
Kjøpmannsgata Ung Kunst
Byreperasjon med nytt og gammelt
Utarbeid en stedsanalyse og la funnene være førende for videre arbeid. Bygg videre på stedets positive kvaliteter og særegne karakter.
Bruk arkitektur til å skape ny kvalitet i områder som oppleves pregløse eller monotone. Tilfør karakter og særpreg i nye utviklingsområder.
Gatene er våre viktigste byrom. Ved å utforme gode og karakterfulle gatemiljø beriker man også nabolagene omkring, og oppnår merverdi. Vær bevisst på at husenes fasader utgjør veggene i gateløpet.
La kulturminner spille en konstruktiv rolle i nye planer. Ved ombygging må man jobbe på lag med bebyggelsens begrensninger og muligheter. Velg en egnet funksjon. Ny arkitektur skal foredle den lokale konteksten og tilføre nye lag til byens fortelling. Ta kontakt med aktuelle kulturminnemyndigheter tidlig i prosessen.
Tilføyelser og inngrep i eksisterende bygg og bygningsmiljø skal foredle den arkitektoniske helheten, og understøtte strøkets positive karaktertrekk. Det omfatter både bygg, landskap og vegetasjon. Bebyggelsens form, fasadeuttrykk og overflater skal være i godt samspill med hverandre og med omgivelsene. Vurder fotavtrykk, høyde, takform, byggelinje, materialbruk og farge med mer. Vær varsom med med sterke kontraster.
Vær bevisst på stedets historiske bakgrunn og lokale arkitektoniske egenart. Spill på lag med idealene som lå til grunn da området ble bygget og planlagt.
KPA 2022-2034
§ 8 Arkitektur og byform
§ 8.1 Generelt
[...] Til alle planforslag skal det utarbeides stedsanalyse før oppstart.
§ 8.2 Arkitektur
Nye tiltak skal være i samspill med omgivelsenes arkitektur og stedskarakter, og fremme stedets egenart, eksisterende kvaliteter og kulturmiljø og tilføre bymiljøet nye kvaliteter. Fargesetting og materialbruk skal bidra til variasjon i bymiljøet og bygge opp under Trondheims identitet.
§ 9 Kulturminner og kulturmiljø
§ 9.3 Hensynssoner kulturmiljø
Her skal det tas særlige hensyn ved utarbeiding av planforslag og ved søknad om tiltak etter pbl § 20-1. Tiltak skal fremme vern av kulturminnet eller kulturmiljøet. Den kulturhistoriske bebyggelsens egenart og kulturmiljøets særpreg skal sikres og opprettholdes.
Hensynssonens strøkskarakter bør være retningsgivende for byggehøyder, volum, utforming, materialbruk og farger. Estetikk, kvalitet, bevaring av store trær og andre grønne kvaliteter bør vektlegges.
Retningslinjer for de ulike hensynssonene er også angitt i vedlegg til arealdelen [...]
Ved nye tiltak innenfor eller nær hensynssonene kan kommunen kreve at kulturmiljøet/ landskapet dokumenteres og at det redegjøres for hvordan tiltaket ivaretar og foredler områdets kulturhistoriske verdier.
§ 9.5 Kulturminnevurdering
Alle planforslag, byggesøknader og tiltak som berører eksteriørverdier på bygninger i klasse A, B eller C eller som berører kulturminneverdier i hensynssone kulturmiljø , skal vurderes av Byantikvaren. [...]
Byreperasjon med nytt og gammelt
Tilgjengelige veiter med nytt og gammelt
Seniorboliger med fellesskapsløsninger
Balansere samspill og egenart