Høring av forslag til Temaplan for Nasjonaljubileet i 2030 i Trondheim kommune

Frist for innspill: 30.08.2025

Høring av forslag til Temaplan for Nasjonaljubileet i 2030 i Trondheim kommune

Trondheim kommune sender med dette ut forslag til Temaplan for Nasjonaljubileet i 2030 på høring. Vi inviterer relevante aktører og interessenter til å gi innspill til planforslaget.

Bakgrunn for temaplanen

Nasjonaljubileet i 2030 markerer tusen år siden slaget på Stiklestad og Olav Haraldssons fall, en hendelse som ledet til kristningen og samlingen av Norge. Trondheim, som historisk kirkehovedstad og med Nidarosdomen som nasjonalhelligdom, vil ha en sentral rolle i denne markeringen. Jubileet skal ikke bare se tilbake på vår rike historie, men også peke framover med fokus på fellesskap, demokrati, mangfold og innovasjon.

Temaplanen skisserer Trondheim kommunes ambisjoner og strategier for å bidra til en bred og inkluderende feiring. Den bygger på nasjonale føringer og samarbeid, og er forankret i lokale planer som Trondheimsløftet ,Kommunedelplan for kunst og kultur i Trondheim 2019-2030 og Handlingsplan for bærekraftig verdiskaping. Planen framhever Trondheims unike posisjon og identitet, og hvordan jubileet kan bidra til varig samfunns-, kunnskaps- og næringsutvikling i regionen. Verdigrunnlaget ligger i den nasjonale jubileumsplattformen, Nasjonaljubileet i 2030.

Trondheim kommunes forslag til temaplan for Nasjonaljubileet i 2030

Visjon - Varige spor for de neste 1000 år

Temaplanen foreslår fem overordnede mål og tilhørende temaer for Trondheims feiring av Nasjonaljubileet:

  • Styrke Trondheims posisjon som kirkehovedstad
  • Styrke byens historiske identitet og posisjon
  • Styrke fellesskap og dugnadsånd
  • Styrke demokratiet og tilliten til samfunnet

De foreslåtte temaene for å nå disse målene er:

  • Den historiske byen: Foredle Midtbyen og formidle byens historie.
    Pilegrimsbyen: Styrke Trondheim som kirkehovedstad og pilegrimsmål.
  • Kulturbyen: Utvikle Trondheim som en ledende kulturby og videre styrking av Olavsfest.
  • Matkulturbyen: Fremme bærekraftig matproduksjon og styrke Trondheim og omlandet som en ledende matregion.
  • Teknologihovedstaden: Forsterke  og utvikle Trondheims posisjon innenfor teknologi og vitenskap.  

Organisering og folkeinvolvering

For å sikre en vellykket gjennomføring, vil Trondheim kommune etablere et kommunalt eid ideelt aksjeselskap (Trondheim 2030 AS). Selskapet skal primært sikre finansiering og koordinere arbeidet med et program i 2030, samt  bidra til at store arrangement legges til byen. Samtidig vil kommunen etablere en intern koordineringsgruppe. Tett samarbeid mellom offentlige aktører, 2030-selskapet, frivillighet, idretts-, nærings- kirke og kulturliv vil være avgjørende for suksess.

Temaplanen legger også stor vekt på involvering av innbyggere, og barn og unge er en sentral målgruppe som  framtidens kulturbærere. Skoler og barnehager vil være viktige arenaer for kunnskapsløft og engasjement. Videre vil studenter og frivilligheten ha sentrale roller med å skape og delta i en inkluderende folkefest. 

Tidsplan og evaluering

Planen skisserer en overordnet framdriftsplan fram mot 2030 og viser muligheten for Trondheim å søke om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2036. Det legges opp til løpende evaluering for å sikre måloppnåelse, god ressursbruk og samfunnsmessig påvirkning.

Innspill til høringen

Vi oppfordrer alle interesserte til å sette seg inn i det framlagte utkastet og komme med innspill. Deres synspunkter og forslag er viktige for å videreutvikle og forankre temaplanen, slik at Nasjonaljubileet i 2030 blir en markering som skaper varige spor for vår by og region.


20. august kl. 14.00-16.00 inviteres det til et åpent høringsmøte. Program og påmelding kommer. 

Frist for høringsinnspill er 30.08.2025.

Saksreferanse: 2025/19266

Gi innspill

Alle innspill er offentlige og vil bli arkivert på saken.

Logg inn for å gi innspill

Du kan også sende innspill til , med referanse til sak 2025/19266.

Sist oppdatert: 30.06.2025