Smittsom hjernehinnebetennelse: Vær oppmerksom på sykdomstegn

Nylig ble det påvist alvorlig meningokokksykdom, også kalt smittsom hjernehinnebetennelse, hos en 19-åring fra Trondheim. Det er viktig å være oppmerksom på tegn på alvorlig sykdom hos personer i nærmiljøet.

Sist oppdatert: 23.10.2023

Kvinne som er syk og ligger i senga og trykker på en fjernkontroll.
Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Meningokokksykdom forårsakes av en bakterie og behandles med antibiotika. Sykdommen smitter via dråpesmitte, for eksempel gjennom spytt. Det er svært liten sannsynlighet for at det vil oppstå flere tilfeller. Allikevel anbefales det å være oppmerksom på sykdomstegn.  

Symptomer

De første tegnene er ofte vage og likner influensalignende sykdom. Det kan være feber, frysninger, hodepine, lysskyhet, kvalme, oppkast eller diare. Allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt.

Ved blodforgiftning kan pasienten få ørsmå prikkformede hudblødninger. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av en hjernehinnebetennelse.

Kontakt lege

Sykdommen kan forverre seg svært raskt. Det er derfor viktig at nærkontakter som får symptomer tar rask kontakt med lege og informerer helsepersonell om at de har hatt kontakt med en person med smittsom hjernehinnebetennelse.

Det er viktig at alle som utvikler alvorlige symptomer tar kontakt med lege, uavhengig av om de er nærkontakt eller ikke. Legevakten skal ringes på 116 117, for vurdering og behov for oppmøte og legetilsyn.

Antibiotika og vaksine

19-åringen, som er blitt smittet, er elev ved Heimdal videregående skole. Det ble tidlig sendt ut informasjon til berørte elever og lærere, som er definert som nærkontakter, og disse har fått nødvendig oppfølging.

Nærkontaktene har fått forebyggende behandling i form av en antibiotikatablett. I tillegg anbefaler Folkehelseinstituttet en vaksine mot meningokokksykdom for de som har fått antibiotikabehandling. Dette for ytterligere å redusere risikoen for nye tilfeller.

Mer informasjon om smittsom hjernehinnebetennelse finner du på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Helse og velferd

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward