Vaksine
Vaksine
Koronavaksine
Informasjon om koronavaksinering i Trondheim
Vi har flyttet til nye lokaler i Statens Hus, Prinsens gate 1 A, 1. etg.
Besøksadresse
Inngang fra Erling Skakkes gt 25, 7013 Trondheim.
Priser
Influensavaksine
Influensavaksine
For noen kan influensa gi alvorlige komplikasjoner. Helsegevinsten kan være stor om du vaksinerer deg!
For spørsmål om influensavaksinasjon, henvend deg til din fastlege eller kontakt Vaksinasjon- og smittevernkontoret i Trondheim på telefon 72 54 08 50.
E-post: vaksinasjon.postmottak@trondheim.kommune.no.
Reisevaksiner
Reisevaksiner
Før du reiser til enkelte reisemål er det viktig at du vaksinerer deg. Husk påfyll av difteri, stivkrampe, kikhoste og polio er anbefalt hvert 10. år.
I tillegg til vaksinering gir vi reiseråd og veiledning om reisevaksiner og andre vaksiner. Påfyll av difteri, stivkrampe, kikhoste og polio er anbefalt hvert 10. år.
Timebestilling på telefon 72 54 08 50
Avbestilling av time skjer senest dagen før time. Hvis ikke faktureres et gebyr på 303 kroner. Dette gjelder både voksne og barn.
For spørsmål ta kontakt på e-post
Konsultasjons- og vaksinepriser for reisevaksiner
Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse
Trondheim kommune vil i ukene 6-12 gi tilbud om gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse (Meningokokk type ACWY) til deg som går andre studieår i den videregående skole. Er du avgangselev, men ikke tok vaksinen i 2022 kan du også benytte deg av tilbudet. Er du født i 2004 og 2005, med bostedsadresse i Trondheim kommune men ikke går i den videregående skole kan du også benytte deg av vaksinetilbudet.
Har du tatt vaksine mot meningokokk type ACWY siste 5 år, trenger du ikke vaksine nå.
Bestill time
Time bestiller du via HelsaMi appen.
Før du bestiller time oppfordrer vi deg til å sjekke at kontaktinformasjonen din er korrekt, spesielt telefonnummer og e-postadresse.
Hvis du ikke får logget deg inn i HelsaMi-appen, kan du benytte gjestebooking.
Hvor skal du møte opp?
Vaksinestasjonen Statens Hus Prinsens gate 1A (inngang fra Erling Skakkes gate 25).
Ta med legitimasjon.
Meningkokk type B
Ønsker du vaksine mot meningokokk type B må du betale den selv. Time til vaksinering for meningokokk type B bestiller du ved Vaksinasjon- og smittevernkontoret, Trondheim kommune på telefon 72 54 08 50.
Har du spørsmål om vaksinen?
Dersom du har spørsmål om vaksineringen, kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller Vaksinasjon og smittevernkontoret på telefon 72 54 08 50.
Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?
Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Friske personer kan ha meningokokkbakterier i halsen uten å vite om det. Få av disse blir syke, men de kan smitte andre. Hos enkelte smittede kan bakteriene komme over i blodet. Derfra kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10% av de som får sykdommen dør. Omtrent 20% av de syke får varige, alvorlige følgetilstander (for eksempel hørselsskade, hodepine konsentrasjonsvansker).
Hvordan smitter det?
Bakterien smitter ved nærkontakt. I de fleste tilfellene skjer smitten fra friske som har bakterien i halsen. Bakterien overføres mellom mennesker gjennom spyttdråper. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemekanismer. Det er vist at røyking, også passiv røyking, svekker motstandskraften og øker smittefaren.
Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?
Friske ungdommer har oftere meningokokkbakterier i halsen enn andre. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer, festing og lite søvn gjør at ungdommer kan være spesielt mottakelige for smitte med meningokokkbakterier og mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Dette gjelder for både russ og andre ungdommer. Siden sykdommen utvikler seg raskt er det svært viktig å komme tidlig til sykehusbehandling. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre. Ta vare på hverandre og ta ansvar dersom noen blir syke, særlig hvis de er «sløve» (har redusert bevissthet) eller har feber. Vær rask med og skaff lege.
Effektive vaksiner finnes
Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16-19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom. Det fins to ulike typer vaksiner. Kombinasjonsvaksine mot meningokokk gruppe A, C, W og Y (Menveo eller Nimenrix) beskytter mot alle disse fire gruppene av meningokokkbakterier. Vaksinasjon består av en dose. De siste årene har serogruppe C og Y stått for de fleste sykdomstilfellene blant ungdommer. Det er denne vaksinen som inngår i tilbudet til elevene på vg2 og vg3 ved de videregående skolene, og som ved dagens smittesituasjon vil gi bredest dekning i denne aldersgruppen.
Vaksine mot meningokokk gruppe B (Bexsero eller Trumenba) er også tilgjengelig. Det har ikke vært tilfeller forårsaket av meningokokk B hos 16-19 åringer de siste fire årene. Vaksinen koster ca 850 kr eller ca. 1000 kr per dose, avhengig av hvilken vaksine som velges. Det kreves to doser. Du kan bestille time ved Vaksinasjon og smittevernkontoret (tlf. 72 54 08 50) hvis du ønsker vaksine mot meningokokk gruppe B.
Ta vaksinen i god tid før russefeiringen
Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. For ungdom som skal delta i russefeiring eller tilsvarende aktiviteter anbefales det at vaksinasjonen utføres i god tid før feiringen begynner. Beskyttelsen varer i ca 10 år for Nimenrix, slik at vaksinasjon tidlig i videregående skole også vil gi beskyttelse i russetiden og ved reiser senere i ungdomstiden. Som ved annen vaksinasjon kan disse vaksinene gi bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme.
Tuberkulosekontroll
De som må teste seg for tuberkulose
- Du har mistanke om at du er smittet av tuberkulose eller har vært i risiko for å bli smittet.
- Du kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose og skal være i Norge i mer enn tre måneder.
- Du har de siste tre år oppholdt deg i mer enn tre måneder i et land med høy forekomst av tuberkulose og skal jobbe med barn, pleietrengende eller syke. Det vil si helsepersonell, lærere og barnehageansatte inkludert studenter, samt au pair-er.
Les mer om hvilke land som har høy forekomst av tuberkulose.
Tuberkulosekontroll - Oppmøte og timebestilling
Vi har for tiden kun timebestilling på telefon 72 54 08 50
Besøksadresse og kontaktinformasjon:
Prinsens gate 1A (Statens Hus), inngang fra Tinghusgata
Telefon: 72 54 08 50
vaksinasjon.postmottak@trondheim.kommune.no
Pris
Lovpålagt undersøkelse er gratis. For andre kr 213,-
Om undersøkelsen
Du vil få en samtale med helsesøster. Ved behov blir du henvist til lungerøntgen og eventuelt en blodprøve.
Beregn litt ventetid.
Åpningstider og kontaktinformasjon
Mandag-fredag kl. 08.15-11.15 og 12.00-15.00
Tirsdag kl. 08.15-11.15 og 12.00-13.30
Telefon: 72 54 08 50
E-postadresse: vaksinasjon.postmottak@trondheim.kommune.no
Telefontid
Mandag-fredag kl. 08.30-10.30 og 12.30-14.30
Tirsdag kl. 08.30-10.30 og 12.30-13.30
Sist oppdatert: 06.02.2023