Sportsfiske i Trondheim
Sportsfiske i Trondheim
Trondheim kommune samarbeider med TOFA (Trondheim Omland Fiskeadministrasjon) om fiskeforvaltningen i kommunen. Både TOFA og kommunen kan gi informasjon om fiskemulighetene i Trondheim.
Fiske i Trondheim kommune
I Trondheim kommune finnes det mange vann og tjern du kan fiske i.
På TOFA sine nettsider finner du nyttig informasjon om laksefiske, innlandsfiske og, sjøfiske og fiskekort.
- Husk at det ikke er lov å fiske med levende agn (bortsett fra mark og maggot)
- Flytting av levende fisk og spredning av andre arter er forbudt
- Bruk av båt med motor er forbudt (gjelder både bensin- og elektrisk motor)
Forvaltning av fiskeressursene
TOFA og Trondheim kommune kartlegger fiskeressursene i kommunen og arbeider for at hensynet til fiskeressursene blir ivaretatt. Det arbeides også kontinuerlig for å sikre gode fiskemuligheter i innlandsvatnene, i Nidelva og i Trondheimsfjorden.
Det utføres fiskekultiveringsarbeid i flere vatn/vassdrag for å skape og ivareta fiskebestander som er mer attraktive å fiske på. All fiskekultivering skal skje etter vitenskapelige prinsipper, og hovedmålet er å legge til rette for naturlig reproduksjon av lokale bestander. Et prioritert kultiveringstiltak er å forbedre forholdene for gyting og oppvekst der det er behov for det. Dette er særlig aktuelt i bynære vassdrag med laksefisk der utbygging av veger og bebyggelse har ødelagt forholdene i bekkene. I vann med mye fisk (overbefolkning) er det aktuelt å gjennomføre tiltak for å begrense gytemulighetene, gjerne i kombinasjon med garnfiske (utfisking). I noen få utvalgte vann settes det også ut fisk for å sørge for et godt fisketilbud til befolkningen.
Spredning av fiskearter
Spredning av fiskearter er en trussel mot både stedegne arter og vannkvalitet. I Trondheim kommune finnes det bestander av fremmedartene gjedde (SE-svært høy risiko), ørekyt (SE) og karuss (HI-høy risiko). I tillegg har det vært både mort (HI) og abbor (SE) i vann tidligere, men disse ble fjernet gjennom rotenonbehandling i 2016 og 2019.
Den vanligste måten å spre slike arter på er ved utsettinger. Det er flere årsaker til at enkeltpersoner setter ut disse artene i nye vann, men de økologiske konsekvensene for vannet der de settes ut blir ofte veldig negative. For eksempel vil gjedde som settes ut i et mindre og relativt grunt vann føre til at bestanden av den stedegne ørreten blir sterkt redusert. Mort som settes ut i vann vil ofte påvirke vannkvaliteten i vatnet negativt, slik sett være veldig uheldig med tanke på eventuelle drikkevannsinteresser.
Trondheim kommune overvåker vann med tanke på fremmede fiskearter, og rapportere eventuelt funn til Statsforvalteren i Trøndelag.
Eldre undersøkelser og registreringer i Trondheim:
Sist oppdatert: 08.08.2024