Klage
Klage
Du har rett til å klage dersom du mener at du ikke har fått oppfylt dine rettigheter.
I avsnittene under finner du informasjon om hvordan du går frem dersom du ønsker å klage på helsetjenester, barnehage, skole, parkering eller kommunal bolig.
Helsetjenester
Som innbygger har du mange rettigheter. Hvis rettighetene dine blir brutt, kan du bruke klageretten din. Du kan selv velge hvordan du vil sende klagen til oss, men unngå å bruke e-post siden klagen din sannsynligvis vil inneholde sensitive opplysninger og e-post ikke er en sikker løsning.
Hva kan du klage på?
- At du ikke har fått den tjenesten du ønsker
- Forhold ved tjenesten du ikke er fornøyd med
- Kritikkverdige forhold
- Saksbehandlingen
Klage på vedtak
Hvis du har fått avslag på en helsetjeneste du mener du har rett på, eller du ikke er fornøyd med hvilke tjenester og omfanget av tjenestene du innvilges, må du rette klagen til Helse- og velferdskontoret. Klageadgangen er beskrevet i vedtaket.
Klage på tjenesten
Ombud for helse, omsorg og oppvekst kan informere deg mer om dine rettigheter.
Ønsker du å klage på måten enheten utfører tjenester på, eller den enkelte tjenesteyteren som kommer til deg, skal du henvende deg til den enheten som du mottar tjenestene fra. Når de som utfører tjenesten får klagen din, må de undersøke saken og endre tilbudet dersom det ikke er godt nok. Fører ikke klagen frem, kan du sende en skriftlig klage til Statsforvalteren som gjør en vurdering av saken. Dette kan gjøres elektronisk.
Får du medhold i klagen kan Statsforvalteren starte en tilsynssak. Avdekker de feil må disse utbedres. Får du ikke medhold fra Statsforvalteren, er neste mulighet å klage til Sivilombudsmannen.
Du kan videre ha rettigheter til å søke Norsk pasientskadeerstatning dersom visse vilkår er oppfylt.
Hjelp til å klage
Trenger du hjelp til å klage kan Ombud for helse, omsorg og oppvekst bistå deg.
Nyttige lenker
- Hvordan klage på helse- og omsorgstjenester – Statsforvalterens nettsider har mer informasjon om hvordan du klager.
- Lov om pasient- og brukerrettigheter – Dette er loven som sier hva du har krav på og hvilke rettigheter du har som pasient.
- Helse- og omsorgstjenesteloven – Loven omhandler blant annet bruk av tvang overfor psykisk utviklingshemmede og rusmisbrukere.
- Pasient- og brukerombudet – På denne siden får du nyheter om pasientrettigheter og kontaktinformasjonen til ombudene i ditt fylke.
- Norsk pasientforening – Foreningen gir både informasjon og praktisk hjelp til pasienter og pårørende.
Barnehage
Skole
Klage på enkeltvedtak
Du kan klage på enkeltvedtak til den instansen som har fattet vedtak etter opplæringsloven. Dette er enten nærskolen, fylkeskommunen eller Oppvekstadministrasjonen. Det skal stå i vedtaket om og hvordan du kan klage på det. Oppvekstadministrasjonen behandler klager på vedtak vi har fattet, før de eventuelt blir oversendt til formannskapet og/eller Statsforvalteren for endelig behandling.
Du kan klage på følgende enkeltvedtak
- Vedtak om spesialundervisning i tråd med Opplæringslovens §5-4
- Vedtak om skyss i tråd med Opplæringslovens §7-1
- Vedtak om skoleplass i tråd med Opplæringslovens §8-1
- Vedtak om særskilt språkopplæring i tråd med Opplæringslovens §2-8
- Vedtak om bortvisning i tråd med Opplæringslovens §9A-11
- Standpunkt- og eksamenskarakterer i tråd med Forskrift til opplæringsloven §5-1
Skolemiljø
Alle elever i grunnskolen har rett til et trygt og godt skolemiljø. Hvis du opplever at ditt barns skolemiljø ikke blir tilstrekkelig ivaretatt, ta kontakt med skolen, som har et aktivitetsplikt i tråd med Opplæringslovens §9-A. Les mer om elevenes rettigheter på Udirs sider.
Byggevedtak
Hvordan klage på et byggevedtak
Parkering
Kommunal bolig
Sist oppdatert: 09.09.2024