Trondheims klimakontrakt får grønt lys fra EU
Klimakontrakten er et viktig steg for Trondheim som klimanøytral by. Onsdag ga EU tommel opp til Trondheims planer. Vi har bestått opptaksprøven. Nå begynner jobben.
Sist oppdatert: 07.05.2025

Klimakontrakten er hele byens plan, og den viser hva som må gjøres, hvem som må bidra og hvor mye det vil koste. Dette kvalitetsstempelet, eller “EU Mission Label” som det også kalles, bekrefter at Trondheims ambisiøse plan for å bli klimanøytral innen 2030 er solid og troverdig.
Trondheim, Stavanger og Oslo er de tre norske byene som har kvalifisert seg til å være blant de 112 som tar del i EUs samfunnsoppdrag for klimanøytrale og smarte byer - byer som skal gå foran og vise vei til klimanøytralitet allerede i 2030 - 20 år før resten av Europa.
Hvorfor er dette viktig?
"Parisavtalen er tydelig; alle må bidra og rike land må bidra mest. I dagens geopolitiske situasjon er det viktigere enn noen gang å vise engasjement og ansvar", sier Line Fjørstad, byråd for miljø-, næring og samferdsel i Trondheim kommune. Klimakontrakten er en omfattende plan, og godkjenningen fra EU bekrefter at Trondheim har forstått oppdraget.
"Vi er stolte over å motta dette kvalitetsstempelet fra EU. Det bekrefter at vi har en solid og troverdig plan for klimaomstillingen i Trondheim," sier Fjørstad. "Klimakontrakten er et viktig verktøy for oss i arbeidet med å mobilisere hele byen til felles innsats for å bli klimanøytral til 2030. Vi vet hva som skal til, og vi vet at det er mulig!"
Klimakontrakten bygger på Trondheims energi- og klimaplan "Klimaløftene", som er byens veikart for å kutte de direkte klimagassutslippene med minst 80 prosent innen 2030, sammenlignet med 2009. Klimakontrakten er bygd opp av tre deler: forpliktelser og støttererklæringer, en handlingsplan og en investeringsplan, og den forutsetter et godt og forpliktende samarbeid i hele bysamfunnet. Så langt har 17 bedrifter og organisasjoner i Trondheim signert, og flere er velkommen!
Hva betyr klimakontrakten for byens innbyggere?
Hvert år, siden 2017, har vi spurt byens innbyggere hva de mener om kommunens klimaarbeid, og arbeidet med å nå klimamålene har stor støtte: tre av fire mener det er viktig at byen når målet om å bli klimanøytral til 2030. Omtrent like mange forteller at de er bekymret for klimaendringer, og vil at kommunen skal innføre kraftfulle tiltak for å nå målene. Drøyt 60 prosent av de spurte mener at klimaarbeid vil gjøre byen bedre å bo i, mer enn halvparten syns trafikkbelastningen er for stor, og at satsing på klimaløsninger vil gi lokalt næringsliv gode konkurransefortrinn. Trondhjemmerne er enige om at natur og dyrka mark må bevares, og over 80 prosent av de spurte sier det er viktig å bevare friluftsområdene og marka.
Arbeidet med klimakontrakten vil bidra til:
- En grønnere by: den legger grunnlaget for en mer bærekraftig og miljøvennlig by. Reduserte klimagassutslipp vil blant annet gi bedre luftkvalitet og flere grønne løsninger.
- Samarbeid og engasjement: den forutsetter et bredt samarbeid mellom det offentlige, kunnskapsmiljøene, næringslivet og interesseorganisasjoner. Dette betyr at innbyggerne også vil bli involvert og oppfordret til å bidra.
- Nye muligheter: EU-kommisjonens godkjenning kan åpne for økt prosjektsamarbeid og investeringer i Trondheim, som kan skape nye arbeidsplasser og innovative løsninger.
- Trygghet for fremtiden: Med en godkjent klimakontrakt viser vi at vi tar klimaendringene på alvor og arbeider aktivt for å sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner.
"Klimakontrakten vil fungere som både et mobiliseringsverktøy og et styringsverktøy for vårt klimaarbeid," forklarer klimarådgiver ved Klima- og miljøenheten i Trondheim kommune, Chin-Yu Lee, som har vært ansvarlig for å koordinere arbeidet. Trondheim har også tidligere utmerket seg med god klimaledelse: To år på rad har vi holdt gullstandard på klimarapportering, og mottatt høyeste score fra CDP, en ideell organisasjon som samler og analyserer klima-data fra bedrifter, byer og land verden over. “Vi har vist at vi forstår oppgaven og kan klimaledelse, men vi trenger hele byens mangfold med oss – kunnskapsmiljøer, næringsliv, grasrotorganisasjoner og samfunnsinnovatører – for å lykkes med denne omstillingen”, avslutter Lee.

Kvalitetsstempelet fra EU kan bidra til å åpne nye dører for byen: Trondheim har bevist at vi har kompetansen, viljen og kunnskapen, og det kan tiltrekke seg både investeringer, forskning, utvikling og nye grønne arbeidsplasser. Byen har allerede tiltrukket seg prosjekter og finansiering for flere millioner fra EU, og klimakontrakten kan åpne for mere. Dette er de fem prioriterte områdene som klimakontrakten peker på, og som alle har direkte påvirkning på folks hverdag, helse og livskvalitet:
- Energisystemer: Energisystemene er grunnleggende infrastruktur og en forutsetning for alle andre områder. Investeringer i fornybare energikilder (strøm og varme), smartnett og energieffektivisering vil bidra til en stabil og bærekraftig energiforsyning som tåler variabel bruk gjennom året.
- Mobilitet og transport: Investeringer i fossilfri kollektivtransport og infrastruktur for sykling og gåing vil forbedre luftkvaliteten, redusere støy og gjøre det enklere og tryggere å bevege seg rundt i byen. Dette vil ha positiv påvirkning på bylogistikken, folks hverdagsreiser og tilgang til tjenester.
- Bygg og anlegg: Energieffektivisering av bygninger og overgang til fornybare energikilder vil redusere energikostnader for innbyggerne og bidra til bedre inneklima. Oppgradering av eksisterende bygningsmasse og krav til nye bygg vil ha en langsiktig effekt på bomiljøet.
- Avfall og sirkulær økonomi: Tiltak for avfallsreduksjon, gjenbruk, ombruk og gjenvinning vil redusere forurensning og den totale ressursbruken. Dette vil kunne skape nye verdikjeder og grønne arbeidsplasser og bidra til en renere og mer bærekraftig by.
- Livskraftig natur: Investeringer i grønne områder, parker og bevaring av biologisk mangfold vil forbedre livskvaliteten, tilby rekreasjonsmuligheter og bidra til klimatilpasning. Dette er viktig for både fysisk og psykisk helse.
Kort oppsummert
- Trondheim har fått kvalitetsstempel - EU Mission Label - fra EU for sin klimakontrakt.
- Klimakontrakten er en del av EUs samfunnsoppdrag "Klimanøytrale og smarte byer".
- Målet er å bli klimanøytral innen 2030.
- Klimakontrakten bygger på kommunens energi og klimaplan - "Klimaløftene" og inneholder forpliktelser, en handlingsplan og en investeringsplan.
- Klimakontrakten skal mobilisere hele byen, gi et felles mål og styrke samarbeidet mellom ulike aktører.
- Vi har bestått opptaksprøven - nå begynner jobben
Disse har signert:
Aneo AS, AtB, Besteforeldrenes Klimaaksjon, EBA-Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg Trøndelag, Framtiden i våre hender Trøndelag, Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein, NTNU Vitenskapsmuseet, Næringsforeningen i Trondheimsregionen, RENERGY Cluster, SINTEF, Statens vegvesen, Statkraft Varme, Tensio, Trondheim Havn, Trondheim Renholdsverk, TrondheimTechPort, Trøndelag fylkeskommune.
Relevante lenker
- Tildelingsbrev fra EU
- Signert "diplom" (PDF)
- Hjemmeside om Trondheims klimakontrakt
- EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities