Forskning, praksissamarbeid og nettverk
Her finner du oversikt over forskning og praksissamarbeid i programmet, samt noen relevante nettverk og arenaer for samarbeid og kunnskapsdeling.
Forskningsprosjekt
Increasing participation in school and work among adolescents and young adults
Forskningsprosjektet søker å forstå samspillet mellom søvn og smerte, og hvordan dette i sin tur påvirker skolefrafall og bruk av helsetjenester. Den første delen av prosjektet vil benytte søvndata for å undersøke hvordan søvnadferd og -forstyrrelser påvirker skolefrafall og bruk av helsetjenester. Del to av prosjektet vil utvikle et videobasert verktøy for å bedre søvnkvalitet, redusert bruk av helsetjenester og økt deltakelse i arbeid/skole.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs hospital, NAV og Trondheim kommune.
Les mer/kontakt:
Eivind S. Skapsno, prosjektleder NTNU
Karen W. Hara, prosjektleder NTNU
Følgeforskning til Bymarka - mestring i eget liv
Gjennom deltakelse i Program for folkehelsearbeid i Trøndelag vil forskere fra NTNU og KORUS (Kompetansesenter for rusfeltet) følge og evaluere prosjektet. Det er også knyttet en stipendiat fra Institutt for sosialt arbeid ved NTNU til prosjektet. Prosjektet vil kunne gi erfaringer som er viktige i kommunens generelle folkehelsearbeid og i utvikling av fritidstilbud for barn og unge.
Kontakt/les mer:
Trøndelag fylkeskommune, Samarbeid om forskning
Rebekka Andersen, stipendiat NTNU
Praksisfellesskap
PUNK
PUNK (Praktisk ung kunst) er et praksisfellesskap som vil utvikle kunnskap og utforske hvordan risikoatferd kan reduseres og forebygges gjennom ungdommers deltakelse i kunstneriske aktiviteter og fellesskap. Målgruppen for aktiviteten er ungdom som er i kontakt med Uteseksjonen, og som i liten grad deltar i fritidsaktiviteter.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for lærerutdanning og Institutt for musikk ved NTNU og Uteseksjonen og Kulturenheten i Trondheim kommune.
Les mer/kontakt:
Prosjektledere:
Egil Reistadbakk, Institutt for lærerutdanning ved NTNU
Studentprosjekt
Eksperter i team
I forbindelse med programmet er det etablert et samarbeid med flere landsbyer i Eksperter i team (EiT) ved NTNU. Våren 2025 var temaene for EiT-landsbyene "Alle skal med: tenk nytt mot sosialt utenforskap" og "Design for inkludering".
Masteroppgaver og praksis
I forbindelse med programmet har det blitt innledet et samarbeid med flere masterstudenter ved NTNU, både gjennom praksisplasser og prosjekter for masteroppgaver. Temaene for disse praksisperiodene og masteroppgavene omfatter per april 2025 Ungdomstorget hos Fellesverket og bruk av Microdata.no for å måle og monitorere målgruppen.
Nettverk- og samarbeidsarenaer
Arena for ung arbeidserfaring
Arena for Ung Arbeidserfaring er en samskapingsarena i regi av Pådriv Trondheim. Første samskapingsarena arrangeres i april 2025, og har som tema "Generasjon Z møter arbeidslivet – Hvordan bygger vi bro mellom forventninger?" Sentrale tema på møtet er
Hvordan senker vi terskelen for at flere unge kommer inn i arbeidslivet tidligere?
Hvordan sørger vi for at flere nye arbeidstakere finner sin plass i et arbeidsmarked som roper etter arbeidskraft?
Prosjektet er støttet av partner i Pådriv Trondheim, SpareBank 1 SMN Samfunnsutbytte, for 2025-2027.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Arrangementet "Generasjon Z møter arbeidslivet" er et samarbeid mellom Pådriv Trondheim og ungdomsbedriftene CareLink og Min første jobb. Her møtes næringsliv og ungdom for å dele erfaringer, utfordringer og løsninger.
Les mer/kontakt:
Les mer om Arena for ung arbeidserfaring
Marianne Mørck Danielsen
epost:
Ungdomsfaglig nettverk
Ungdomsfaglig nettverksforum er en arena for aktører som på ulike vis jobber med og for ungdom i Trondheim. Initiativet til dette forumet ligger hos «Ung i Trondheim», et innovativt samskapningsprosjekt mellom Trondheim kommune og Den norske kirke i Trondheim.
Nettverksmøtene er en åpen arena som:
- samler ungdomsfaglige aktører på tvers av fagfelt, sektorer og forvaltningsnivåer
- åpner for utveksling av kunnskap, kompetanse og erfaring om ungdom
- tilgjengeliggjør og åpner for uforutsett samskapning og samarbeid
- forener og forsterker krefter som arbeider for et felles mål, i stedet for at ulike aktører arbeider parallelt