ikkefett

ikkefett

Trondheim sliter med mye søppel og stivnet fett i avløpsrørene.

Kaster du søppel i do blir rørene tette

Kaster du søppel i do blir rørene tette

Hva skjer med fett og matrester i avløpet?

Fett og søppel tetter ikke bare rørene dine, men også fellesrørene som fører kloakk til renseanlegg. Det betyr at kloakk kan slå tilbake og gi oversvømmelse i kjelleren din.

Fett og matrester tiltrekker også rotter. I Trondheim har vi sannsynligvis mer enn 100.000 rotter i det private og kommunale avløpsnettet. Tette rør og fjerning av søppel og matrester koster oss dessuten mange millioner hvert år – helt unødvendig.

Hva kan du gjøre?

Fettrester etter matlaging: Stekt mat, som for eksempel bacon, pinnekjøtt og ribbe, resulterer i masse flytende fett. La stekepannen, kjelen eller stekebrettet stå til fettet blir kaldt og stivner. Da kan du lett skrape det av og kaste det i søpla. Bruk litt tørkepapir til å fjerne de siste fettrestene før du vasker kjelen.
Tips! Bruk en stekepose.Det gjør det enkelt å samle og kaste fettet.

Matolje og frityrolje: Du skal ikke helle oljen i vasken eller do! Brukt olje kan helles over i en melkekartong eller lignende og kastes i restavfall.

Rester fra supper og gryter: Rester fra supper og gryter som helles i avløpet er deilig mat for rottene! I tillegg kan fett feste seg på rørveggene. Hell matrester over i en tom melkekartong og kast den i restavfallet.

Kaster du søppel i do? Da risikerer du at rørene dine tettes og du kan få kloakk i kjelleren. Hvis offentlige rør og kloakkanlegg går tett, kan kloakken forurense bekker, elver og sjø. Du vil vel ikke ha ditt nærområde forurenset med kloakk, bleier, våtservietter, eller q-tips? Tiss, bæsj og dopapir er det eneste som skal i do.

Dovett

Mer informasjon

Fettvett.no

Dovett.no

Jakten på den forbudte bæsj på NRK barne-TV.

En film om vann og avløp i Trondheim. Denne filmen følger vannets ferd fra drikkevannskilden til forbruker og gjennom rør, renseanlegg og ut i fjorden igjen.

Sist oppdatert: 09.09.2021

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward