Koronatest

Koronatest

Informasjon om koronatestene, hvordan du henter eller bestiller test. Du skal ikke lenger melde inn positiv koronatest. Det er ikke lenger noe krav om karantene eller isolasjon dersom du har korona, men tenk på hvordan du best kan unngå å smitte andre. Vis hensyn.

Illustrasjonsbilde av reagensrør

Her kan du hente gratis test

Leüthenhaven teststasjon i Erling Skakkes gate 40. Du kan hente testutstyr for deg eller dine nærmeste.

Åpningstider Leüthenhaven teststasjon

  • Mandag-fredag klokken 08.15-15.15
  • Lørdag-søndag: Stengt

Teststasjonen er stengt alle helligdager.

Hvilke tester tilbyr vi?

Hurtigtest (selvtest)

Testen tas som selvtest hjemme. Du trenger ikke å bestille time på forhånd for å hente en selvtest. Du kan hente testutstyr for flere av dine nærmeste. En hurtigtest du tar som selvtest, blir ikke registrert i Helsenorge.

Slik tar du hurtigtest.

Spyttest (PCR selvtest)

PCR spyttest hentes og leveres på Leuthenhaven teststasjon. Du trenger ikke å bestille time på forhånd for å hente en spyttest. Du kan hente testutstyr for flere av dine nærmeste. Testen tas som selvtest hjemme. Spyttester skal leveres så raskt som mulig til teststasjonen. Hvis du ikke har mulighet til å levere med en gang må den oppbevares i kjøleskap. Svaret blir registrert i Helsenorge. Spyttesten er likestilt med pinnetesten som tas i hals og nese. 

Instruksjon: Spyttprøve i kommunen on Vimeo.

Det gjennomføres et prosjekt i samarbeid med laboratoriet ved St. Olavs hospital. Prosjektet innebærer utprøving av bruk av spytt som prøvemateriale for påvisning av influensa og RS-virus i tillegg til koronavirus. Du kan derfor bli spurt om å gjennomføre en pinnetest i tillegg til spyttesten. Prøvesvaret kommer i helsenorge. Det er frivillig å delta.

Pinnetest (PCR hals- og neseprøve)

Dersom du ikke klarer å ta en PCR spyttprøve, men trenger en bekreftende test kan du bestille time til pinnetest på telefon 90 50 90 52. Testen tas på Leüthenhaven av helsepersonell. Pinnetest er en PCR-test og svaret blir registrert i Helsenorge.

Du kan avbestille inntil 1 time og 45 minutter før timen ved å ringe telefon 90 50 90 52.

Ambulerende testing

Hvis du har vansker med å få gjennomført en koronatest på grunn av synsnedsettelse eller andre funksjonsutfordringer, kan du bestille hjelp til dette ved å ringe 90 50 90 52.

Hurtigtest utført av helsepersonell

Teststasjonen kan bistå med profesjonelt utført antigen hurtigtest. Dette er hurtigtester som utføres av helsepersonell på teststasjonen. Prøvesvaret kommer i Helsenorge og vises i 72 timer. Dette resultatet kan brukes i forbindelse med reise. Merk at det vil variere fra land til land om – og i så fall hvor lenge et negativt testresultat godkjennes. Noen land godtar ikke prøvesvar eldre enn 24 timer. For å bestille time, ring koronatelefonen.

Hvem anbefales test?

Det er ikke lengre en nasjonal anbefaling om å teste seg ved symptomer på korona, men det er fortsatt et tilbud i kommunen dersom du ønsker det. Tester kan hentes på kommunens teststasjon.

Hva gjør jeg hvis hurtigtesten er positiv?

Positive selvtester skal ikke lenger registreres på kommunens nettsider.

Det kan være aktuelt å bekrefte hurtigtesten med en PCR-test. Dette gjelder særlig for uvaksinerte, delvaksinerte og grunnvaksinerte personer uten oppfriskningsdose som har behov for koronasertifikat.

Personer med 3 vaksinedoser vil ha et gyldig koronasertifikat og for denne gruppen vil en bekreftende test ikke ha noen betydning for status i koronasertifikatet. Vær imidlertid obs på at det kan kreves ved innreise til enkelte land for å vise til at man nylig har vært smittet.

Testing før reise til utlandet

Vi får mange spørsmål om testing fra personer som skal reise utenlands. Trondheim kommune kan tilby testing hvor resultatet kommer i Helse Norge og således kan brukes til reise, men vi kan ikke tilby å skrive ut bekreftelser på negative tester eller garantere at du vil få prøvesvaret innen avreise. Har du behov for dette må du kontakte en privat helseaktør.

Oversikt over private helseaktører som tilbyr koronatest og fit-to-fly attest:

  • Din Reisevaksine - tlf. 93 45 77 81
  • Aleris - tlf. 73 87 20 00
  • Dr. Dropin - tlf. 24 07 77 01
  • Coperio - tlf. 95 52 09 67
  • Trondheim Private Legekontor - tlf. 94 19 24 32
  • Kry (Trondheim Lufthavn Værnes) - tlf. 37 41 80 79

Nyttige lenker

Sist oppdatert: 01.07.2022

A03-P1-EPI006