2. Estetisk opplevelse

2.1 Skap bygninger, steder og rom med opplevelseskvaliteter

Samspillet mellom form, farge, lys, vegetasjon og materialbruk stimulerer sansene, og kan gi positive følelser og opplevelser. Utnytt stedets særegne muligheter og kvaliteter.

 

2.2 Ha en konkret visjon for å oppnå estetisk kvalitet

Estetikk må vektlegges fra start, slik at tekniske og funksjonelle løsninger lar seg integrere i den arkitektoniske utformingen.

 

2.3 Bruk arkitektoniske virkemidler bevisst innenfor en helhetlig idé

Tilpass antall arkitektoniske virkemidler til byggverkets størrelse og utstrekning. Volumoppbygging og komposisjon bør samsvare med farge- og materialbruk. Fasadeelementer som balkonger, vinduer, innganger og trapperom må formes bevisst for å slutte opp om den visuelle helheten. Både byggets møte med bygulvet og byggets silhuett må vies spesiell omtanke i formingsprosessen.

 

2.4 Utform steder som oppleves både helhetlige og stimulerende

Planlegg bygningsvolumer med en harmonisk form og størrelse som intuitivt kan la seg utvikle til tiltalende byggverk. Unngå monotone omgivelser ved hjelp av gjennomtenkt komposisjon og detaljrikdom. Vurder om langstrakte fasader bør brytes opp.

 

2.5 Legg vekt på kvaliteter i øyehøyde

La bygg og byrom berike hverandre gjennom god kontakt mellom inne og ute. Vis særlig omtanke for utforming og detaljering av inngangspartier, hjørner i kvartaler, fellesrom, overgangssoner og førsteetasjer.

 

2.6 Utnytt potensialet i god materialbruk

God materialbruk gir varig estetisk verdi og kan brukes bevisst for å fremheve funksjoner og særtrekk. Unngå livløse og todimensjonale fasader. Konvensjonelle fasadematerialer som tre og tegl kan gis ulike utførelser for å oppnå relieff, mønster og variasjon. Materialer med taktilitet eller naturlig spill kan bidra til et levende uttrykk.

 

2.7 Vær bevisst på fargebruk

Analyser stedets eksisterende fargepalett og utfyll denne. Tilfør farge i områder som mangler det. Bruk farger som fungerer i Trondheims kjølige lys, også vinterstid. Vær varsom med sterke kontrastfarger og store mørkegrå flater.

PBL

§ 1-1 Lovens formål
§ 29-1 Utforming av tiltak
§ 29-2 Visuelle kvaliteter

KPA 2022-2034 
§ 8 Arkitektur og byform

§ 8.1 Generelt 
Gjeldende arkitektur- og byformingspolitikk for Trondheim skal legges til grunn for planlegging og arkitektonisk utforming. Til alle planforslag skal det utarbeides stedsanalyse før oppstart. 

§ 8.2 Arkitektur 
Nye tiltak skal være i samspill med omgivelsenes arkitektur og stedskarakter, og fremme stedets egenart, eksisterende kvaliteter og kulturmiljø og tilføre bymiljøet nye kvaliteter. Fargesetting og materialbruk skal bidra til variasjon i bymiljøet 

§ 8.3 Bymiljø
Menneskets opplevelse fra gateplan skal gi premisser for utforming av bygninger og byrom.

Volumoppbygging og fasadeutforming bør bidra til variasjon og rytme mot gater og byrom, og attraktive oppholds- og gangsoner langs fasader. Gater og byrom bør utformes med trygge og attraktive oppholds- og gangsoner, og med utstrakt bruk av bytrær og andre blågrønne kvaliteter.

§ 8.4 Overordnede strukturer
Viktige landskapstrekk, siktlinjer og landemerker, offentlige gater og byrom, blågrønne strukturer og offentlig tilgang til sjø og vassdrag skal være premissgivende for bystrukturen. 

Byens viktigste landskapstrekk er høydedragene som omkranser byen, strandsonen, elve- og bekkedalene, jordbrukslandskapet, sammenhengende grøntdrag og markante trær. [...]

Eksempler på estetisk opplevelse

Torvet

Robuste materialer og løsninger for allsidig bruk

Tilbake til Vakker

Vakker

Utvise en Trondheimsk helhet og estetikk

Fant du det du lette etter?