Trapperom - bevaring

Trapperom - bevaring

Bilde av forseggjort dør i trapperom.

Forseggjorte trapperom

Sammen med fasade og inngangsdør, utgjør trapperommet førsteinntrykket for besøkende.

Det lå status i et fint trapperom. Inngangspartiet skulle representere beboerne og var derfor ofte forseggjort og imponerende. Trapperommenes utforming, detaljering, fargesetting og dekor har også hatt nær sammenheng med bygningens utvendige arkitektoniske uttrykk.

Originale dører, vinduer, rekkverk og andre overflater i trapperommene bør i størst mulig grad bevares og repareres der det er nødvendig.

Originale dører i trapperom blir ofte fjernet uten at det er nødvendig

Originale dører har både aldersverdi og estetisk verdi.
I forbindelse med brannsikring av trapperom er det både mulig og viktig å finne alternativer til utskifting av gamle dører, listverk og eventuelt panel.
Eldre trapperomsdører med glassfelt (ofte dekorert eller farget glass) kan utbedres slik at de kan inngå i en helhetlig brannstrategi for gården. 

Hvordan bevare trapperom

Se også lenker nederst på siden.

Smijern

Ekte smijern vil etter hvert få gjennomslag av rust i større eller mindre grad. Dette kan enkelt vedlikeholdes. Løs rust børstes av med stålbørste eller fiberklut. Lakkert jern kan pusses med stålbørste eller stålull og lakkes på ny.

Dekorasjonsmaling

Dekorasjonsmaling på vegger bør vurderes av fagfolk. Jevnt vedlikehold er viktig for at malingen ikke skal flasse av. Luftforurensning og støv har ofte gjort overflatene skitne, samtidig som bygningsmessige inngrep kan ha ført til skader i puss og fargelag. Omfanget av behandlingen vil avhenge av typen maleri, materialet og skadene, men ofte skal det ikke mye til før det oppnås en estetisk forbedring.

Elektrisk anlegg og heis

Ved oppgradering av elektrisk anlegg og lignende må dette gjøre på en hensynsfull måte som ikke skader eller er til sjenanse. Installasjon av heis er ofte en kilde til forringelse av verdifulle trapperom.

Flisgulv

Fremfor å erstatte flisgulvet med annet materiale anbefales det å skifte ut de flisene som er skadet. Det finnes i dag flere leverandører av historiske fliser, og det er fullt mulig å få laget kopier av originalflisen om disse ikke finnes på lager.

I gårder med mange eiere er det viktig at dere sammen blir enige om å ta vare på stilen i trapperommet.

Mer informasjon om trapperom

Flere tema om istandsetting

Murhus Trehus Vinduer Tak Dører

 

Til Byantikvarens forside

Sist oppdatert: 02.12.2021

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward