Helsefagarbeider

- Livet er aldri så virkelig som på sykehjem. Vi er tett på, sier Lars Erik.

Sist oppdatert: 23.08.2023

Navn: Lars Erik Randa
Alder: 37
Stilling: Helsefagarbeider
Hvor: Tiller helse- og velferdssenter (HVS)
Fartstid: Siden 2020
Faglig bakgrunn: Fagbrev helsefagarbeider, gjennom Menn i helse. Konditor, butikkselger.
Livet er aldri så virkelig som på sykehjem. Vi er tett på.

Et oppmerksomt blikk

Når vi møter Lars Erik bor det 24 pasienter på sykehjemmet på Tiller helse- og velferdssenter. Som helsefagarbeider handler arbeidsdagene om å ha pasientene i fokus.

- I en jobb som min blir man godt kjent med pasientene. Jeg gjør aktiviteter sammen med dem, samtidig som jeg observerer dem hele tiden. Er pasienten litt klam eller varm? Føler beboeren seg dårlig? Et oppmerksomt blikk er viktig for å kunne gjøre det som trengs for at pasienten skal få det bedre, forteller Lars Erik.

Den nye folkesykdommen

De fleste beboerne på sykehjemmet er eldre personer med demens. Ellers møter Lars Erik også pasienter med Parkinsons sykdom, MS, slagpasienter med tilløp til å utvikle demens, og en sjelden gang noen med diagnosen ALS. Pasientene er forskjellige, og det er viktig å se hver og en av dem.

- Som ellers er det alltid noen som er mer synlige enn andre. Jeg er opptatt av å også huske den stille pasienten. Den som er blitt mer sengeliggende, og den som ikke har språk. Disse må vi sørge for å gi nok nærvær. Huske på dem. Kanskje bare ved å sitte ved siden av. Sånt er viktig, sier Lars Erik.

Helsefagarbeider Lars Erik snakker med eldre pasient

Et oppmerksomt blikk er viktig for å kunne gjøre det som trengs for at pasienten skal få det bedre.

Mål om å skape god stemning

Tiller helse- og velferdssenter er et Livsgledesykehjem, i likhet med nesten alle helse- og velferdssentrene i kommunen. Tittelen krever sertifisering, og for å få den må man jobbe systematisk med å gi gode opplevelser og aktiviteter for den enkelte pasient.

- Å skape livsglede kan handle om hva som helst, men målet er å skape god stemning. For litt siden serverte jeg Baileys og kaffe til pasientene. Det var veldig populært. Så hender det også at jeg spiller piano for dem, vi holder samlinger i storstua, spiller spill, og arrangerer andakt. Vi har også en sansehage som vi bruker mye om våren og sommeren, forteller han.

Jeg hadde en pasient som nettopp gikk bort. En veldig morsom pasient. Vi spilte spill og lo mye sammen.

Når en pasient går bort

Jobben innebærer å være tett på, også når pasienter går bort. På spørsmål om hvordan det føles, må Lars Erik tenke litt før han svarer.

- Når vi er på jobb er det fort gjort å glemme at vi er mennesker. Alt fokuset på å være profesjonell i yrket kan føre til det. Men når du spør om det, så kan jeg kjenne tårene presse på, bare av å kjenne etter. Det handler vel om å la det slippe til. Samtidig så er det litt sånn på sykehjem at det er mange som har mye vondt. Det er pasienter som er så slitne, så mett av dager. Det gir de uttrykk for overfor oss. Da er det tøft for oss når de drar, men godt når de har dratt. Det at en pasient som har hatt det mye vondt, har fått fred. Det vil alltid være tomrom på et fullt sykehjem.

Helsefagarbeider Lars Erik sitter og spiller piano

Det handler ikke alltid om karakterene du får, men også om karakteren du er.

Mange måter å yte god omsorg på

Hva må til for å trives og lykkes i jobben som helsefagarbeider? Lars Erik peker på noen sentrale egenskaper.

- Man må ha gode holdninger og evne til å gi god omsorg. Det er ikke alle som passer til dette. I en jobb som er så tett på mennesker, tenker jeg også at det ikke handler om karakterene du får, på skole og slikt, men om karakteren du er. Det handler om å klare å bruke dine beste sider, å ta i bruk din måte å bry deg på i møte med pasientene. Det er det jeg tar utgangspunkt i.

- Jeg får brukt meg selv i svært stor grad i denne jobben

Jobben åpner også for å bruke kompetanse fra andre yrker. Lars Erik er utdannet konditor, noe både beboerne på sykehjemmet og kollegene hans får glede av.

- Jeg synes det er fint å kunne bidra med det jeg kan, og har bakt store mengder kaker i min tid her. Det setter pasienter og kolleger stor pris på, og det betyr også mye for meg. Det å gi den kaka til den ene pasienten. Det å se at beboeren smiler og blir glad betyr mye.

Helsefagarbeider Lars Erik på et lagerrom omgitt av hyller med medisiner.

Menn i helse er svært praksisorientert. Du kommer rett ut i felt!

Menn i helse

Lars Eriks vei inn i jobben som helsefagarbeider, beskriver han som en eneste stor tilfeldighet. Det startet med en sykemelding fra jobben som butikkselger. Kort tid etter ble hele arbeidsgruppa sagt opp, han gikk over på sykepenger, og var i gang med forberedelser til å gå over på arbeidsavklaringspenger.

- Så fikk jeg følelsen av å gi litt opp. Jeg følte meg helt motløs. Det var liksom ikke noe vits å stå opp om morgenen. Så snakket jeg med Nav-veilederen min. En fantastisk person fra Iran. Veilederen spurte om jeg hadde hørt om Menn i helse. Det hadde jeg ikke.

Menn i helse er en satsing der arbeidssøkende menn kan ta fagbrev som helsefagarbeider, samtidig med at de er i jobb. Deltakerne får tittelen helserekrutter, og under utdanningen veksler de mellom å motta ytelser fra NAV og lønn fra kommunen.

- Min første reaksjon var at, nei, dette er kanskje ikke noe for meg. Men, jeg bestemte meg for å være åpen, og å ta imot hjelpen. Så jeg møtte opp på en Menn i helse- samling. Der var det noen som var mer erfarne og som hadde fagbrev. Så kom jeg på intervju og fikk en innføring i jobben. Det var mye som var nytt, og intervjuet syntes jeg var spesielt, men jeg valgte å fortsette. Så fikk jeg tilbud om å starte i praksis på Tiller HVS.

Tre år senere, og Lars Erik er fortsatt på Tiller. Her har han vært i praksis og hatt sommerjobb. Han har gjennomført ett års skolegang som helsefagarbeider, og vært ansatt som lærling. I dag står han i fast jobb.

- Definitivt det beste som har hendt meg!

- Menn i helse gjorde noe helt spesielt for meg. Jeg var faktisk god på skolen! Jeg fikk karakterer jeg aldri hadde fått før. Det var en selvtillitsboost. Det viste meg at jeg kan mer enn jeg tror. I september 2022 tok jeg fagbrevet, og jeg har aldri lagt så mye press på meg selv for å klare noe. Det var så viktig for meg å lykkes. Og det gjorde jeg. Nå har jeg fagbrev, og jeg gikk rett over i 100 prosent stilling her etterpå.

Helsefagarbeider Lars Erik slår av en lystig prat med en kollega i gangen

Ser på dette som mitt andre hjem

Helsefagarbeiderne og de andre ansatte samarbeider mye. Det gir mange felles opplevelser, og også mye sosialt.

- Vi sitter i stua sammen med pasientene, og prater mye med dem. Det å være samlet, er beroligende for pasientene. At det skjer litt rundt dem. Jeg synes det er et fantastisk arbeidsmiljø her. Kollegene jeg jobber med er kjempeflinke. Både artige og profesjonelle. Jeg ser på dette som mitt andre hjem, forteller Lars Erik.

Å gi tilbake

Med bakgrunn i det private næringslivet, og med noen års fartstid i Trondheim kommune, lurer vi på hvordan det går. Hva syns Lars Erik om arbeidsplassen sin?

- Jeg opplevde at jeg ble veldig godt tatt imot her. Fikk vel også tidlig følelsen av at jeg er en liten del av noe veldig stort i denne jobben. Den gir meg en følelse av å være nødvendig, samfunnsnyttig, og å bidra til fellesskapet. Den følelsen gir kollegene mine meg, og arbeidsgiveren min.

For meg handler jobben min om å gi tilbake til noen som har gitt noe til samfunnet.

Når det stormer rundt helsesektoren

Når dette intervjuet gjennomføres, er mediebildet fylt med saker om helsevesenet og måten det er organisert på. Ikke alle sakene er med positivt fortegn. Hva gjør dette med dem som står i jobbene? Vi spør Lars Erik:

- Det er bra at det kommer frem. Jeg skal se både Brennpunkt og Demenskoret i helga. I den rekkefølgen, for å ta det positive til slutt. At det er et så stort fokus på tjenestene gir meg egentlig bare mer giv. Jeg har en sterk yrkesstolthet og elsker både jobben og arbeidsplassen min. Så skal jeg se dokumentaren for å reflektere, så klart, men jeg vet hvordan jeg selv har det her. Det jeg kan si, er at som regel så er det ikke ting sånn som folk tror. Når man hører om en episode er det lett å tenke at det er likt over alt

Helsefagarbeider Lars Erik slår av en lystig prat med en kollega i gangen

Beskriv jobben din med tre ord?

- Tiller helse- og velferdssenter er for meg en arbeidsgiver som er ekte og som gir omsorg for ansatte. I en arbeidshverdag fylt med utfordringer og som er preget av travelhet, er et godt arbeidsmiljø viktigst.

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward