1. Helhetlig utforming

1.1 Arkitekturen skal berike omgivelsene

Utform bygninger og byrom med en klar intensjon om å bidra med positive kvaliteter som beriker omgivelsene og nærmiljøet.

 

1.2 Formuler en helhetlig idé

Utarbeid en stedsanalyse og la funnene være førende for videre arbeid. Utvikle prosjekter med et tydelig grep, hvor forholdet til sted, program og visjon er lesbart i arkitekturen. I områdeplaner og store reguleringsplaner bør det utarbeides presise bestemmelser eller formingsveiledere knyttet til arkitektur og byform.

 

1.3 Samvirke med omgivelsene

Utform og plassér ny bebyggelse slik at bygg, byrom og landskap inngår i en helhetlig sammenheng. Ta bevisste valg basert på strøkskarakter, terrengform og naturverdier.

 

1.4 Lag en sammenhengende bystruktur

Nye bygg og byrom skal utformes med god sammenheng til omkringliggende bystruktur, gatenett, kollektivholdeplasser, rekreasjonsområder og til vann. Ta høyde for fremtidig utvikling av områdene omkring, også når det ikke foreligger konkrete planer for dette.

 

1.5 Ha en helhetlig plan for utforming i transformasjonsområder

Planlegg transformasjonsområder og lokale sentrum ut ifra et helhetlig konsept som kan danne grunnlag for utforming, karakter og identitet.

 

1.6 Bruk arkitektur til å skape gode steder

En eiendom eller et planområde er ikke nødvendigvis et sted, men inngår i en sammenheng av mange små og store steder. Bruk arkitekturen til å forme et spekter av ulike steder, fra de store og samlende, til de små og intime. Tenk for eksempel bydel, nabolag, gate, tun, gårdsrom, portrom, inngangsparti, terrasse...

 

1.7 Planlegg med omtanke og innlevelse

Omgivelser som utviser omtanke vil også møtes med omtanke. Tilfør elementer som gir noe ekstra tilbake, og som gjør at folk blir glade i stedet. Små grep kan utrette mye. Tenk gjennom hvordan ulike folk vil oppleve og bruke stedet gjennom døgnet og året. Bruk av kunst kan tilføre bygg og byrom en ny dimensjon og virke identitetsskapende.

 

1.8 Benytt relevant fagkompetanse

Riktig kompetanse er vesentlig for å realisere gode intensjoner i både planlegging og utførelse.

PBL

§ 1-1 Lovens formål
§ 29-1 Utforming av tiltak
§ 29-2 Visuelle kvaliteter

KPA 2022-2034 
§ 8 Arkitektur og byform

§ 8.1 Generelt 
Gjeldende arkitektur- og byformingspolitikk for Trondheim skal legges til grunn for planlegging og arkitektonisk utforming. Til alle planforslag skal det utarbeides stedsanalyse før oppstart. 

§ 8.2 Arkitektur 
Nye tiltak skal være i samspill med omgivelsenes arkitektur og stedskarakter, og fremme stedets egenart, eksisterende kvaliteter og kulturmiljø og tilføre bymiljøet nye kvaliteter. Fargesetting og materialbruk skal bidra til variasjon i bymiljøet 

§ 8.3 Bymiljø
Menneskets opplevelse fra gateplan skal gi premisser for utforming av bygninger og byrom.

Volumoppbygging og fasadeutforming bør bidra til variasjon og rytme mot gater og byrom, og attraktive oppholds- og gangsoner langs fasader. Gater og byrom bør utformes med trygge og attraktive oppholds- og gangsoner, og med utstrakt bruk av bytrær og andre blågrønne kvaliteter.

§ 8.4 Overordnede strukturer
Viktige landskapstrekk, siktlinjer og landemerker, offentlige gater og byrom, blågrønne strukturer og offentlig tilgang til sjø og vassdrag skal være premissgivende for bystrukturen. 

Byens viktigste landskapstrekk er høydedragene som omkranser byen, strandsonen, elve- og bekkedalene, jordbrukslandskapet, sammenhengende grøntdrag og markante trær. [...]

Eksempler med helhetlig utforming

Krambugata 2

Helhetlig og forløsende grep i en kompleks urban situasjon

Bo01

Helhetlig konsept for ulike bygningstypologier

Tilbake til Vakker

Vakker

Utvise en Trondheimsk helhet og estetikk

Fant du det du lette etter?