Trampe

Trampe

Det finnes ikke mange sykkelheiser i verden. Sykkelheisen Trampe er installert i Brubakken i Trondheim. Heisen hjelper syklistene fra Gamle bybro opp den bratte Brubakken opp mot Kristiansten festning. Og den er gratis å bruke!

Hvordan fungerer Trampe?

Ved bruk settes høyre fot på startpunktet. Venstre fot forblir på sykkelpedalen, og startknappen trykkes inn. Etter noen sekunder dyttes brukeren forover på en fotplate som kommer frem, og skyves opp bakken på en forholdsvis smal skinne. 

En vanlig feil blant turister og førstegangsbrukere har vært at de ikke klarer å få heisen til å skyve dem, de blir dratt opp. Det er veldig tungt. Hold høyre ben strak, legg gjerne all vekt på høyre fot og bøy deg framover. Da blir det lettere å holde balansen. Dersom noen faller av, vil den fjærbelastede fotplaten forsvinne under bakken.

Sykkelheisen er 130 meter lang og tilsvarer høydeforskjellen som utgjøres av en 10 etasjes bygning. Inntil fem personer kan ta heisen samtidig. Åpningstider hver dag er fra klokken 07.00 til 21.00. 

Historie

Ved åpning i august 1993 var dette den første og eneste sykkelheisen i verden! Prototypen ble oppfunnet og bygd av Jarle Wanvik. I 2010 ble heisen imidlertid stengt av sikkerhetsgrunner og på grunn av slitasje. Trampe ble deretter demontert i 2012, før en ny og forbedret CycloCablo så dagens lys i juni 2013 finansiert av Miljøpakken. I tillegg til utvikling og montering av den nye heisen, dekket Miljøpakken kostnadene med nye varmekabler i fortauet, og oppgradering av området langs heisen. Trampe er nå gratis å bruke!

I 2015 samlet den amerikanske nyhetskanalen CNN syv av verdens kuleste fremkomstmidler, og de hadde med Trondheims sykkelheis på listen. De mente  tilbudet var supert for turister og byens innbyggere — fordi det hjelper syklister med å nå toppen av byens bratteste bakke uten å bruke pedalkraft.

 

 

Sist oppdatert: 01.09.2023

Fant du det du lette etter?