poesi, og artikler om liv og erfaringer fra andre egyptiske diktere og aktivister.

Han er i 2019 aktuell med antologien “Å kysse en ørken. Å kysse en myr – 13 fribyforfattere” (Aschehoug 2019), som inneholder et utvalg av diktene hans i Linda Kjosaas’ gjendiktning.

Utgivelser

  • Thamat Ashiaa Ln Yogarebha /There are Things That Will Never Be Tried (Alketabah Alokhra publishing house, Cairo, Egypt) (Lyrikk, 2011)
  • Elhanin Salat Elmafkodat (ACML Egypt publishing house, Alexandria, Egypt) (Lyrikk, 2010) ?? (Al Haneen Sallat Al Mafqoodat (Nostalgia as a Basket of Loss)
  • Huroob wa Haza’em / War and loses (Elmagles Elaala Llthakhafa, Cairo, Egypt) (Lyrikk, 2004)

Montaser Abdel Mawgoud sier:

“Jeg vil aldri glemme min første natt i Trondheim! Den første natten sov jeg trygt, en dyp og komfortabel søvn! Selvfølgelig, været i Trondheim er kaldt, men folk er varme. Byen har en flott og aktiv litteratur scene, rik på kulturelle arrangementer. Jeg er sikker på at Trondheim er et bra sted for forfattere, og jeg er heldig som får fullføre livet mitt her. Her i Trondheim drømmer jeg om å publisere de to bøkene jeg ikke kunne publisere i Egypt.”

Sist oppdatert: 20.11.2020

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward