Fribyen Trondheim

Fribyen Trondheim

Trondheim har vært en friby og medlem av ICORN (International Cities of Refuge Network) siden 2004. I 2024 feirer byen sitt 20-årsjubileum! Nettverket vokser kontinuerlig med over 85 medlemsbyer over hele verden, hvorav 24 av dem er i Norge.

logo: Min by - en friby, 20 år 2024

For at en person skal kunne omfattes av fribyordningen, må hen ha en viss produksjon og kunne dokumentere at hen er truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt litterære virke. Definisjonen inkluderer forfattere av både skjønnlitterære og faglitterære verk, redaktører, oversettere, forleggere, journalister, tegneserietegnere, bloggere, visuelle kunstnere, musikere, kort sagt, alle som kan bli sensurert for å utøve ytringsfrihet.

Flyktningenheten, gjennom Dialogsenteret, har ansvaret for Fribyarbeidet og har en egen fribykoordinator som sørger for kontakt med byens kulturliv generelt og forfatter-/kunstmiljøet spesielt. Fribykunstneren og eventuell familie får status som flyktning og kan delta i introduksjonsprogrammet. Her får de tilbud om norskopplæring, hjelp og veiledning gjennom integreringsprosessen, og økonomisk støtte i en periode på to år.

Lær mer om Trondheims Fribyforfattere/kunstnere

Videoer

Sist oppdatert: 31.01.2024

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward