6. Inkluderende nabolag

6.1 Tilrettelegg for likeverdighet og deltakelse for alle

Skap by- og bomiljøer der universell utforming, tilgjengelighet og helsefremmende løsninger ivaretar likeverdig bruk for alle alders- og brukergrupper. Integrer universell utforming i den helhetlige arkitekturen. Unngå tilleggsløsninger.

 

6.2 Lag varierte nabolag med mangfoldig befolkningssammensetning

Kombiner ulike boligtyper, størrelser og planløsninger, tilpasset ulike menneskers behov og livssituasjon.

 

6.3 Skap nabolag med ulike arenaer for fellesskap og interaksjon

Lag møteplasser som er inviterende og gratis for alle. Vis særlig hensyn til boligenes inngangsparti. Plasser eventuelle fellesrom strategisk, fortrinnsvis på bakkeplan og ved naturlige ferdselssoner. Legg vekt på løsninger som fremmer aktivitet og deltakelse. Prioriter felles uteområder med gode oppholdskvaliteter. Ta særlig høyde for barn og unges behov for lek og utfoldelse. 

 

6.4 Styrk lokale sentrum som samlende møtesteder i bydelene

Lokale sentrum skal ha varige kvaliteter og være tilgjengelige og attraktive i hverdagen.

 

6.5 Bruk offentlige program til å styrke sosial infrastruktur

Skoler, barnehager, idrettsanlegg og helse- og velferdssenter kan spille en aktiv rolle som ressurs og møteplass i nabolaget. Vær bevisst på å plassere riktig virksomhet på riktig sted.

 

6.6 Legg til rette for lune og solfylte uterom

Slipp sol og lys inn mellom bebyggelsen og ned på bakkeplan. Vurder inntrukne balkonger og lukkede gårdsrom for å skape lune mikroklima. Utform takterrasser med verdifulle oppholdskvaliteter.

 

6.7 Sats på utvikling av nye boligtyper og alternative boformer

Tenk nytt. Tilrettelegg for nye boformer og fellesskapsløsninger.

 

6.8 Tilrettelegg for åpne og inkluderende prosesser

God byforming og god arkitektur skapes gjennom prosesser og samarbeid basert på åpenhet, kunnskapsdeling og dialog med relevante aktører. 

Fra PBL

§ 28-7. Den ubebygde del av tomta. Fellesareal
[...] Uteareal på tomta skal gjennom størrelse, utforming og beliggenhet mv. sikre forsvarlig oppholdssted i det fri for beboerne og i nødvendig utstrekning muliggjøre lek, rekreasjon, avkjørsel og parkering av biler, motorsykler, sykler o.l. [...] 


Fra KPA 2000-2034

§ 7 Levekår og folkehelse

§ 7.1 Folkehelse
Alle planforslag skal bidra til å utvikle sosialt bærekraftige lokalsamfunn, som motvirker utenforskap og bidrar til tilhørighet og deltakelse. 

Støy og luftkvalitet, solforhold, tilgang til gode uteoppholdsarealer og sosiale møteplasser i gangavstand, tilrettelegging for fysisk aktivitet, kriminalitets- og ulykkesforebygging og tiltak for å utjevne sosiale helseforskjeller skal vektlegges. [...] 

§ 10 Bolig og bokvalitet

§ 10.1 Variert boligsammensetning
Ved planforslag for mer enn ti nye boenheter skal det være varierte boligstørrelser ut fra en vurdering av tilliggende områders boligsammensetning, og befolknings- og levekårsdata for områdene.

Det skal vurderes å etablere større og familievennlige boliger på bakkeplan i alle større utbygginger.

§ 10.2 Kvaliteter ved boenhetene

§ 10.3 Fellesarealer innendørs
Ved planforslag med 20 boliger eller mer skal det sikres etablering av innendørs felles oppholdsareal [...]. Fellesarealet skal fortrinnsvis ligge i første etasje .

§ 10.4 Uteoppholdsareal

 

Eksempler med inkluderende nabolag

Nye Lilleby

Urbant nabolag med et spekter av ulike møteplasser, både for beboere og besøkende

Tilbake til Menneskevennlig

Fant du det du lette etter?