Foreldreveiledningsgrupper

Foreldreveiledningsgrupper

Innhold

ICDP - Møteplass for foreldre

I en ICDP foreldregruppe legges det til rette for å møte andre foreldre, dele erfaringer og drøfte gleder og utfordringer når det gjelder samspillet mellom barn og foreldre. ICDP foreldregruppe er for deg som:

  • Er interessert i hvordan du kan støtte og hjelpe barnet ditt til en best mulig utvikling                                      
  • Vil vite hvordan andre foreldre løser vanlige utfordringer
  • Har lyst til å dele tankene og ideene dine med andre

Få et enda bedre samspill med barn

Gruppene følger et opplegg der ulike temaer blir tatt opp, med heftet “Åtte tema for godt samspill” som utgangspunkt.

  • Hva slags foreldre ønsker vi å være?
  • Når får vi til det gode samspillet?
  • Hvordan kan vi gjøre mer av det som fungerer?

Målsettingen er å finne tryggheten og bekreftelsen på at vi er gode foreldre ved at vi blir mer bevisste på hva vi gjør som er bra for barna. 

Du vil ikke få noen oppskrifter, men hjelp til å finne dine løsninger for deg og ditt barn - gjennom samtaler og øvelser i gruppen og ideer eller oppgaver du prøver ut hjemme med barnet ditt.

De fleste gruppene møtes åtte ganger, hvert møte på 1 ½ - 2 timer. Opplegget er utarbeidet av ICDP-stiftelsen (International Child Development programme). Bufdir-foreldrehverdag har siden 2006 vært ansvarlig for implementering av programmet i Norge.

Trondheim kommune organiserer for at alle foreldre får tilbud om å delta i ICDP foreldregrupper hvert semester. ICDP er tilpasset for foreldre med barn i alderen 0 - 18 år, men i Trondheim rekrutteres foreldre primært fra barnehagene.

Dersom du ønsker å melde din interesse for deltakelse og få tilsendt informasjon om oppstart av nye grupper, kan du følge denne lenken: Meld interesse for ICDP-foreldregrupper

Ved spørsmål ta kontakt med en av ICDP koordinatorene:

Anette Syvertsen-Wiig (Øya Barnehager),

Hege Beate Sivertsen (Øvre Sjetnan barnehager),

ICDP for foreldre til barn med funksjonsvariasjoner

Hvert semester vil Trondheim kommune tilby ICDP-grupper til foreldre/omsorgsgivere til barn med nedsatt funksjonsevne/funksjonsvariasjoner. Dette er et foreldrestøttende tilbud til foreldre til barn som har funksjonsvariasjoner, nedsatt funksjonsevne eller psykiske vansker som gjør at barnet har behov for ekstra oppfølging og støtte i hverdagen. Det stilles ingen krav til diagnoser hos barnet, henvisning eller dokumentasjon for å få delta i en gruppe.


Målet er å implementere og etablere et varig foreldrestøttende tilbud om ICDP for omsorgsgivere til barn med funksjonsnedsettelser. Vi erfarer at foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne har behov for fellesskap, nettverk, omsorg og støtte. Gjennom å tilby ICDP-versjonen til denne målgruppen, har vi tro på at foreldre får styrket sin mestringsfølelse i foreldrerollen og får et utvidet støttende nettverk.


ICDP er forkortelse for International Child Development Programme. ICDP brukes til veiledning av foreldre/foresatte og andre omsorgsgivere som jobber med barn i alderen 0-18 år. Programmet bygger på en bevisstgjørende og sensitiviserende metodikk, og fokuserer på foreldrenes/omsorgsgivers rolle og kvaliteten i samspill med barna/ungdommen. ICDP-programmet
legger til rette for at foreldre og andre omsorgsgivere kan møtes for å ta opp spørsmål og utveksle erfaringer. I tillegg fokuseres det på å bli mer bevisste på det vi gjør i samspillet med barna, og
som er bra for deres utvikling. Vi går gjennom åtte tema for godt samspill, og knytter temaene opp mot konkrete erfaringer fra hverdagen.


Gruppene vil møtes åtte ganger og hvert møte varer 1,5-2 timer. Det er plass til 8 foreldre/omsorgsgivere i hver gruppe. Gruppene vil ledes av to veiledere som har opplæring i ICDP. Det vil starte flere ICDP-grupper hvert semester, så ukedag og tidspunkt for oppmøte vil variere i de ulike gruppene. 


Hvis du ønsker å melde din interesse for deltakelse og få tilsendt informasjon om oppstart av nye grupper, kan du følge denne lenken: ICDP foreldregrupper - funksjonsnedsettelser/funksjonsvariasjoner

Ved spørsmål, ta kontakt med en av koordinatorene:
Anette Syvertsen-Wiig (Øya Barnehager)

Hege Beate Sivertsen (Øvre Sjetnan barnehager)

 

Sist oppdatert: 10.09.2024

Fant du det du lette etter?