Innfrir du korona-reisereglene? Nå haster det med å gjøre seg reiseklar

Har det gått mer enn 270 dager siden du fikk vaksinedose to? Har du ikke tatt oppfriskningsdosen? Har du hatt covid-19, men ikke påvist sykdommen gjennom PCR-test? Da kan det være lurt å sjekke om du innfrir innreisekravene til mange land.

Sist oppdatert: 21.11.2023

Illustrasjonsbilde av strand med palme
Dersom du planlegger en utenlandsreise de kommende månedene må du sjekke hvilke innreisekrav som gjelder for landet du skal reise til.

Det er en viss forskjell mellom EUs innreiseregler og de medisinske rådene Folkehelseinstituttet opererer med. Dersom du planlegger en utenlandsreise de kommende månedene må du sjekke hvilke innreisekrav som gjelder for landet du skal reise til.

Gjør deg klar nå

I Trondheim er det god kapasitet på vaksine og mange ledige timer for å ta alle de ulike dosene. Kapasiteten vil bli noe redusert når vi avvikler vaksinestasjonen på Sluppen ca. 1. april. Derfor er det lurt å sikre seg de nødvendige vaksinedosene så snart intervallet mellom dosene er nådd.

For dose en og dose to er det drop-in på Sluppen og på Statens Hus, og du trenger ikke bestille time. For oppfriskningsdosen må du bestille time på Min side.

Du kan sjekke ditt koronasertifikat og lese mer om hvilke regler som gjelder på helsenorge.no.

Oppfriskningsdose

For deg med to vaksinedoser er det viktig å være klar over følgende:

EU anbefaler kun å akseptere koronasertifikater som viser at det har gått mindre enn 270 dager siden du mottok dose nummer to (grunnvaksinasjon). I EUs anbefalinger heter det at dersom du har tatt en oppfriskningsdose vil du ha gyldig sertifikat på ubestemt tid.

Derfor vil de som ønsker det kunne få en ekstra vaksinedose for å oppfylle et slikt innreisekrav.

FHI anbefaler likevel ikke at personer under 18 år får oppfriskningsdose for å innfri innreisekravene. For de som ikke skal ha oppfriskningsdose er det testing før avreise som er løsningen for å innfri kravene.

Oppfriskningsdosen skal ikke gis før det har gått 20 uker etter siste dose i grunnvaksinasjonen (dose nummer to og dose tre for de med nedsatt immunforsvar) og tidligst tre uker etter gjennomgått covid-19.

For å oppnå best vaksinasjonseffekt bør tidsrommet mellom infeksjon og oppfriskningdosen gjerne være tre måneder.

Har du vært smittet?

Dersom du har gjennomgått covid-19 etter at du ble vaksinert med to doser (grunnvaksinasjon) er du godt beskyttet. Men dersom det har gått 180 dager etter positiv test (PCR), eller har gått 270 dager siden du fikk dose nummer to, kan det hende du får problemer med å slippe inn i enkelte land. Da bør du ta en oppfriskningsdose for å innfri kravene til innreise.

Har ikke tatt PCR-test

Dersom du bare har fått påvist covid-19 gjennom hurtigtest, og ikke PCR-test, vil ikke myndighetene ha registrert at du har gjennomgått infeksjonen. Dermed vil ikke ditt koronapass være oppdatert. Dersom du ikke tok PCR-test mens du var syk må du sjekke om du oppfyller innreisekravene for vaksinerte og om du eventuelt trenger flere vaksinedoser.

Du kan lese mer om regler for innreise i ulike EU-land ved å klikke på denne lenken.

Korona

Fant du det du lette etter?