- Hjelp oss å få flere menn i britiske barnehager

Bare to prosent av alle barnehageansatte i Storbritannia, er menn. Nå ønsker britene hjelp fra Trondheim i mannfolkjakten. Denne uka var de på besøk for å lære.

Sist oppdatert: 01.07.2022

Jo Warin og Kari Emilsen

I 2016 var andelen menn i Trondheims-barnehagene 13 prosent. Det gikk litt ned i 2017, men Trondheim ligger godt over landsgjennomsnittet på 8,6 prosent. Norge er på Europa-toppen når det gjelder menn i barnehage.

- Her har vi mye å lære, forteller Jo Warin ved Lancaster University, som leder et stort nasjonalt prosjekt i Storbritannia for å rekruttere menn til britiske barnehager.

- Vi ønsker å vite mer om hvordan dere i Trondheim og Norge rekrutterer menn, hvordan dere støtter dem underveis og hvordan dere klarer å beholde dem i barnehagen, sier Warin.

Studietur i Trondheim

Forskningsprosjektet har fått rundt 3,4 millioner kroner i støtte av det britiske forskningsrådet The Economic and Social Research Council (ESRC), og startet denne høsten.

- For oss er det viktig å snakke om hvorfor det er viktig med mannlige barnehagelærere, og få folk til å forstå det, poengterer Warin.

Denne uka har Jo Warin og seks kolleger fra blant annet Bradford, Southampton, Bristol og London vært på studietur i Trondheim. Her har de fått tips og innspill fra både høgskolepersonell, barnehageansatte og forskere.

Avdelingsleder Kristian S. Midling

Besøk i Granåsen

Førstelektor Kari Emilsen var vert for det britiske følget. Hun har engasjert seg spesielt i satsingen Menn i barnehagen, og mener det er verdifullt for begge parter å utveksle erfaringer.

- I Norge har vi jobbet strategisk med å rekruttere menn gjennom flere år, så jeg regner med at vi har noe å lære bort, sier Emilsen, som er ansatt ved Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning.

De britiske gjestene besøkte også barnehagen i Granåsen. Ved Granåsen barnehager, som består av avdelingene Granåsen, Kolsås og Brannhaugen er ti av 48 ansatte menn, noe som utgjør hele 20,8 prosent.

- Det er ikke tilfeldig at vi er på Granåsen. Her har de en enhetsleder som virkelig ønsker å ha menn i barnehagen, sier Emilsen.

Fant du det du lette etter?