Kosthold i Grønn Barneby
Vi ønsker at flere hjem, skoler og barnehager skal jobbe med å få et bedre kosthold. Derfor tilbyr Grønn Barneby blant annet barnehager, SFO og foreldre kurs/seminar i mat og matglede for barna. På denne nettsiden finner du en samling med lenker, tips og ideer.
Oppskrifter
Oppskrifter fra kurs og foredrag for nedlasting
- Matglede i barnehagen - Oppskrifter og råd til varme lunsjretter
- Allergier -Mini kokebok fra Mat Akademiet
- Fiskesprell - Oppskrifter med sjømat
- Liantunet - Oppskrifter fra kurs
- "VÅR-heftet" - Oppskrifter fra kurs om bærekraftig kosthold i SFO
- "SOMMER-heftet" - Oppskrifter fra kurs om bærekraftig kosthold i SFO
- "HØST-heftet" - Oppskrifter fra kurs om bærekraftig kosthold i SFO
- "VINTER-heftet" - Oppskrifter fra kurs om bærekraftig kosthold i SFO
- Dyrkingsheftet som det vises til i "vinterheftet"
- Liantunet - oppskrifter fra kurs våren 2017
Matakademiet
Tips og råd fra Svein Magnus Gjønvik, Matakademiet
Svein Magnus Gjønvik er utdannet både som kokk og servitør. Har også forpleiningssjefsutdanning fra den maritime siden, samt BI med økonomi og ledelse. Har lang praksis som både kjøkkensjef og F&B i hotell- og restaurantbransjen. Har hatt eget spisested i ti år, hos Magnus i Trondheim. Han er aktiv som konkurransedommer i nasjonale og internasjonale kokkekonkurranser.
Svein Magnus eier og driver Matakademiet. Han er kursholder for 'Mat og matglede', et kurs om ernæringsriktig kosthold til barn for ansatte i barnehager og SFO og utvikler menyer til bruk i barnehager. Grønn Barneby har arrangert kurs med Svein Magnus, og vil komme med kurs til foreldre igjen. Foreldreseminaret passer spesielt bra for deg som har barn i alderen 1-10 år, men er også relevant for deg som ønsker tips og råd og har barn som er eldre enn målgruppen.
På etterspørsel fra tidligere deltakere har Svein Magnus sammenfattet en del av det han prater om på kursene + en del oppskrifter i et lite tips og råd hefte. Blant annet finner du oppskrifter på god tomatsuppe, kjøtt- og fiskeretter samt sauser.
- Tips og råd med Svein Magnus Gjønvik
- Foredrag fra foreldreseminar - mat og matglede
- Matakademiets hjemmeside
Økologisk mat
Økologisk mat - nettsider om økologisk mat og jordbruk
- Agropub - Om økologisk landbruk
- Økologisk veiledningshefte - Økologisk mat i barnehagen
- Matmerk - 7 grunner for å velge økologisk
- Debio - Kontrollorgan for økologisk produksjon i Norge
Nettsider og foredrag om kosthold
- Mat for barn og unge - Foredrag av Charlotte Björk Ingul
- Fiskesprell - Tips og råd for å få barn og unge til å spise fisk
- Helsedirektoratets faglige anbefalinger for mat og måltider i skole/SFO
- Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
- Skoleideer - Ideer til mat og kosthold med mer
- Matsvinn og matvett - Hvordan komme matsvinnet til livs
- Miljølære.no - undervisningstips
- Matpakketips - Den gode matpakken -Tidsskriftet barnehage.no
- Gode rutiner -trygg mat for barn - plakat fra Mattilsynet
- Smart på mat - Kostholdsopplæring fra Nasjonalforeningen for folkehelse
Barn og tannhelse
Barn og tannhelse- Foredrag og tips
God tannhelse er viktig del av folkehelsen. Derfor fronter vi i Grønn Barneby nettopp dette temaet. Med oss på laget har vi dyktige folk som bidrar med gode foredrag om temaet. Under finner du et foredrag som holdes av Lene Kristin Nyland. Hun jobber som tannpleier og folkehelsekoordinator hos Sør-Trøndelag Fylkeskommune. I tillegg finner du 2 plakater som er verdt å sjekke ut.
Sist oppdatert: 11.12.2018