Når kan jeg grille, tenne bål og brenne avfall i Trondheim?
Når kan jeg grille, tenne bål og brenne avfall i Trondheim?
I Trondheim kan du fyre kaffebål og grille på lik linje med resten av landet. Det er imidlertid forbudt å brenne avfall, bråte og lignende hele året.
Innhold
Bål, engangsgrill og grilling
Bålbrenning og grilling er hyggelig både på tur og i egen hage. Hold det trivelig i marka ved å bruke etablerte bålplasser. Ikke lag nye bålplasser.
Kart med bålplasser og griller i Trondheim
“Det vil alltid være du som gjør opp ild som har det hele og fulle ansvaret for brannsikkerheten, og du må selv vurdere om det er forsvarlig. Dette gjelder også på definerte bål- og grillplasser opprettet av kommunen eller grunneiere. Er du i tvil? La være å fyre opp!” (TRBT sin nettside med mer informasjon).
Husk alltid å ta med all emballasje, matrester og annet avfall hjem - dette skal ikke etterlates i marka eller brennes på bålet, da det kan føre til at miljøgifter blir frigjort og spredd. Se til at bålet er helt slukket før du forlater stedet.
- Dette må du vite før du tenner bål eller bruker engangsgrill
- Varsel for skogbrannfare
- Søppelbål - Brenning av plast er fy (Norsk friluftsliv)
- Har du lov til å fyre opp engangsgrillen din overalt i Trondheim? Her får du svaret - Adressa
Bålforbud og søknad om bålbrenning
I tidsrommet 15.04.-15.09. er det forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er imidlertid tillatt å tenne bål eller grille om man er helt sikker på at det ikke kan føre til brann.
På Trøndelag brann- og redningstjeneste sine nettsider kan du få hjelp til å vurdere om det er trygt å tenne bål. Skal du tenne større bål, som sankthansbål eller pinsebål, må du søke brannvesenet om tillatelse. Den som søker må da vurdere risikoen og sikre seg at bålbrenningen ikke kan føre til skog/lyngbrann.
Du kan finne mer informasjon om bålbrenning og et elektronisk søknadsskjema på TBRT sin nettside om bålbrenning.
Bålbrenning skal gjøres på en forsvarlig måte, uansett tid på året, og bålet skal være fullstendig slukket før det forlates. Bålbrenning skjer på eget ansvar.
I tørre perioder kan det innføres totalt bålforbud, som inkluderer all bruk av ild utendørs i Trondheim. Et slikt bålforbud vil bli varslet i media, på TBRT sine nettsider og på TBRT sin Facebook-side.
Husk likevel at det alltid er den som fyrer som har ansvaret for brannsikkerheten: Gjør det derfor til en vane å sjekke skogbrannvarselet før du tenner opp.
Åpen brenning er forbudt i Trondheim
I Trondheim kommune er åpen brenning og brenning av avfall i småovner forbudt ifølge forskrift om åpen brenning. Formålet med forskriften er å forhindre forurensning og helseproblemer. Overtredelse av forskriften kan medføre straffeansvar jf. forurensningsloven § 78.
Åpen og ukontrollert brenning av avfall og biologisk materiale kan gi store utslipp av blant annet tjærestoffer (PAH), dioksiner og tungmetaller. Avfallsbrenning kan medføre både helse- og miljøproblemer som når langt utover de lokale forholdene.
Husk at det heller ikke er lov å brenne produksjonsavfall, som for eksempel bygg- og anleggsavfall.
Unntak fra forbudet
- Det er lov å brenne kull og rent trevirke på griller og utepeiser.
- Det er lov å brenne papir og rent avfallstrevirke i vedovn/peis, med unntak av impregnert og malt trevirke.
- Det er lov å brenne kaffebål, sankthansbål og liknende, bestående av rent trevirke, med unntak av perioden med generelt bålforbud.
- Du kan søke om bålbrenning i perioden med generelt bålforbud.
Hva må du inkludere i søknaden?
Ved nedrenning av øvingsobjekter for Trøndelag Brann og Redningstjeneste (TBRT)
Nedbrenning av øvingsobjekter krever dispensasjon fra forskrift om åpen brenning og brenning av avfall i småovner. Formålet med forskriften er å forhindre forurensning og helseproblemer i kommunen, som følge av åpen brenning og brenning av avfall i småovner, inkludert vedovner/peiser. Det er Klima- og miljøenheten i Trondheim kommune som behandler søknad om dispensasjon fra denne forskriften. Klima- og miljøenheten trenger denne informasjonen i søknaden:
- Hva er formålet med brenningen.
- Hva skal brennes (beskriv også gjerne kort hva som fjernes fra bygning før brenning).
- Innhold av miljøfarlige bygningsmaterialer som f.eks. eternitt og annen asbest, blybeslag, elektriske installasjoner med mer skal fjernes før brenning.
- Hvor skal det foregå (adresse, gnr/bnr).
- Kart som avstand til naboer.
- Rutine for varsling av naboer.
- Vurdering av eventuelle tiltak for å hindre at røyk blir til skade eller ulempe for omgivelsene (f.eks meteorologiske forhold som forutsetning ved nedbrenning).
- Beskrivelse av avfallshåndtering i etterkant av nedbrenning (brannrestene).
- Beskrivelse av planlagte tiltak for å sikre at det ikke ligger igjen forurensning i grunnen etter nedbrenning.
- Dette kan være fjerning av toppjord og prøvetaking av overflaten etter at brannrester er fjernet. Dersom dette ikke gjøres i tilstrekkelig grad, må vi vurdere om vi skal registrere eiendommen i Grunnforurensningsbasen som er koblet opp mot matrikkelen. Det blir da en heftelse på eiendommen, jf. § 61 i matrikkelforskriften-
- Avtale mellom grunneier og TBRT som beskriver hvem som har ansvar for de ulike kulepunktene over.
- Eventuelt beskrivelse av hvilke kjemikalier som brukes til slukkingen.
Sist oppdatert: 20.05.2025