Bli med å feire samenes nasjonaldag

Tirsdag 6. februar feirer vi samenes nasjonaldag, og det kan lønne seg å ta turen til Elsa Laula Renbergs plass i Midtbyen.

Sist oppdatert: 02.02.2024

Det samiske flagget
DET SAMISKE FLAGGET vil vaie ved alle offentlige bygninger i Trondheim 6. februar. Foto: Mostphotos

Men det er ikke bare på plassen mellom Krambugata og Kjøpmannsgata, det skjer ting. Sjekk hele programmet for samenes nasjonaldag i Trondheim.

Fra morgen til kveld

Trondheim er Norges samiske hovedstad, og det skal være lett å se på nasjonaldagen. Det var faktisk et stort samisk møte i Metodistkirken i Trondheim 6. februar 1917, som senere skulle bli datoen for samenes nasjonaldag. Et møte som kom i stand takket være Elsa Laula Renberg, som har gitt navn til plassen hvor årets markering skal foregå.

For morgenfuglene innledes dagen allerede klokka halv åtte med kaffeost i lavvoen. Kaffeost er en tradisjonell samisk ost som legges i kaffen. Etterpå går det slag i slag med eventyr, verksted, sang, taler, kaffe og kaker og alt det som hører med på en nasjonaldag.

Avduker “blå skilt”

Denne dagen skal det også avdukes et historisk skilt på Metodistkirken. De såkalte blå skiltene er i ferd med å innta Trondheim, og det er Selskabet for Trondhjems Bys Vel som har ansvar for å markere viktig kulturhistorie på denne måten.

I forbindelse med avdukingen ved Metodistkirken vil historiker Terje Bratberg holde et foredrag om Metodistkirken og Elsa Laula Renbergs plass.

Offentlig markering

Klokka 16 er det offentlig markering av nasjonaldagen. Samiske barn og ungdommer skal fremføre nasjonalsangen. Det blir taler, og til slutt familiekonsert med duoen MARET, som består av Marit Hætta Øverli og Klemet Anders Buljo fra Kautokeino. Den offentlige markeringen vil ha norsk tegnspråktolking.

Idrett, kultur og fritid

Gå til toppen

arrow_upward
pd1mdwk0007MX