EU-pilotprosjekt om karbonfangst i Trondheim

EU-pilotprosjekt om karbonfangst i Trondheim

Trondheim er en av 112 foregangsbyer i EUs samfunnsoppdrag “klimanøytrale og smarte byer”. Trondheim har fått støtte til et pilotprosjekt gjennom pilotbyprogrammet under samfunnsoppdraget. Prosjektet skal bidra til kunnskap og aksept for karbonfangst i Trondheim.

Innhold

Prosjektbeskrivelse

Klimaløftene, Trondheims fjerde energi- og klimaplan, ble vedtatt av bystyret i april 2024. Trondheim skal bli klimanøytral, energismart, sirkulær og klimarobust. Trondheims klimaomstilling skal bygge på nøkkelelementer som innbyggerengasjement, rettferdig omstilling og samfunnsnytte. Målet er ambisiøst: Trondheims direkte klimagassutslipp skal reduseres med 80 %. Dette skal oppnås ved å implementere karbonfangst og -lagring (CCS) fra avfallsforbrenningsanlegget (WtE - avfall til energi) på Heimdal. Avfallshåndtering, fjernvarme og sirkulærøkonomi er noen kjerneområder for anlegget. Pilotprosjektet skal identifisere sentrale barrierer samt finne mulige løsninger for karbonfangst i Trondheim. Samarbeidet vil også bidra til økt kunnskap og evner til utslippsreduksjon fra andre domener. 

Prosjektet har følgende mål:

  1. Utvikle kunnskap, øke bevisstheten og sikre samfunnsmessig og politisk aksept for å implementere WtE-CCS som en del av byens ambisjon om å bli klimanøytral.
  2. Utvikle en levedyktig forretningsmodell for implementering av WtE-CCS, inkludert økonomiske insentiver for biogene karbonutslipp.
  3. Utvikle et veikart for systemisk inkludering av CCS og karbonfjerning i byenes klimahandlingsplaner i Europa, inkludert prinsipper for en rettferdig forretningsmodell.
  4. Utvikle byens systemiske kunnskap og evner til også å overvinne andre sentrale barrierer for klimanøytralitet innen 2030.

Et vellykket pilotprosjekt vil i stor grad bidra til anleggseierens beredskap til å ta en investeringsbeslutning om å bygge et karbonfangstanlegg. Hvis det implementeres, vil de årlige CO2-utslippene i byen reduseres med ca. 220K tonn, hvorav 90-110K tonn er fossile utslipp og 110-130K tonn er biogene (K=tusen). 

Sosial innovasjon i form av et folkepanel er inkludert i prosjektet. Her skal en gruppe innbyggere rekrutteres og samles for å drøfte viktige politiske spørsmål og samskape kollektive anbefalinger. Metodene som utprøves kan deretter brukes til å adressere andre handlingsområder, som utslipp fra forbruk, transport og byggesektoren. Alle disse er avgjørende for at Trondheim skal bli klimanøytral innen 2030. 

Prosjektet vil gjennomføres i et partnerskap mellom Trondheim kommune, Statkraft Varme (eier av forbrenningsanlegget) og SINTEF (viktig forskningsinstitutt innen CCS-feltet).

Prosjektet har seks arbeidspakker:

  • AP1: Prosjektledelse
  • AP2: Identifisering av barrierer og drivere
  • AP3: Innbyggerengasjement og involvering av interessenter
  • AP4: Klimaplan og klimakontrakt
  • AP5: Muliggjøring levedyktige forretningsmodeller
  • AP6: Strategier som håndterer sentrale barrierer for klimaomstilling på transport og nullutslippsbyggeplasser

 

Nøkkelinfo

Bilde av en grønn illustrasjon som viser en fabrikkpipe med teksten "CCS -20%".
  • Prosjekttittel på engelsk: Cities as a Test Bed for Climate Neutrality: Implementing Carbon Capture and Storage (CCS) in Waste-to-Energy for a Net-Zero City (CCWaSte4NetZero)
  • Varighet: 01.05.2024 - 30.04.2026 (2 år)
  • Partnerskap: Trondheim kommune (eier), SINTEF energi, SINTEF digital, Statkraft varme
  • Finansiering: 600.000 Euro fra NetZeroCities sitt “Pilot Cities Programme”, uten behov for egeninnsats
Relevante lenker

EU: EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities

NetZeroCities: Pilot Cities Programme (cohort 2)

NetZeroCities: Trondheim’s Pilot City Activity 

Trondheim kommune: Karbonfangst for klimanøytrale Trondheim (kommer snart!)

Statkraft varme: Karbonfangst på Heimdal Varmesentral 

SINTEF: Fagområde CCS/CCUS

Prosjektresultater

Rapporter og publikasjoner

Publiseres fortløpende


Kronikker og omtaler i media

Publiseres fortløpende

Nyhetsarkiv

Statkraft varme 24.01.2024: Trondheim skal vise vei mot å bli klimanøytral by i 2030.

Sist oppdatert: 27.03.2025

Fant du det du lette etter?