
Rekkehus på Sjøhagen Brygge
Fargerike rekkehus som trapper seg ned med terrenget
Byens viktigste landskapstrekk er høydedragene som omkranser byen, sjøkanten, elve- og bekkedalene, markaområdene og jordbrukslandskapet. Ny bebyggelse skal underordne seg dette. Høyhus må forstås og behandles som avvik fra denne klare karakteren. Vis særlig respekt for landskapsrommet og bysilhuetten rundt Midtbyen.
Vis respekt for viktige landemerker. Ivareta siktlinjer til disse, og til landskapet, elva og fjorden.
Bearbeid sjøkanten på egnede steder for å gjøre den mer tilgjengelig og attraktiv. Prioritér arkitektur av høy kvalitet som styrker sjøfrontens offentlige karakter. Ivareta god sammenheng med bakenforliggende by.
Spill på lag med landskapets premisser og utnytt mulighetene som finnes der. Unngå store landskapsinngrep.
God terrengtilpasning reduserer behovet for fyllinger, skjæringer, sokler og støttemurer. Skala og volumoppbygging skal tilpasses terrenget, heller enn motsatt. Bebyggelse og innganger skal følge terrengnivået, slik at man kan fremme trinnfri adkomst og unngå ramper.
Form uterom for opphold og opplevelser i Trondheims klima, der areal har ulik verdi og funksjon gjennom året.
Unngå parkeringsanlegg som stikker opp som høye sokler i terrenget. Eventuelle nedkjøringsramper bør anlegges innenfor bygningsvolumet og helst på tomtas laveste punkt. P-kjellere er kostbare, lite klimavennlige og gir rigide rammer for byggets arkitektur og terrengtilpasning. Vurder alternative løsninger som mobilitetshus eller overflateparkering.
KPA 2022-2034
§ 8 Arkitektur og byform
§ 8.4 Overordnede strukturer
Viktige landskapstrekk, siktlinjer og landemerker, offentlige gater og byrom, blågrønne strukturer og offentlig tilgang til sjø og vassdrag skal være premissgivende for bystrukturen. [...]
§ 8.7 Terrengtilpasning
Bygg og anlegg skal ha god terrengmessig tilpasning ut fra hensyn til god arkitektonisk utforming, naturgitte forutsetninger, sikkerhet og tilgjengelighet.
Hovedinnganger skal plasseres mot de gatene og byrommene som har de viktigste ganglinjene og møteplassene. God terrengtilpasning skal redusere behov for fyllinger, skjæringer og forstøtningsmurer. Eventuelle murer skal ha høy kvalitet, hovedsakelig i naturstein og/eller med terrassering og plass til beplantning.
§ 8.5 Høyhus
Trondheim skal ikke utvikles til en høyhusby.
[...] Høyhus er her bygg over 10 etasjer, eller over 3 etasjer høyere enn omkringliggende bebyggelse. [...]
§ 11 Natur og grønne kvaliteter
§ 11.2 Vegetasjon
Verdifull vegetasjon skal i størst mulig grad etterstrebes bevart. Ved utarbeidelse av planforslag og søknad om tiltak skal det legges til rette for ny vegetasjon i form av trær og annen vegetasjon, grønne tak og fasader eller andre grønne elementer som kan bidra til å styrke naturmangfold og økosystemtjenester. [...]
§ 13 Mobilitet
§ 13.1 Generelt
[...] Ved planlegging av nye samferdselsanlegg skal etablering av allé eller trær vurderes.
Fargerike rekkehus som trapper seg ned med terrenget
Både inne og ute følger terrenget
Fortetting i tettbygde småhusområder
Balansere samspill og egenart