Karrierekraft-juristen

For to år siden flyktet ukrainske Myra til Norge. På kort tid lærte hun seg norsk, og nå har hun fått sin første fagrelevante jobb - som førstekonsulent i NAV Arbeid og ytelser.

Sist oppdatert: 04.03.2024

Portrettbilde av Myroslava Nitsenko i gangen på rådhuset.

I seks måneder satt Myroslava Nitsenko, eller Myra, på et mottak i Ål og ventet på å få tildelt et sted å bo. På mottaket begynte hun å studere norsk på egen hånd. Høsten 2022 fikk hun flytte til Trondheim.  

- Jeg måtte gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg tenkte at det å kunne språket ville være viktig for videre muligheter i Norge, sier Myra.  

Myra var akkurat ferdig med sin mastergrad i jus da krigen brøt ut i hjemlandet. Etter oppstart i introduksjonsprogrammet for nye flyktninger i Trondheim fikk hun mulighet til å søke om plass i kommunens mentor- og internship-program Karrierekraft. Målet med Karrierekraft er å styrke mangfoldet i offentlig sektor, og bidra til at flyktninger med høyere utdanning får innpass i arbeidslivet i fagrelevante jobber. Etter søknad og intervjurunder ble Myra en av årets 15 trainees. 

- Jus er komplisert, fordi den er knyttet til hvert enkelt lands lover og regler. Myra har lært seg norsk jus på rekordkort tid, og har virkelig jobbet hardt for å knekke de norske juridiske kodene. 

Det sier Emilie Carin Selstad, som er prosjektleder for Karrierekraft ved Flyktningenheten.

- Myra har tatt ting utrolig kjapt, både språket og faget. Det at hun nå har fått en jobb som krever god forvaltningsrettslig erfaring er rett og slett imponerende.  

Internship

I fjor høst fikk Myra et internship hos Kommuneadvokaten. Der fikk hun bygge på kompetansen sin i et fagmiljø. Hun fikk også en egen mentor, advokat Åsa Kornelia Sveine. 

- Åsa har hjulpet meg med å nå målet mitt. Samarbeidet med henne har gitt meg muligheter til å forstå nyanser i det norske rettssystemet, og det sosiale på arbeidsplassen har gitt meg mulighet til å praktisere norsk, forteller Myra. 

Åsa og Myra ser på en datamaskin på et kontor.

Advokat Åsa Kornelia Sveine har vært Myras mentor i internshipet hos Kommuneadvokaten.

- Åsa har hjulpet meg med å nå målet mitt. Samarbeidet med henne har gitt meg muligheter til å forstå nyanser i det norske rettssystemet.

I internshipet har Myra fått innsikt i forvaltningsrett, deltatt i rettsmøter og jobbet med utforming av juridiske dokumenter. Mentor Åsa sier det blir trist å “gi slipp på” Myra nå:

- Det har vært veldig hyggelig å bli kjent med Myra, og det har vært interessant å få høre hennes vurderinger og perspektiver på saker. Hun har vært utrolig flink til å benytte seg av de mulighetene hun har fått. 

Egentlig varer mentorprogrammet et helt år, men siden Myra fikk jobb på første forsøk, ble tiden i Karrierekraft halvert. 

- Jeg har brukt mye tid på å studere norsk og det norske rettsvesenet. For min del har det vært viktig å delta i det sosiale på internshipet, sier Myra, og legger lattermildt til: - Selv om jeg i starten syntes det var vanskelig å forstå alt når mange er samlet og snakker ulike dialekter. Nå gleder jeg meg til å få nye kolleger og å ta fatt på oppgavene hos min nye arbeidsgiver! 

Fant du det du lette etter?