Prosjekter og tilbud
Prosjekter og tilbud
Innhold
Her finner du en oversikt over prosjekter og tilbud som er tilknyttet, eller er i dialog om å tilknyttes programmet.
Prosjektene er sortert under innsatsområdene i programmet.

Kvalifisering, arbeidstrening og arbeidserfaring
Mestringskapital
Mestringskapital er et tilbud gjennom Uteseksjonen i Trondheim kommune. Prosjektet veileder og følger opp ungdom for å hjelpe dem inn på arbeidsmarkedet og gi arbeidserfaring. Erfaringen gir ungdommene mulighet til å opparbeide arbeidserfaring, bygge CV, knytte verdifulle kontakter og oppleve mestring og motivasjon for for et yrkesaktivt liv på lang sikt. Mestringskapital er delvis finansiert av tilskudd fra Bufdir.
Under Mestringskapital finnes tre hovedtilbud:
- Jobberfaring gjennom året: Tilbyr arbeid inntil 10 timer i uken over en lengre periode. Perioden vurderes individuelt med mål om ordinære ansettelsesforhold som tilkalling, vikariater, høytids- og feriejobbing eller fast ansettelse.
- Sommerjobbprosjektet: Tilbyr arbeid i sommermånedene i inntil 60 timer.
- Refunderbare jobber: Er et samarbeid mellom prosjektet og eksterne samarbeidspartnere. Her dekker de eksterne hele eller deler av lønnsutgiftene og prosjektet sørger for organiseringen av alt det praktiske, inkludert oppfølging og veiledning.
Målgruppe:
Ungdom som er i kontakt med Uteseksjonen.
Kontakt/les mer:
Les mer om Mestringskapital på Uteseksjonens nettsider
ISAK kulturpraksis
ISAK Kulturpraksis er et samarbeidsprosjekt mellom Kultursenteret ISAK i kommunen og NAV, hvor inntil 9 unge av gangen er i arbeidspraksis på ISAK. Ungdommene følges opp av en mentor ved Kultursenteret ISAK, og får varierte oppgaver og erfaringer knyttet til den daglige driften av kulturhuset. En stor andel av ungdommene får avklart arbeidsevne eller går tilbake til skole/studier etter gjennomført praksisperiode. Tiltaket finansieres av mentormidler fra NAV knyttet til den enkelte deltaker.
Målgruppe:
Ungdom mellom 18 og 25 år som har falt ut av skole, studier og/eller jobb, og som har tiltak gjennom NAV.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Kulturenheten i Trondheim kommune, NAV Falkenborg og NAV Lerkendal.
Kontakt/les mer:
Avdelingsleder på ISAK: Anne Britt Gule
epost:
Jobb i nabolaget
Jobb i nabolaget er et prosjekt som ledes av NAV Falkenborg. Prosjektet er en del av områdesatsingene, og jobber for å gi ungdommer som bor i disse områdene arbeidserfaring i sitt nærområde. Prosjektet bygger på erfaringer fra Trondheim og andre norske byer, og tilbyr tilpassede tiltak og arbeidserfaring gjennom hele året. Prosjektet er finansiert av Kommunaldepartementet.
Målgruppe:
Utsatt ungdom mellom 15 og 19 år som bor i boområder som er en del av områdesatsingene.
Kontakt/les mer:
Synnøve Ringstrøm
Flere fagarbeidere og flere unge i jobb
Prosjektet eies av HR-enheten i Trondheim kommune, og har som mål å utforske og etablere varige strukturer for hvordan Trondheim kommune kan kvalifisere flere unge som ikke er i arbeid eller utdanning til arbeid i kommunale enheter.
Gjennom koordinering av tiltak, skreddersydde løsninger og styrket tverrfaglig samarbeid skal prosjektet sikre kommunen kvalifisert arbeidskraft, redusere ungt utenforskap, øke arbeidsstyrken og bidra til økt samfunnsøkonomisk gevinst.
Prosjektet er delfinansiert fra Statsforvalteren, og er en del av KS sitt “Inn i jobb”-nettverk.
Målgruppe:
Unge i Trondheim mellom 18 og 30 år, som står utenfor arbeid eller utdanning.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Trondheim kommune, NAV og Trøndelag fylkeskommune.
Kontakt/les mer:
Prosjektledere:
Kristin Tinmannsvik
epost:
Gunhild Tangvik
epost:
Jobbdrømmen
Jobbdrømmen er et samarbeidsprosjekt mellom Ranheim Fotball Topp og Nav Falkenborg. Dette er et tilbud til ungdom mellom 18 og 30 år som ikke er i arbeid eller utdanning. Jobbdrømmen er et arbeidsrettet tiltak hvor oppmøtestedet og oppfølging foregår på Ranheim fotballs arena. Målet med å bruke fotballarenaen er å nå flere som ikke er i kontakt med NAV og at ungdommene følges opp på en arena har et positivt forhold til og vil være en del av.
Prosjektet hjelper ungdom som står utenfor arbeidslivet med å utvikle sine ferdigheter, få jobberfaring i et positivt miljø og motivasjon og ferdigheter for varig tilknytning til arbeidslivet.
Målgruppe:
Unge mellom 18 og 30 år som står utenfor arbeid eller utdanning.
Kontakt/les mer:
Les mer på Ranheim fotball sine nettsider
I jobb - mot og mestring for unge, Trondheim
Dette er et tilbud i regi av Kirkens bymisjon, som har som mål å hjelpe og støtte unge voksne inn i arbeidsliv, skole eller annen aktivitet. Tilbudet er et lavterskel, arbeidsrettet tilbud for de som ikke klarer å nyttegjøre seg av ordinære nav-tiltak eller utdanningsløp. Tilbudet kan ses på som et første trappetrinn på veien mot mere aktivitet, og har som mål å tette hullet som oppstår i det offentlige for de deltakerne som ikke er i stand til å stå i ordinære løp eller tiltak.
Tilbudet består blant annet av tett oppfølging, koordinering og samarbeid med relevante aktører, arbeidsutprøving internt i Kirkens bymisjons butikk eller hos andre arbeidsgivere og sosiale aktiviteter.
Målgruppe:
Unge voksne i alderen 18-30 år med sammensatte psykiske utfordringer, og som står utenfor arbeid eller utdanning.
Kontakt/les mer:
Les mer på Kirkens bymisjons nettsider
Meningsfull aktivitet og livsmestring
Bymarka - mestring i eget liv
Bymarka - mestring i eget liv har utgangspunkt i tilbudet i kommunens fritidsklubber, og er et samarbeid mellom Kulturenheten, Uteseksjonen og ulike friluftslivsorganisasjoner. Tilbudet er et fritidstilbud som særlig rettes mot risikoutsatte ungdommer, og som fokuserer på mestring, positiv aktivitet og deltakelse sammen med andre. Oppstart av prosjektet var i mars 2025, og ungdommer og ansatte møtes nå to ganger i uka ute i Bymarka til varierte friluftslivsaktiviteter.
Prosjektet er knyttet til Program for folkehelsearbeid i Trøndelag fylkeskommune, som Trondheim kommunes deltakende prosjekt i perioden 2025-26. Prosjektet er delvis finansiert fra Trøndelag fylkeskommune og delvis fra Bufdir.
Målgruppe:
Ungdom i alderen 14-18 år som er utsatt for å bli rekruttert inn i, eller som allerede er en del av negative miljøer, eller som mangler positive fritidsarenaer.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Prosjektet eies av Kulturenheten, og samarbeider med Uteseksjonen, politiet, nærskoler og ulike friluftslivsorganisasjoner om rekruttering og gjennomføring.
Kontakt/les mer:
Prosjektleder: Geir Mikael Reijners
epost:
Innafor
Innafor er et lavterskel oppfølgings- og aktivitetstilbud i regi av Kirkens bymisjon. Tilbudet er for ungdom og unge voksne med innvilget uføretrygd som har behov for noe meningsfylt å gå til, hjelp til aktivitet i hverdagen og for noen hjelp til arbeid/skole på sikt. Tilbudet er tilrettelagt for de i målgruppen som per dags dato ikke er klare for, eller har kapasitet til, arbeid, Varig tilrettelagt arbeid (VTA) eller andre ordinære tilbud/tiltak eller skole. Tilbudet skal bidra til at deltakerne realiserer egne muligheter og sitt potensial for arbeid, skole eller annen hensiktsmessig aktivitet.
Tilbud er åpent arbeidsfellesskap tre dager i uka på dagtid og legger til rette for individuell oppfølging med samtaler, veiledning og rådgiving utover disse dagene. Det er også jevnlige sosiale aktiviteter for deltakerne.
Målgruppe:
Unge uføre i alderen 25-35 år.
Kontakt/les mer:
Les mer på Kirkens bymisjons nettsider
Mann om bord
Mann om bord er et samarbeid mellom Nav, Kirkens bymisjon og Trondheim kommune. Tilbudet tar utgangspunkt i at unge menn ofte har høy terskel for å oppsøke hjelp, og tiltaket skal gi menn mellom 18 og 30 en enklere og mer helhetlig tilgang til hjelpetjenestene.
Målet med tilbudet er å sikre at flere unge menn oppsøker hjelp i en tidligere fase, samtidig som de får koordinert og rask hjelp når de trenger det og forhindre at flere menn blir langvarige brukere av offentlige tjenester. Gjennom samarbeidet sikres samtidig at tilbudene innen kommunen, Kirkens bymisjon og NAV samhandler, "henger sammen" og utfyller hverandre.
Målgruppe:
Menn mellom 18 og 30 år.
Kontakt/les mer:
Kristin Nordaune (prosjektleder Trondheim kommune)
Erik Lånke Solbu (prosjektmedarbeider, Nav Falkenborg)
Ole Oxhovd Svalesen (virksomhetsleder, Kirkens Bymisjon)
Lade Motor
Lade Motor er et fritidstilbud til ungdommer som er interessert i motorrelatert aktivitet, som bilcross og mekanikk, og som har utfordringer med deltakelse i skole og på andre arenaer. Tilbudet er i regi av Trondheim kommune, og ungdommene rekrutteres via skole, barne- og familietjenesten eller andre fritidstilbud.
Tilbudet har et mål om at ungdommene tilegner seg kvalifikasjoner og ferdigheter som er viktige for at de kommer seg ut i arbeidslivet, selv om de ikke kvalifiserer seg gjennom ordinært skoleløp.
Målgruppe:
Ungdom i alderen 14-20 år som er interessert i motorrelatert aktivitet, og har utfordringer med ordinær deltakelse i skole og andre arenaer.
Kontakt/les mer:
Tilpasset opplæring og utdanning
Overganger - samordnet støtte
Overganger er et prosjekt i regi av oppvekst og utdanning i Trondheim kommune. Prosjektet er et samarbeid med Trøndelag fylkeskommune, og skal forbedre overgangen mellom grunnskole og videregående opplæring, med spesielt fokus på elever med høyt skolefravær. Arbeidet kobles mot § 9-5 i ny opplæringslov, som omhandler overgangen fra grunnskole til videregående opplæring. Prosjektet har som mål å redusere frafallet og styrke elevenes kontinuitet i opplæringsløpet gjennom målrettede tiltak og støttetjenester.
Prosjektet er delfinansiert fra Statsforvalteren.
Målgruppe:
Ungdom med høyt skolefravær.
Kontakt/les mer:
Kristin Skoglund, Fagansvarlig stab skole
epost:
Generasjonsmøter
Generasjonsmøter er en møteplass som holder til ved Østbyen frivilligsentral og er driftet av Kirkens Bymisjon. Tiltaket retter seg mot ungdom i alderen 15–25 år med flyktningbakgrunn, bosatt i Trondheim og omegn. Målet er å skape meningsfulle møter på tvers av generasjoner og kulturer, samtidig som det legges til rette for god integrering og inkludering. En av grunnpilarene i tilbudet er leksehjelp, som tilbys på ettermiddagen hver tirsdag og onsdag. I tillegg til leksehjelp arrangeres jevnlig kurs, foredrag, utflukter og sosiale samlinger, samt aktiviteter i ferier.
Møteplassen bidrar til å styrke mestringsfølelse, språkopplæring og bidrar til å bedre integrering og forebygging av ensomhet og isolasjon.
Målgruppe:
Ungdom med flyktningbakgrunn i alderen 15–25 år.
Kontakt/les mer:
Les mer på Kirkens bymisjons nettsider
Systemendring/systeminnovasjon
Lagmodellen
Samarbeidsmodellen “Lagmodellen”, som er utviklet gjennom Mann om bord, er en overførbar modell for tverrfaglig samarbeid. Prosjektet (2025-2029) skal videreutvikle og implementere Lagmodellen i andre målgrupper, prosjekter og sektorer. Modellen forventes å føre til bedre samarbeid mellom organisasjoner, økt kompetansedeling og frigjort tid for ledere. For innbyggerne betyr det økt brukertilfredshet, raskere og mer treffsikker hjelp, og økt tillit til offentlige tjenester. Prosjektet sikter på økt utbredelse av Lagmodellen, enten som en generisk modell eller at kunnskapen fra modellen legges til grunn og brukes i tjenesteutvikling.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Trondheim kommune er prosjekteier, og samarbeider med Kirkens bymisjon og Nav. Det er inngått samarbeid med NTNU og søkt om finansiering til et forskningsprosjekt.
Kontakt/les mer:
Kristin Nordaune (prosjektleder Trondheim kommune)
epost:
Erik Lånke Solbu (prosjektmedarbeider, Nav Falkenborg)
epost:
Et enklere NAV
Et enklere NAV skal hjelpe de som mottar ulike Nav-ytelser eller står utenfor arbeid og utdanning i alderen 18 til 29 år. Det jobbes nå med lokal tilrettelegging i Nav-kontorene i Trondheim, med mål om oppstart av forsøket i 2026. Forsøket vil erstatte flere eksisterende ytelser med én og ha fokus på ressurser og muligheter fremfor diagnoser og helseproblemer som inngangsvilkår. Forsøket innebærer aktivitetsplikt, tett oppfølging og rask overgang til arbeid eller utdanning.
Den nye ytelsen kan på kort sikt bli dyrere enn dagens system fordi flere blir inkludert i ordningen og på grunn av en minimumssats. Samtidig vil færre motta kvalifiseringsprogram og sosialhjelp fra Trondheim kommune, siden Et enklere Nav er en statlig ytelse hjemlet i folketrygdloven. Forsøket krever nasjonalpolitisk tilslutning, og godkjenning i statsbudsjettet for 2026 er nødvendig for å kunne starte forsøket.
Målgruppe:
Unge i alderen 18 til 29 år som mottar ulike Nav-ytelser eller står utenfor arbeid og utdanning.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Sentrale samarbeidspartnere i dette tiltaket er Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Statsforvalteren i Trøndelag, Nav Trøndelag, Trondheim kommune og Nav-kontorene i Trondheim kommune.
Kontakt/les mer:
Ingrid Nordås, prosjektmedarbeider og seniorrådgiver NAV Falkenborg
epost:
Maria Jeanette Kroken, spesialkonsulent NAV Lerkendal
epost:
Ungdomstorget
Fellesverket drives av Røde Kors, og er en åpen møteplass for ungdom. Ungdomstorget har vært en del av tilbudet i to år, som et samarbeid mellom Røde Kors, Nav, Barne- og familietjenesten, SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) og NTNU. På Ungdomstorget er fagfolk fra samarbeidsorganisasjonene til stede hver mandag og onsdag fra klokken 16 til 18. Tilbudet skal hjelpe ungdom i kontakt med Nav, helsestasjonen eller andre, og dyktiggjøre dem på områder som f.eks økonomi, digitale verktøy, konflikthåndtering, arbeid og utdanning. Ungdomstorget er en trygg og nøytral arena hvor ungdom får enkel tilgang til hjelp og veiledning og blir kjent med folk som kan hjelpe dem.
For organisasjonene som er med gir Ungdomstorget mer kunnskap om hva ungdom trenger, erfaring med å jobbe sammen, og kontakt med ungdom de ellers ikke ville møtt. Ungdomstorget har til nå hatt ekstern finansiering.
Målgruppe:
Ungdom i alderen 15-25 år.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Røde Kors, Nav, Barne- og familietjenesten i Trondheim kommune, SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) og NTNU.
Les mer/kontakt:
Anders Näsström, Senterleder Fellesverket
epost:
Astrid Helene Selliseth Ellard, fagleder Barrne- og familietjenesten
epost:
Inkluderende arbeidsplasser
Sosiale kriterier i offentlige anbud for å motvirke utenforskap
Innkjøpstjenesten og Flyktningenheten i kommunen vil undersøke hvordan offentlige anskaffelser kan bidra til å løse samfunnsutfordringer, med fokus på inkludering i arbeidslivet. Ny anskaffelsesstrategi i kommunen krever at sosial bærekraft tas i betraktning, og prosjektet skal utvikle en innovativ anskaffelsespraksis gjennom en pilot for anbud for renholdstjenester som inkluderer sosiale kriterier. Piloten vil legge grunnlag for kommunens videre arbeid med offentlige anskaffelser, og bidra til et malverk for hvordan anbud generelt kan utformes for å inkludere sosial bærekraft.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Prosjektet eies av Innkjøpstjenesten, som samarbeider med Flyktningenheten i denne piloten.
Det er inngått samarbeid med NTNU og LUP (Leverandørutviklingsprogrammet for innovative anskaffelser) som følger prosessen for forskning og utvikling.
Kontakt/les mer:
Robert Grande, Innkjøpssjef i Trondheim kommune
epost:
Anna Kristina Knudsen, lederstøtte Flyktningenheten
epost:
Sosial bærekraft i næringslivet
Prosjektet er i regi av Enhet for næring og samfunnsutvikling i Trondheim kommune. I første fase av prosjektet skal det lages et kunnskapsgrunnlag som vil gi innsikt i nåsituasjonen og mulighetsrommet næringslivet i Trondheim opplever å ha knyttet til inkluderende arbeidsliv. Prosjektet er en del av realiseringen av Handlingsprogrammet for bærekraftig verdiskapning. På bakgrunn av kunnskapsgrunnlaget i prosjektet vil enheten foreslå og gjennomføre ulike piloter/utprøvinger som bidrar til et mer sosialt bærekraftig næringsliv.
Les mer/kontakt:
Tom Jensen, prosjektleder
epost:
Arena for ung arbeidserfaring
Arena for Ung Arbeidserfaring er en samskapingsarena i regi av Pådriv Trondheim. Første samskapingsarena arrangeres i april 2025, og har som tema "Generasjon Z møter arbeidslivet – Hvordan bygger vi bro mellom forventninger?" Sentrale tema på møtet er
- Hvordan senker vi terskelen for at flere unge kommer inn i arbeidslivet tidligere?
- Hvordan sørger vi for at flere nye arbeidstakere finner sin plass i et arbeidsmarked som roper etter arbeidskraft?
Prosjektet er støttet av partner i Pådriv Trondheim, SpareBank 1 SMN Samfunnsutbytte, for 2025-2027.
Samarbeidspartnere i tiltaket:
Arrangementet "Generasjon Z møter arbeidslivet" er et samarbeid mellom Pådriv Trondheim og ungdomsbedriftene CareLink og Min første jobb. Her møtes næringsliv og ungdom for å dele erfaringer, utfordringer og løsninger.
Les mer/kontakt:
Les mer om Arena for ung arbeidserfaring
Marianne Mørck Danielsen
epost:
Samarbeid med UHI-sektor og kunnskapsbasert praksis
Increasing participation in school and work among adolescents and young adults
Forskningsprosjektet søker å forstå samspillet mellom søvn og smerte, og hvordan dette i sin tur påvirker skolefrafall og bruk av helsetjenester. Den første delen av prosjektet vil benytte søvndata for å undersøke hvordan søvnadferd og -forstyrrelser påvirker skolefrafall og bruk av helsetjenester. Del to av prosjektet vil utvikle et videobasert verktøy for å bedre søvnkvalitet, redusert bruk av helsetjenester og økt deltakelse i arbeid/skole.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs hospital, NAV og Trondheim kommune.
Les mer/kontakt:
Eivind S. Skapsno, prosjektleder NTNU
Karen W. Hara, prosjektleder NTNU
PUNK
PUNK (Praktisk ung kunst) er et praksisfellesskap som vil utvikle kunnskap og utforske hvordan risikoatferd kan reduseres og forebygges gjennom ungdommers deltakelse i kunstneriske aktiviteter og fellesskap. Målgruppen for aktiviteten er ungdom som er i kontakt med Uteseksjonen, og som i liten grad deltar i fritidsaktiviteter.
Samarbeidspartnere i prosjektet:
Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for lærerutdanning og Institutt for musikk ved NTNU og Uteseksjonen og Kulturenheten i Trondheim kommune.
Les mer/kontakt:
Prosjektledere:
Egil Reistadbakk, Institutt for lærerutdanning ved NTNU
Eksperter i team
I forbindelse med programmet har det blitt innledet et samarbeid med flere landsbyer i Eksperter i team (EiT) ved NTNU. Temaene for disse EiT-landsbyene omfattet blant annet "Alle skal med: tenk nytt mot sosialt utenforskap" og "Design for inkludering".
Masteroppgaver og praksis
I forbindelse med programmet har det blitt innledet et samarbeid med flere masterstudenter ved NTNU, både gjennom praksisplasser og prosjekter for masteroppgaver. Temaene for disse praksisperiodene og masteroppgavene omfatter per april 2025 Ungdomstorget hos Fellesverket og bruk av Microdata.no for å måle og monitorere målgruppen.
Følgeforskning til Bymarka - mestring i eget liv
Gjennom deltakelse i Program for folkehelsearbeid i Trøndelag vil forskere fra NTNU og KORUS (Kompetansesenter for rusfeltet) følge og evaluere prosjektet. Det er også knyttet en stipendiat fra Institutt for sosialt arbeid ved NTNU til prosjektet. Prosjektet vil kunne gi erfaringer som er viktige i kommunens generelle folkehelsearbeid og i utvikling av fritidstilbud for barn og unge.
Kontakt/les mer:
Trøndelag fylkeskommune, Samarbeid om forskning
Rebekka Andersen, stipendiat NTNU
Jobber du med, eller har du en ide til et prosjekt eller tiltak som kan være aktuelt å knytte til programmet? Da kan du kontakte oss på epost

Sist oppdatert: 10.04.2025