Arborist eller akrobat?

- Det er artig å henge i høyden i et tre, hoppe rundt og leke seg fra grein til grein, sier Martinus.

Sist oppdatert: 23.08.2023

Martinus henger i tau ned fra et tre. Han har klatreutstyr på, i form av tau og annet sikkerhetsutstyr. Han smiler til fotografen.

Navn: Martinus Leonardus Slangen
Alder: 40
Stilling: Arbeidsleder for arboristgruppa
Hvor: Trondheim bydrift
Fartstid: 3 år i bydrift, arbeidsleder siden mars 2023
Faglig bakgrunn: Bachelor i urban skogbruk, fagutdanning arborist

En luftig jobb

Du bør ikke ha høydeskrekk når du jobber som arborist. Tolv meter over bakken henger Martinus og kapper grener på ett av Trondheims eldste bytrær, som har vokst seg alt for stort. Under ham passer kollegene hans på at alt går som det skal, og at ingen av byens innbyggere eller besøkende prøver å gå under treet mens grenene drysser ned.

Å se Martinus jobbe, er som å se en akrobat i aksjon. Han klatrer, firer seg opp og ned og hit og dit, før han henger sidelengs for å nå akkurat den greina han har sett seg ut.

En arborist vurderer tilstanden til trær, ser på hvilke skader de har og om det er fare for at grener kan brekke og ramle ned. Noen liker å kalle arborister for tredoktorer. Martinus elsker jobben sin, for i den får han bruke både hodet og kroppen.

Martinus henger i treet. Bena er på en grein over ham, mens den ene armen støtter seg på en gren under ham
Styrken og smidigheten til Martinus kommer godt med når store trær skal beskjæres.
For meg personlig er det kombinasjonen av det fysiske og biologi, i form av rapportskriving og risikovurderinger, som gjør at jeg elsker jobben min, sier Martinus.

Risikovurdering og forebyggende arbeid

Martinus og kollegene hans bruker mye tid på å beskjære trær og kartlegge risiko. I tillegg blir de brukt i utbyggingsprosjekter for å se hvilke trær de kan berge, og hvilke de eventuelt må felle eller flytte. De er også en del av teamet hos bydrift som hver høst planter ut trær.

Noen av trærne de sikrer, har gjerne to forskjellige stammer som vokser i forskjellig retning. Da må de inn og kronesikre. Å sikre kronene, som toppen av trærne heter, betyr at de fester et tau mellom de to kronene, som da holder igjen stammene så de ikke fortsetter å bevege seg fra hverandre. Dette er en god måte å bevare treet på. Hver sommer sjekker Martinus og kollegene, trær som er kronesikret, for å se om tauet holder, eller om de må skifte. Jobben gjøres om sommeren, for da veier treet mest.

Tillit og åpenhet

Når Martinus er ute på jobb, jobber han sammen med Christian og Fredrik. De er et viktig og sammensveiset trekløver som tar godt vare på hverandre. Det har de gjort siden de møttes på arboriststudiet i Hardanger, og de har en klar regel. Har du en dårlig dag, eller er litt utenfor, så må du si ifra til de andre. Da får du ikke klatre.

Gjør du en feil oppe i treet, er det litt som med livet som innsats. Så vi har blitt enige om at hvis det er noe, så sier vi ifra, så klatrer den som har et klart hode. Vi er veldig flinke på mental helse. De fleste menn har jo litt vanskelig for å snakke om følelser, men vi må være åpne med hverandre, sier Martinus.

Martinus, Fredrik og Christian står foran et tre, i ført rosa hjelmer og fargerike bukser. De ser alle i kamera og stemningen er god.
De tre arboristene har stor omtanke for hverandre. Fra venstre: Martinus Leonardus Slangen, Fredrik Klungervik og Christian Lundager. 

Det er alltid en mann oppe i treet, og en til to på bakken, når de jobber. Treet ser alltid annerledes ut fra bakken enn det gjør for den som henger midt oppi det, og da er kommunikasjon viktig. De som står på bakken passer også på at folk ikke prøver å snike seg forbi sperringene for å gå under treet, og de passer på at han som er oppe i treet, har det bra. De har også ansvaret for redning dersom det skulle skje noe underveis.

Viktige egenskaper hos en arborist

Martinus elsker å klatre i trær, og han klatrer også mye i fjellet. Men, han slurver aldri med sikkerheten.

- Det er ikke uten fare den jobben vi driver med, så du må være nøye med sikkerheten som arborist, sier Martinus.

Så er det kjekt om du har fysikken til det, legger han til. Og det er kollegene hans enige i også. For det er tungt arbeid. Morsomt, men tungt. Nå håper trekløveret å bli med i NM i treklatring neste år. Det vil si, de skal i hvert fall prøve, og planen er å legge seg i hardtrening om kort tid.

Det artigste er klatring i store trær med lange greiner, hvor du kan bevege deg helt ut på greina og hoppe fra den ene greina til den andre.
Martinus henger i sittende stilling midt oppi et tre, strekker armen ut og skjærer av en gren med en liten sag.
Det er ikke alltid like lett å komme til når et tre skal beskjæres.

Kan en arborist ha høydeskrekk?
- Det er noen som får det, men ikke jeg. Faren min var fjellfører da han var yngre, så jeg har vært mye i alpene. Jeg var på min første klatretur da jeg var fire år. Men, jeg har respekt for høyder, og av og til får du litt sånn følelsen av ubehag, men det skjer sjelden.

“Går det grein?”

Folk flest vet ikke hva en arborist er, så det kommer stadig folk bort for å snakke med Martinus og kollegene når de er ute på jobb. Selv har de valgt rosa hjelmer og fargerike bukser for å være godt synlige.
- Vi liker å være fargerike, sier Martinus og ler.
En god tone seg imellom og “dårlig” humor er arbeidshverdagen til trekløveret.

I stedet for å si går det greit, sier vi, går det grein, sier Martinus og ler enda litt mer.

Godt fornøyd som kommunalt ansatt

Martinus trives godt i kommunen, og mener alle i Trondheim bydrift definitivt ikke er redde for å ta i et tak. For arboristene sin del, er det noen mangler før alt går sømløst. Kommunen mangler nemlig god oversikt over antall trær, og hva slags type arbeid som er gjennomført.

Vi har et gammelt treregister, men det må oppdateres. Historikken på trær sitter i hodene til folk, så det må vi få ned på papiret, sier Martinus.

Noe av det som overrasket Martinus da han begynte i kommunen, var antall kilometer skiløyper Trondheim bydrift preparerer. Han kjørte løypemaskin i to sesonger, før han begynte som arborist.


- Jeg kommer fra bygda i Nederland, så det er litt andre forhold. Jeg er imponert over alt som gjøres og hvor mange oppgaver bydrift har, som vi egentlig ikke tenker på.

Martinus henger vannrett i et tre, holder seg fast i et tau med venstre arm og holder i treet med den andre. Smiler.
En helt vanlig dag på jobben for en arborist. 

Å holde seg i form, er viktig for en arborist, men Martinus drar ikke på treningssenter etter jobb. 

Jeg klatrer mye i fjellet, løper og sykler, sier Martinus og smiler, før jobben tar ham videre ut på nye oppdrag.

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward