Fagplan - stryk
All instrumentalundervisning har som siktemål å utvikle og ivareta elevens spilleglede og mestringsfølelse, og bevare og videreutvikle elevenes egen musikalitet. Elevene skal få forståelse av musikk som uttrykksform, lære å formidle og forme musikk. Læringsmålene inngår i en plan tilpasset den enkelte elevs progresjon, teknisk nivå og alder.
Ferdigheter på instrumentet
Kjennskap til instrumentet/kroppen
I sang- og instrumentalundervisning er kunnskap om instrumentet en forutsetning. Elevene vil lære om sitt instruments egenart og oppbygning, hvordan det stemmes og vedlikeholdes.
kunnskap om instrumentets og buens ulike deler
vedlikehold av instrumentet gjennom daglig pleie
Spilleteknikk
For at elevene skal utvikle en avspent og naturlig spillestil er det viktig å utvikle god teknikk. Det legges vekt på å utvikle en naturlig og intuitiv bruk av kroppen. Elevene skal bli kjent med kroppens holdning i forhold til instrumentet, sitte og ståstilling, pust og bevegelse. Elevene lærer hvordan tonene dannes og formes på instrumentet. I sangen, og på de fleste instrumenter, er intonasjon (det å spille rent) en viktig del av opplæringen.
- holde instrumentet og buen korrekt
- kroppsholdning
- venstrehåndsteknikk
- høyrehåndsteknikk
- tonedannelse
- intonasjon
- artikulasjon
Øving
I all musikalsk virksomhet er egenøving en forutsetning for fremgang på instrumentet. Elevene får instruksjon i å opparbeide gode øverutiner og blir kjent med lærernes anbefaling til hjemmearbeid, og elevenes og foreldrenes oppfølging av dette.
- ansvar for egen øving
- lære evnen til selvstendig arbeid
Samspill
Samspill er en viktig del av musikalsk praksis. Elevene skal få en sosial opplevelse av musikk, og lære å forholde seg til andre både musikalsk og sosialt gjennom samspill i ulike former. Elevene lærer å forholde seg til flerstemthet, orientere seg i et musikalsk landskap, spille lyttende, og kommunisere musikalsk. Gjennom samspill lærer de å forholde seg til instruktører og dirigenter som leder samspillet. Elevene skal også lære å være en ressurs for andre elever.
Musikkteori og gehør
Elevene får en gradvis innføring i musikkteori og hørelære. Dette innebærer notelære og annen nødvendig notasjon, øving av rytme og telleferdigheter, å lytte og oppfatte toneforhold og andre musikalske strukturer.
- aktiv lytting
- musisering
- samhandle mellom gehør og notelesning
- intonasjon
- transponering
- harmonisk forståelse
- lære å stemme instrumentet
Sjangerforståelse/repertoar
Elevene skal bli kjent med ulike sjangere og tidsepoker, og lære å kjenne deres særtrekk, og bygge opp et variert repertoar tilpasset elevens tekniske nivå og alder.
Skapende musisering - Komposisjon og improvisasjon
I instrumentalundervisningen legges det til rette for ulike aktiviteter som stimulerer elevenes skapende evner gjennom bruk av rytme, klang, dynamikk og melodi, som å skape enkle sanger og melodier, improvisere, og lage enkle komposisjoner.
- lære å skape egne melodilinjer
- lage harmoni stemmer
- oppøve evnen til periode/takt forståelse
- fri improvisasjon
Framføring
Å spille sammen og spille for andre er en viktig del av musikalsk virksomhet. Vi legger vekt på at alle elever får fremføre musikk, enten i små eller store forsamlinger, opptre både alene, med akkompagnatør eller i samspill med andre, og å skape trygge rammer for framføring. Elevene lærer hvordan man forbereder seg til opptreden, om konsentrasjon, tilstedeværelse og innlevelse ved opptreden, og i noen tilfeller, hvordan man presenterer musikken verbalt når man skal framføre for publikum. Slik vil vi opparbeide en delingskultur for musikalske uttrykk, og gi elevene erfaring i å framføre musikk.
Sist oppdatert: 24.08.2018