Fra Kyiv til ISAK

De kom til Norge som enslige mindreårige, etter å ha flyktet fra krigen i Ukraina. Nå gjør de suksess med podkasten “Itj sant”, der de med humoristisk skråblikk beskriver veien mot å bli trøndere.

Sist oppdatert: 04.01.2024

Ivan og Nazar i podkaststudio foto.
På ISAK kultursenter har podcasten "Itj sant" blitt til.

Ivan Kochura (18) og Nazar Ismailov (19) vokste begge opp i gjennomsnittlige, ukrainske middelklassefamilier. 24. februar 2022 gikk Russland til fullskala invasjon av Ukraina, og livet til de da 17 år gamle guttene ble aldri det samme igjen.

Alene til Norge 

Ivan bodde i Kyiv med familien sin da krigen brøt ut.

– 24. februar vekket moren min meg og ba meg se ut av vinduet. Da så jeg røyksøylene. 

I løpet av kort tid var alt det kjente og hverdagslige visket bort, og han fikk sine første erfaringer med bomberom. Snart ble det klart at han måtte komme seg ut av landet, mens moren måtte bli værende. 1. mars kjørte hun Ivan og to søskenbarn vestover i Ukraina, før ungdommene flyktet til Polen og videre til Norge. Her gikk veien via barnevernsinstitusjon i Hønefoss og til slutt til Trondheim.

Nazar var også i Kyiv da krigen brøt ut, men fikk raskt invitasjon til Norge. Stefarens søster hadde nemlig allerede bodd her i 20 år.

Da krigen startet ringte hun oss og sa at vi måtte komme oss til Norge. Mamma var skeptisk til å forlate stefaren min. De har også et felles barn som bare var 2 år på det tidspunktet. Det endte med at resten av familien ble værende, og jeg reiste alene.

Også Nazar måtte gjennom prosessen med bofellesskap, før han til slutt kom til Trondheim. På dette tidspunktet var guttene ukjente for hverandre, men dette skulle snart endre seg takket være felles saksbehandler.

– Da jeg flyttet til Trondheim fikk jeg meg leilighet med to soverom på Fossegrenda. Saksbehandleren min sa at jeg måtte dele den med noen andre. Så ga hun meg telefonnummeret til Nazar, og vi avtalte et møte. Det første møtet ble kleint, men etter en stund ble vi gode venner, forklarer Ivan.

_DSC1543.jpg

Sjø og kjem, itj sant

Etter å ha bodd i Norge en stund, økte guttas kunnskap og forståelse av språket og kulturen. De fikk i tillegg innsikt i norsk ungdomskultur, blant annet gjennom Youtube. Her fant også Nazar inspirasjonen til å starte sin egen podcast, etter å ha sett den norske produksjonen “På ekte podcast”.

–  Jeg så over 100 podcast-episoder på Youtube. Det hjalp veldig på å lære norsk, fordi språket der var annerledes enn det formelle språket vi lærer på skolen. Så ba jeg Ivan om å se på den, og foreslo at vi kunne lage noe lignende vi også.

Ivan sa ja. Og heldigvis kunne ISAK stille med alt guttene trengte for å realisere visjonen. Prosjektleder, Magnus Røkenes, hjalp dem med nødvendig opplæring og hjelp. Litt prøving og feiling måtte også til.

– Episode 0,0, altså pilotepisoden, den skal ingen noensinne se. Den var dårlig, sier Ivan og ler.

– Ja, altså, vi var kleine og sjenerte. Vi satt og så ned mens vi mumlet et eller annet. Det var ikke bra, bekrefter Nazar.

– Da skrev vi opp alt vi tenkte at vi måtte fikse. Det har vi fortsatt med, for det har vært mye å lære. Vi prøver å bli bedre for hver episode, legger Ivan til.

Podcastens navn “Itj sant”  ble inspirert av en nabo med et kreativt bilskilt. På bilen hans stod det “Må itj nå”. Dette falt i smak hos guttene.

Vi ble veldig inspirert av det skiltet. Vi er jo i Trøndelag, itj sant? Så da måtte podcasten hete “Itj sant”. 

– Har dere blitt trøndere da?

– Æ si sjø og kjem, itj sant, svarer Nazar raskt.

– Miljøskada, legger Ivan til med et smil.

Målgruppen for podcasten er unge nordmenn og ukrainere. Episodene tekstes derfor både på norsk og ukrainsk. Spesielt håper de likevel å kunne inspirere ukrainske ungdommer til å lære norsk.

– Vi er her for å si at det er mulig, og at de må benytte mulighetene de får her i Norge. Det kan gi en bedre fremtid, sier Ivan.

– Vi er også opptatt av å vise at vi ikke er bedre enn andre. Språk og uttale er ikke perfekt for oss heller, og det er helt greit. Det viktigste er å fortsette å utvikle seg, og jeg håper det kan være til inspirasjon for noen å se prosessen vår, supplerer Nazar.

For dem har arbeidet med podcast også skutt fart i språkinnlæringen. De merker også at de har en større forståelse for språket i dagliglivet, som på bussen, butikken eller skolen. Her finner de også inspirasjon til innhold i podcasten.

– Vi plukker opp en del fra norske elever på skolen. Jeg er også medlem av ungdomsrådet som bidrar til miljøet her i Trondheim, og henter en del inspirasjon der. I tillegg har vi jo våre ukrainske venner som også har sine perspektiver, sier Nazar.

 

En hyllest til ISAK

Kultursenteret ISAK har hatt avgjørende betydning for realiseringen av podcasten. På senteret har ungdommene tilgang både til lokale, interiør, førsteklasses utstyr og veiledning. Guttene uttrykker stor takknemlighet for hjelpen de har fått, og fremhever spesielt prosjektleder Magnus Røkenes.

Vi vil sende en stor hyllest til alle som jobber her på ISAK. De har hjulpet oss med lys, lyd og utstyr. Og spesielt Magnus fortjener en stjerne, for han har hjulpet oss mye. Han er en ekspert som kan alt mulig.

De har også lært mye gjennom egen prøving og feiling.

– Vi har lært så mye. Blant annet hvordan vi skal oppføre oss i kamera, og også alt som gjelder lyd, lys, tale og grammatikk, sier Nazar.

– Først og fremst har vi lært mer norsk, og vi bruker norsk på daglig basis nå. Noen ganger tenker jeg til og med på norsk, og det er kult, sier Ivan og gliser.

I tiden som kommer har de planer om å både løfte podcasten til stadig nye høyder, og samtidig fortsette å utvikle seg innenfor flere formater. Blant annet skal de publisere filmer med tips og triks for folk som ønsker å lære seg norsk.

– Vi tenker å besøke norske konserter, museer og lignende arenaer. Eller å bare snakke med folk på gata. Dette kan også bidra til språklæring, og er et tips i seg selv.  Se på podkaster, hør på norsk musikk og oppsøk de ikke-formelle stedene der du kan lære språket “in action”, sier Nazar.

Guttene ser lyst på fremtiden, og begge tenker at ferdighetene de tilegner seg gjennom podcasten kan være et springbrett videre.

– Jeg vil egentlig jobbe med 3D og animasjon, men jeg får se hva som skjer. Mulighetene er mange, og jeg kan mye om å produsere innhold for sosiale medier. Det vil jeg gjerne fortsette å utvikle, sier Ivan.

IMG_3936.jpg

Tilrettelegger for ungdommens visjon

Prosjektleder ved ISAK Media, Magnus Røkenes, er sikker på at vi kommer til å se og høre mer til Nazar og Ivan i fremtiden.

– Jeg synes podcasten er kjempebra, og at de er artige gutter. De har også laget en veldig bra visuell profil. Det må sies at dette 100% er Nazar og Ivan sin idé. Vi har bare hjulpet dem med å tilrettelegge for deres visjon.

Kultursenteret ISAK er et kultursenter for ungdom mellom 15-25 år som vil utøve, produsere eller oppleve kultur.

– Hvem som helst kan komme og prøve. I tillegg til å satse på media har vi bred kompetanse på musikk, dans og teater. Det er gratis for alle i målgruppen, og vi har stor vilje til å hjelpe ungdommen langt på vei. Mediesatsingen er et prosjekt finansiert via Bufdir for å bekjempe utenforskap blant ungdom.

Tilbudet er basert på ønsker fra ungdommen selv.

– Her har vi utstyr og plass for at de kan få teste sine visjoner. Og min ambisjon er å kunne hjelpe alle, fra de som vil lære grunnleggende ferdigheter til de som bare er ett steg unna det profesjonelle.

I disse dager bygges det dessuten et splitter nytt video og fotostudio, som skal stå klart på nyåret.

– Når det nye studioet er på plass, kan kanskje Nazar og Ivan ta podcasten enda et steg opp. Det er mange muligheter.

Det å ha tilgang til kostbart og profesjonelt utstyr, i tillegg til støtte og veiledning, gir også ungdommene en gylden mulighet til å utforske sine idéer. Det å ha lik tilgang til disse ressursene er i seg selv et godt integreringstiltak.

– Jeg mener ISAK spiller en viktig rolle når det kommer til integrering. Her blir du tatt på alvor og du møtes med vennlighet og muligheter. Og hvis du som ungdom mener at det mangler et tilbud i byen, så kan du komme og si fra til oss. Kanskje klarer vi å ordne det. 

MAGNUS.jpg

Idrett, kultur og fritid

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward