Karakterer, eksamen, vitnemål og prøver
Karakterer, eksamen, vitnemål og prøver
Rett til vurdering
Ditt barn har rett til underveisvurdering og sluttvurdering. Elevene har også rett til dokumentasjon av opplæringa. Målene for opplæringa og hva som blir vektlagt av kompetanse, skal være kjent for eleven, slik at eleven vet hva som er grunnlaget for vurderinga. Det samme gjelder vurdering av orden og oppførsel.
Hva sier loven om karakterer, eksamen og vurdering?
Forskrift om grunnskoleopplæring §9-1 til §9-17
Karakterer og vurderingsgrunnlag
Fra og med 8.trinn skal elevene få vurdering med karakter i fagene. Det er bare krav om karakter ved halvårsvurdering og sluttvurdering. Karakterskalaen går fra 1 til 6, hvor 1 er svært lav kompetanse, mens 6 er fremragende kompetanse. De enkelte karakterene har dette innholdet:
- 6 - fremragende kompetanse i faget
- 5 - veldig god kompetanse i faget
- 4 - god kompetanse i faget
- 3 - nokså god kompetanse i faget
- 2 - lav kompetanse i faget
- 1 - svært lav kompetanse i faget
I faget utdanningsvalg brukes kun vurderingen deltatt eller ikke deltatt.
Vurdering i orden og oppførsel
Formålet med vurdering i orden og oppførsel er å fremme sosial læring, bidra til et trygt og godt skolemiljø og gi informasjon om orden og oppførsel. Skolereglene er grunnlaget for vurdering i orden og oppførsel.
Fra og med 8.trinn skal elevene få vurdering i orden og i oppførsel med karakter. Disse karakterene skal brukes:
- God (G) - vanlig god orden og oppførsel
- Nokså god (Ng) - store negative avvik fra vanlig orden og oppførsel
- Lite god (Lg) - særlig store negative avvik fra vanlig orden og oppførsel
Varsling ved nedsettelse eller bortfall av karakter
Eleven og foreldre skal varsles skriftlig hvis:
- det er tvil om eleven kan få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i ett eller flere fag.
- eleven står i fare for å få karakteren NG eller LG i halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i orden eller oppførsel.
Varselet skal gi eleven mulighet til å skaffe grunnlag for halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter, eller mulighet til å bedre orden eller oppførsel.
Underveisvurdering
Underveisvurdering skal brukes som et redskap i læreprosessen, som grunnlag for tilpasset opplæring og bidra til at eleven øker kompetansen i faget. Underveisvurdering i fag, samt i orden og oppførsel skal gis løpende og systematisk og kan være både muntlig og skriftlig. Fra 8.årstrinn skal eleven i tillegg ha en halvårsvurdering med karakter, og denne karakteren skal gis skriftlig. Det samme gjelder halvårsvurdering i orden og oppførsel.
Eleven har minst en gang hvert halvår rett til en samtale med kontaktlærer (elevsamtale) om utviklingen sin i forhold til kompetansen i fagene. Samtalen kan gjennomføres i sammenheng med halvårsvurderingen uten karakter og i sammenheng med samtalen med foreldre (utviklingssamtale).
Les mer om underveisvurdering i forskrift til opplæringsloven §9-11
Sluttvurdering
Sluttvurdering i grunnskolen er standpunktkarakterer og eksamenskarakterer.
Standpunktkarakter
Standpunktkarakterer blir gitt ved avslutningen av opplæringen i fag, og skal føres på vitnemålet. Standpunktkarakteren baseres på et bredt vurderingsgrunnlag. Eleven skal ha mulighet til å forbedre kompetansen sin i faget inntil standpunktkarakteren er fastsatt. Kompetansen eleven har vist underveis i opplæringa er en del av vurderingsgrunnlaget når standpunktkarakteren i fag skal fastsettes.
Standpunktkarakteren i matematikk, engelsk skriftlig og norsk skriftlig skal være satt senest dagen før fellessensur av skriftlig eksamen. Standpunktkarakter i de øvrige fagene skal være fastsatt senest dagen før skolen gjennomfører lokalt gitt eksamen (muntlig eksamen).
Standpunktkarakter i orden og oppførsel skal være satt senest når opplæringen er avsluttet.
Eksamen
På 10. trinn skal alle elever trekkes ut til en skriftlig og en muntlig eksamen. Det er læreplanen i det enkelte fag som fastsetter om eksamen skal være skriftlig og/eller muntlig.
På Utdanningsdirektoratets sider finner du informasjon om sentralt gitt skriftlig eksamen.
Les mer om digitale hjelpemidler til eksamen.
Sentralt gitt eksamen (skriftlig eksamen)
Utdanningsdirektoratet fastsetter hvordan eksamen i de enkelte fag skal organiseres, lager eksamensoppgavene og bestemmer datoene for gjennomføring og sensur av eksamen.
Lokalt gitt eksamen (muntlig eller muntlig-praktisk eksamen)
Kommunen har ansvar for gjennomføring av lokalt gitt eksamen, og faglærer har ansvar for å utarbeide eksamensoppgaver. Elevene skal få vite hvilket fag de skal prøves i 48 timer før selve eksamen. Eksamen gjennomføres med en forberedelsesdel dagen før eksamen. Forberedelsen er obligatorisk, men inngår ikke i vurderingen. Eksamen er på inntil 30 minutter per elev for muntlig eksamen og inntil 45 minutter per elev for muntlig-praktisk eksamen. Lokalt gitt eksamen vurderes av to sensorer.
Privatisteksamen i morsmål
Som privatist må man avlegge både skriftlig og muntlig eksamen. Man kan ta privatisteksamen i morsmålet sitt selv om man ikke har hatt opplæring i det i grunnskolen.
Man kan velge nivå etter ferdigheter. Som privatist vil man få godkjent underliggende nivå i fremmedspråk hvis man avlegger eksamen på høyeste nivå, som er nivå III.
Du kan lese alt om privatisteksamen i Trøndelag her: www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/utdanning/Eksamen/privatisteksamen
Hvor finner jeg mine eller mitt barns karakterer?
Trondheim kommune har et oppvekstadministrativt system for å registrere og gi innsyn i elevenes vurderinger.
Foresatte: Halvårsvurderingene og sluttvurderingene er tilgjengelige via Vigilos foresattportal i nettleser.
Elevene: I tillegg til karakterer og skriftlige vurderinger på enkeltoppgaver i kommunens læringsplattform (Google Classroom), finner elevene halvårsvurderinger og standpunktkarakterer i en egen elevportal i Vigilo.
Klage på karakter
Du kan klage på alle karakterer som skal stå på vitnemålet. Dette gjelder:
- standpunktkarakterer
- eksamenskarakterer
- karakter i orden og oppførsel
Frist for å klage på eksamenskarakter og standpunktkarakter er ti dager etter at karakteren er publisert. Innenfor klagefristen kan du kreve begrunnelse for karakter i fag der det blir holdt muntlig eksamen og fastsatt standpunktkarakter. Du kan ikke kreve begrunnelse for karakter ved skriftlig eksamen. Resultatet av klagebehandlingen kan føre til at karakteren blir stående eller at den blir satt opp eller ned.
For muntlig eksamen kan det kun klages på formelle feil (som f.eks. at brannalarm går under eksamen) og eksamen vil da bli annullert. Du har ikke mulighet til å gå opp til ny muntlig eksamen.
Vitnemål
Alle som har fullført grunnskolen har rett til å få opplæringen dokumentert. Elever som har gått igjennom deler av opplæringen har rett til å få dette dokumentert.
Skoleeier (kommunen) skal ha et forsvarlig system for føring av karakterer og fravær. Fravær skal dokumenteres hvert halvår.
Alle elever skal få et vitnemål når de avslutter grunnskolen. Vitnemålet skal inneholde standpunktkarakterene, eksamenskarakterene og fravær.
Mangler du vitnemål?
Skal du ha vitnemål fra tidligere skolegang, må du ta kontakt med skolen du gikk på eller .
Nasjonale prøver og kartleggingsprøver
Elevene skal gjennomføre obligatoriske prøver som nasjonale prøver og kartleggingsprøver. Formålet er å skaffe informasjon som skal brukes til å forbedre opplæringen for elevene.
Nasjonale prøver
Nasjonale prøver skal gi informasjon om elevenes ferdigheter i lesing og regning på tvers av fag, og i faget engelsk. Prøvene skal gjennomføres om høsten på 5. og 8. årstrinn. Prøvene i lesing og regning gjennomføres også på 9. årstrinn.
Les mer om nasjonale prøver hos Utdanningsdirektoratet.
Kartleggingsprøver
Kartleggingsprøver skal brukes til å undersøke hvilke elever som trenger ekstra oppfølging i utvalgte ferdigheter og fag. Skolen bruker resultatene i arbeidet med tidlig innsats og tilpasset opplæring. Kartleggingsprøver er utarbeidet for lesing på norsk og samisk og regning. Prøvene gjennomføres på våren på 1., og høsten på 3. årstrinn. Prøvene på 3.årstrinn er obligatoriske.
Du kan lese mer om kartleggingsprøver på Utdanningsdirektoratet.
Internasjonale undersøkelser
Noen skoler vil også bli plukket ut til å gjennomføre internasjonale undersøkelser som f.eks. PISA, TIMMS osv. Disse undersøkelsene og prøvene er obligatoriske.
Les mer om internasjonale undersøkelser på Utdanningsdirektoratets sider.
Sist oppdatert: 02.09.2024