Natur og klima
Natur- og byområdene må tåle klimaendringer
Klimaet er i endring, og det har allerede blitt våtere og varmere og villere i Trondheim. Å ta vare på naturen hjelper oss til å begrense konsekvensene av klimaendringene.

Restaurering av myr
Myrområder er viktig for biologisk mangfold, klima og klimatilpasning. I Trondheim har det vært flere myrrestaureringer de siste årene.
Figuren viser at 34 dekar (kumulativ) myr ble restaurert innen 2024. Restaurering av myr innebærer å tilbakeføre vann til drenert myr og gjenopprette naturlig vegetasjon. Dette bidrar til å styrke naturmangfoldet og redusere klimagassutslipp. Restaurering av myr kan også ha en flomdempende effekt.
Kilde: Trondheim kommune
Tetting av grøfter
Tetting av grøfter er et viktig tiltak for å restaurere myrområder. Å dekke til grøfter bidrar til å gjenopprette den naturlige vannbalansen i myra. Det er viktig for å bevare det biologiske mangfoldet og redusere utslipp av klimagasser.
Figuren viser at 3000 meter (kumulativ) med grøfter har blitt dekket til i Trondheim innen 2024.
Kilde: Trondheim kommune
Oppgradering av avløpsnettet i 2023
Det kommer til å bli mer nedbør i Trondheim. Store nedbørsmengder gjør at overvannet overbelaster avløpsnettet. For å redusere kapasitetsutfordringer, forurensningsutslipp og kjelleroversvømmelser må felles avløpsledninger gradvis erstattes med separate spillvanns- og overvannsledninger.
Per i dag er omtrent to-tredjedeler av avløpsnettet i Trondheim separert på denne måten. Det tar tid å oppgradere avløpsnettet da alt ligger under bakken. Separeringstiltak samkjøres så mye som mulig med andre prosjekter der graving under bakken er nødvendig.
Kilde: Trondheim kommune