Pilotsamarbeid om lokalmat

Kommunen og Just Store har inngått et samarbeid som skal bidra til mer lokalproduserte varer i kommunens enheter. Onsdag 30. april mottok de ansatte og barna i Nissekollen barnehage lokalproduserte grønnsaker og egg fra Trøndelag med to byråder i spissen.

Sist oppdatert: 30.04.2025

barn og voksne med gulrøtter i Nissekollen barnehage
Gulrot er godt! Barn i Nissekollen barnehage sammen med fra venstre byråd for miljø, næring og samferdsel Line Ingebrigtsen Fjørstad, byråd for oppvekst og utdanning Lucie Katrine Eidem, daglig leder i The Just Store, Daniel Ballo Lindseth, enhetsleder Nissekollen barnehager, Kjellrid Angelshaug og markedsleder i The Just Store Ellen Loxley-Slaatsveen Foto: Linda Thorsteinsen

Interessen for å delta i pilotprosjektet har vært stor. Ved oppstart var det fem skoler og to barnehager som deltok, men nå er prosjektet utvidet til totalt 17 enheter. 

- Skoler og barnehager har en viktig rolle for å spre kunnskap om mat, bærekraft og helse til oppvoksende generasjoner. Derfor er det fantastisk at vi nå undersøker hvordan vi kan kjøpe og servere mer lokalprodusert mat, sier byråd for oppvekst og utdanning Lucie Katrine Eidem. 

Et samarbeid for bærekraft og lokalt næringsliv

Trondheim kommune tar et viktig skritt mot et mer bærekraftig matsystem. Samarbeidet med Just Store skal bidra til at det blir enklere for skoler og barnehager å servere lokalprodusert mat. The Just Store jobber for et rettferdig matsystem, med fokus på at lokale produsenter skal få rettferdig betalt og at alle skal få tilgang på sunn, næringsrik og kortreist mat. 

Samarbeidet går ut på å teste nye modeller for innkjøp og transport og legge til rette for at skoler og barnehager kan nyte sunne og lokalproduserte råvarer, at små og mellomstore trønderske matprodusenter får en ny salgskanal og, sist men ikke minst å redusere matsvinn.

- I byrådserklæringen har vi slått fast at vi skal satse på lokalmat – og nå setter vi ambisjonene ut i livet. Gjennom dette pilotprosjektet  vil vi se hvordan lokalprodusert mat kan bli en naturlig del av hverdagen. Målet er klart: Å utvikle en modell som på sikt kan løftes ut i hele kommunen, sier byråd for miljø, næring og samferdsel, Line Fjørstad.

Et rettferdig matsystem

- Just Store samarbeider med små og mellomstore matprodusenter for å tilby bærekraftige løsninger og sikre rettferdige priser, både for produsent og forbruker. I denne piloten vil skolene også få kjøpe såkalte snåle grønnsaker – fullt spiselige produkter som ikke oppfyller dagligvarekjedens strenge krav til størrelse, form og farge.  Ved å velge disse produktene bidrar man også til å redusere matsvinnet, sier Ellen Loxley-Slåttsveen i Just Store. 


Innovative logistikkløsninger 

En viktig del av piloten er å teste nye logistikkløsninger som samlasting for å sikre at økt innkjøp av lokalprodusert mat ikke fører til mer transport eller økte klimagassutslipp.

- Vi ønsker å satse på kjøp av mer lokalprodusert mat, men samtidig er det viktig at dette ikke fører til økte  klimagassutslipp eller gir merarbeid for skoler eller barnehager. Dette prosjektet gir oss muligheten til å teste ut ulike logistikkløsninger og samlasting, sier Line Fjørstad.

Næring, miljø og samferdsel

Oppvekst og utdanning

Fant du det du lette etter?