Si din mening om planer
Si din mening om planer
Medvirkning
Medvirkning er et sentralt punkt i plan- og bygningsloven (PBL). Jo tidligere innspill og merknader kommer fram i planprosessen, jo større er muligheten for at de kan bli tatt hensyn til. PBL krever at grunneiere og andre berørte varsles direkte om planarbeidet på bestemte stadier i planarbeidet. Planarbeidet skal også kunngjøres i en avis som er alminnelig lest på stedet og på internett slik at alle interesserte skal ha mulighet til å komme med merknader og delta i planleggingen.
På siden Hva er en reguleringsplan? kan du lese mer om planprosessen og når du kan gi innspill.
Kunngjøringstidspunkt og medvirkningsmulighet
Under finnes en oversikt over kunngjøringstidspunkt på ulike stadier i planprosessen og hvilke muligheter man har til å komme med merknader. I tabellen er hvert kunngjøringstidspunkt lenket til en liste over aktuelle planarbeid hvor merknadsfristen ennå ikke er utløpt.
Kunngjøringstidspunkt med lenke til aktuelle kunngjøringer | Mulighet for medvirkning |
---|---|
Kunngjøring høring av planprogram |
|
Kunngjøring om oppstart av planarbeid |
|
Informasjonsmøter |
|
Kunngjøring av offentlig ettersyn |
|
Kunngjøring av vedtatt plan |
|
Interesseorganisasjoner
Offentlige instanser og ulike interesseorganisasjoner skal også høres i planleggingen. Trondheim kommune har laget en oversikt over aktuelle høringsinstanser. Man kan også ha mulighet for påvirkning gjennom høringsuttalelse fra disse.
Om merknaden
Merknaden skal inneholde informasjon om hvilken sak merknaden gjelder (bruk saksnummer og gjerne sakstittel fra kunngjøringsteksten) og informasjon om den som sender inn merknaden. Innholdet bør være konkret og kortfattet. Merknaden er et offentlig dokument som vil bli brukt i saksbehandlingen og havne i kommunens arkiver.
Du kan sende inn merknaden med vanlig post eller du kan bruke elektronisk skjema som finnes på kommunens kunngjøringssider for hver kunngjort plan. I det elektroniske skjemaet blir du først bedt om å samtykke i personvernerklæringen (som forklarer hvordan kommunen benytter personopplysningene), deretter oppgir du informasjon om hvem du er, og i siste del av skjemaet skriver du hva merknaden handler om. Så kan du fullføre/sendes inn merknaden elektronisk (det finnes også mulighet for å skrive ut merknaden og sende den med vanlig post).
Kunngjøringer
Arealplaner skal kunngjøres på ulike stadier i planprosessen. Trondheim kommune kunngjør arealplaner med annonse i Adresseavisen og på kommunens nettsider under tittelen Kunngjøring av planer.
Følger du lenken Kunngjøring av planer, finner du en oversikt over arealplaner hvor tilbakemeldingsfristene ennå ikke er utløpt og hvor det fortsatt er mulig å sende inn merknad til planforslaget. Hvert planforslag får sin kunngjøringsside med blant annet dokumenter og svaradresse.
Innsyn i saker
Ønsker du å følge med, er det mulig å se inngående og utgående dokumenter på plan- og byggesaker og postlista generelt for kommunen på følgende adresser:
- Innsyn plan- og byggesaker
- Postliste for Trondheim kommune
- Eksempel på innsyn i plansaken via kartet (kun planer/planforslag innsendt etter 01.01.2016)
Finne arealplaner (planregister)
Ønsker du å finne ut hvilke arealplaner som gjelder på et bestemt sted, eller hvilke planforslag som er til behandling der, er det lettest å bruke kart for å finne frem. Planregister kaller loven planinformasjon (kart og dokumenter) som skal gjøres tilgjengelig for alle.
Brukertips for planregister
Kommuneplanens arealdel
Lenke til kommunens kartløsning med kommuneplaninformasjon
Brukerveiledning for kommuneplanens arealdel 2012-2024
Reguleringsplan
Lenke til kommunens kartløsning med reguleringsplaninformasjon
Hvordan finne informasjon om reguleringsplaner på kommunens nettsider?
Vedlegg 1: Reguleringsformål etter plan- og bygningsloven av 1985
Vedlegg 2: Reguleringsformål etter plan- og bygningsloven av 2008 (utdrag kart- og planforskriften)
Hvor komplett er planregisteret for Trondheim
Planregister er betegnelsen som brukes i plan- og bygningsloven (PBL) om lovbestemt og åpen informasjon om kommunens arealplaner. Informasjonen består hovedsaklig av plankart, planbestemmelser, planbeskrivelse/saksforberedelse og vedtak.
Om vedtatte planer
Trondheim kommunes planregister er komplett for all arealplaninformasjon vedtatt etter 01.07.2009 med hjemmel i PBL (2008). I tillegg har planer fra og med ca. 2003, etter tidligere lovverk, komplett planinnhold digitalt i kartløsningen og skannet plankart- og bestemmelsesdokument. For eldre planer enn dette finnes kun planomriss i kartløsning og skannet plankart- og bestemmelsesdokument.
Om planforslag
Informasjon om alle planforslag med komplett materiale skal finnes i planregisteret. Enkelte planer hvor planoppstart er kunngjort finnes også i planregisteret (spesielt hvor kommunen er forslagsstiller). Disse merkes som planskisse i tegnforklaringen. Uaktuelle planskisser/planforslag blir, etter dialog med søker, arkivert og tatt ut av oversikten etter ca. ett år uten aktiviteter.
Informasjonstyper/kartlag i planregisteret
Kommuneplanens arealdel
- gjeldende kommuneplanens arealdel med komplett innhold
- gjeldende kommunedelplaner (vedtatt etter plan- og bygningsloven) med komplett innhold
Reguleringsplan
- omriss av alle gjeldende reguleringsplaner
- reguleringsformål og annet regulert innhold for reguleringsplaner vedtatt etter cirka 2003
- omriss av planforslag
Hendelser
- Mindre endringer
- Dispensasjoner
Annet
- Midlertidig forbud mot tiltak (bygge- og deleforbud)
Sist oppdatert: 27.06.2022