Håkon Bleken får Trondheim bys hederspris

Sist oppdatert: 29.08.2018

Håkon Bleken og varaordfører Ola Lund Renolen

Håkon Bleken og varaordfører Ola Lund Renolen. Foto: Carl Erik Eriksson.

Nyheten ble kunngjort av varaordfører Ola Lund Renolen under en markering på ordførers kontor der også prisvinneren var til stede. Selve prisen, et diplom og en gave på 100 000 kroner, skal deles ut i Olavshallen 15.02. under en konsert med Trondheim Symfoniorkester.

I innstillingen til formannskapet står det blant annet:
“Kunstneren Håkon Bleken er en av Norges fremste samtidskunstnere. Han er representert i sentrale samlinger, gallerier og museer og har hatt omfattende utsmykningsoppgaver. Han er opptatt av kunstens posisjon i samfunnet og har gjennom hele sitt lange kunstnerliv hatt et sterkt og omfattende samfunnsengasjement. Bleken har ofte vært uredd og direkte i sin kritikk og aldri nølt med å bruke både pensel og penn når han har vært uenig med beslutningstakere internasjonalt, nasjonalt og lokalt.”

Siden debuten i 1951 har Bleken hatt utstillinger i alle de største kunstinstitusjonene i Norge. Han var sentral i dannelsen av Gruppe 5, et kunstnermiljø med utspring fra NTH på 60-tallet, og som fikk stor betydning for utvikling av kunstmiljøet i Norge. Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Han har også gjort seg bemerket som illustratør til flere litterære verker som for eksempel Ibsens Hedda Gabler og Haugtussa av Arne Garborg, og har hatt betydelige utsmykningsoppgaver.

Bleken har malt det offisielle signingsbildet av Kong Harald og Dronning Sonja. Bildet henger i Stiftsgården. Han har også mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt kunstneriske virke. Han er blant annet utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Bleken har også et stort engasjement for utviklinga av Trondheim by og har formidlet dette gjennom både ord og bilder. Da Trondheim kunstmuseum Gråmølna ble bygd, skjenket Håkon Bleken en stor kunstgave til museet og til byens befolkning. Han er fortsatt aktiv som kunstner i en alder av 89 år.

Håkon Blekens omfattende kunstneriske arbeider og engasjement har vært og er svært viktig for Trondheim by.

Trondheim bys hederspris ble opprettet av formannskapet i mai 2017, og prisen er tidligere delt ut til Nils Arne Eggen.

Prisen deles ut til enkeltpersoner for å hedre en ekstraordinær innsats, fremragende eller banebrytende arbeid innen kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt eller humanitært arbeid, som har stor samfunnsnyttig betydning og/eller er av stor betydning for Trondheim by.

Fant du det du lette etter?