Markering av Karolinernes felttog på Kristiansten festning

Velkommen til Kristiansten festning søndag 19. august klokka 12. Da markerer vi at det er 300 år siden Karolinernes felttog mot Trondheim og Trøndelag.

Sist oppdatert: 31.01.2021

For 300 år siden beordret kong Karl den tolvte den jämtlandske hæren under ledelse av generalløytnant Armfeldt om å erobre Trondheim og Trøndelag som en del av den svenske angrepskrigen mot Norge. Felttoget fikk katastrofale følger. Da kong Karl døde, kom beskjeden om retrett, og rundt 3000 mann omkom på ferden over vinterfjellet. Krigshendelsene har satt dype spor, både i Jämtland og Trøndelag.  

Markeringen den 19. august skal både være et minne om det som skjedde den gangen og belyse vår felles historie. I dag er det fred, vennskap og samarbeid som preger forholdet mellom Jämtland og Trøndelag.

Variert program

Klokka tolv ønsker konferansier Marvin Wiseth velkommen fra scenen. I løpet av de fire timene arrangementet varer vil publikum få servert et variert program, både fra scenen og fra  utearenaen. Det vil bli vist utdrag fra “Elden” fra Røros og “Karolinerspelet” fra Tydal. Artisten Thomas Gælok kommer, og representanter fra de nordiske landene snakker om samarbeid over landegrensene. To ganger i løpet av arrangementet kan publikum oppleve hvordan krig foregikk for 300 år siden gjennom historiske tablå (reenactment).

Vennskapskonsert

Klokka to introduserer ordfører Rita Ottervik Luftforsvarets musikkorps. De byr på svensk og norsk musikk med Elisabeth Andreassen som gjesteartist. Det er bare å glede seg.

Forsvarets dag

Forsvaret vil også sette sitt preg på dagen. De stiller med mange aktiviteter for barn og unge, som for eksempel beltevognkjøring, F-16-simulator, ansiktsmaling, bamsesykehus og hinderløype.  

Det blir også salg av mat og drikke til inntekt for Barnekreftforeningen.

Det vil bli overflyging av jagerfly, og Luftforsvarets redningshelikopter Sea King er til stede.

Vandring og fredsgudstjeneste

Når arrangementet er over klokka 16, blir publikum invitert med på en felles vandring fra festningen, over Gamle bybro og til Nidarosdomen. På vestfrontplassen blir det “suppestasjon” før arrangementet avsluttes med en fredsgudstjeneste. Den starter klokka 17.18. - til minne om felttoget mot Trondheim.

Fant du det du lette etter?