Jakt i Trondheim

Jakt i Trondheim

Det drives jakt på flere viltarter i Trondheim, og den viktigste, i form av kjøttutbytte og antall jegere, er elgjakten. Andre arter det jaktes på er rådyr, hjort, bever og en del andre småviltarter som rev, hare, storfugl, orrfugl, jerpe, rype og sjøfugl/vadefugl.

Jaktbare viltarter i Trondheim. Foto: Trondheim kommune og Tor Magne Benjaminsen
Jaktbare viltarter i Trondheim. Foto: Trondheim kommune og Tor Magne Benjaminsen

Jakt på hjortevilt

Jakt på hjortevilt (elg, hjort og rådyr) kan bare skje innenfor godkjente vald, og i Trondheim er  27 vald godkjent for jakt på en eller flere av disse artene. Elgjakta skjer med bakgrunn i en bestandsplan som revideres hvert 5 år. Elgbestanden i Trondheim er i dag i god kondisjon samtidig som det er høy tetthet. Den høye tettheten har ført til høyt beitepress, og det er derfor i gjeldende planer et mål å redusere og stabilisere bestanden på omtrent 2019-nivået.

De fleste valdene har rådyrjakt, men i forhold til størrelsen på rådyrstammen i kommunen er jaktuttaket lite, og kan med fordel økes.

Det er foreløpig ikke åpnet for jakt på bever i Trondheim kommune.

Jakt på småvilt

Småviltjakta styres i helhet av de jaktberettigede, og omfanget av denne er begrenset. Bortsett fra jakt på smårovvilt som for eksempel rev bør disse småviltbestandene beskyttes som opplevelsesverdi og bevaring av naturmangfold framfor jakt.

Tilgang på jakt i Trondheim kommune
Allmennhetens tilgang til jakt innenfor Trondheim kommune er noe begrenset på grunn av i hovedsak privateide områder, små bestander av annet jaktbart vilt enn elg og rådyr og relativt lite jaktbart areal.

Storviltjakta i Trondheim kommune administreres av Trondheim Viltråd, Klæbu Hjorteviltforvaltning og Klæbu Bestandsplanområde. Eventuell jakt på småvilt administreres av hver enkelt grunneier/grunneierlag. De aktuelle grunneierlagene i Trondheim er Jonsvatnet, Strinda, Tiller, Leinstrand, Byneset samt Klæbu grunneierlag.

Trondheim Jeger- og fiskerforening (TJFF) har også informasjon om jaktmuligheter i Trondheim og omegn.

Jakt og fangsttider

På Miljødirektoratets nettsider finner du oppdatert informasjon om jakt- og fangsttider.

Alle arter er fredet med mindre det er åpnet for jakt.

Miljødirektoratet fastsetter jakttidene for fem år av gangen.

Hvem kan drive jakt?

I jaktforskriften finner du bestemmelser for det meste som har med jaktutøvelsen å gjøre:

Jegerprøveeksamen

Kommunen er ansvarlig for å arrangere jegerprøveeksamen. Trondheim kommune arrangerer eksamen i samarbeid med Trondheim Jeger og Fiskerforening (TJFF) en gang i måneden i periodene januar-juni og august-desember. I hovedsak siste tirsdag i hver måned.

Eksamen avholdes i Erling Skakkes gate 40B, se kart nedenfor.

Ta kontakt med Klima- og miljøenheten eller TJFF for mer informasjon om jegerprøveeksamen.

Sykdom påvist hos elg

Sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD) ble første gang påvist i Norge i 2016 Sykdommen er aldri påvist i Trondheim kommune.

Varsling ved funn av dødt hjortevilt eller ved mistanke om syke dyr av hjortevilt

Mattilsynet, Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet og kommunen ønsker mer kunnskap om utbredelsen av sykdommen CWD. Ta derfor kontakt med kommunen dersom døde dyr av elg, hjort eller rådyr (eldre enn 1 år) blir funnet i Trondheim kommune. Ta også kontakt ved mistanke om syke dyr som ut i fra avvikende adferd/avmagring kan antas å være smittet av CWD. Bilder og video av det syke dyret vil kunne gi nyttig informasjon. 

Mer informasjon om sykdommen og symptomer på syke dyr, står på sidene til Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Innsamling av prøver fra hjortevilt

Det skal tas skrantesjukeprøver fra alle 1 år og eldre fallvilt (syke, skadde eller trafikkdrepte) av elg, hjort, rådyr og villrein i hele Norge. For fallvilt skal kommunen eller personer som driver med ettersøk og håndtering av fallvilt registrere dyret, skrantesjukeprøven og merkelappnummeret i Hjorteviltregisteret eller fallviltapp. Elg og hjort som er 2 år og eldre, og som felles under jakt, skal også testes for skrantesjuke. Prøvetakingsutstyr fås ved henvendelse til Klima- og miljøenheten.

Mer info

Sist oppdatert: 03.09.2024

Fant du det du lette etter?