Søvnbehandling i Trondheim kommune

Søvnbehandling i Trondheim kommune

Trondheim kommune tilbyr gratis søvnbehandling i form av gruppe og veiledet selvhjelp. Behandlingen er basert på kognitiv atferdsterapi for insomni (CBT-I) som er en anerkjent metode for å behandle søvnproblemer uten bruk av medikamenter. Tilbudet er organisert under Rask psykisk helsehjelp.

Hva er insomni?

Insomni betyr egentlig bare at man opplever at man har vanskeligheter med å sovne, holde seg sovende eller at man våkner for tidlig. For å få søvnbehandling i Trondheim kommune holder det at du har problemer på ett eller flere av disse områdene. 

Hva består behandlingen av?

Kognitiv atferdsterapi handler om å forstå samspillet mellom tanker, følelser og atferd, med mål om å bryte negative mønstre. Søvnbehandlingen tar utgangspunkt i at årsaken til problemene handler i stor grad om våre vaner og holdninger til søvn.

Det første vi vil ha fokus på er å bruke mindre tid på å prøve å sove. Dette kan i starten være tøft for mange fordi det ofte betyr at du i en periode vil sove mindre enn det du allerede gjør. Det er viktig å huske på at dette er midlertidig og at hensikten med å gjøre dette nå er å bedre søvn for resten av livet.

Gruppebehandlingen varer i seks uker med samlinger som varer i ca. 2 timer. 

Vi anbefaler primært deltakelse i gruppebehandling for alle. Vi har erfaring med at mange er skeptisk i begynnelsen til å delta i en gruppe sammen med mange ukjente mennesker, men tilbakemeldinger fra tidligere deltakere er at det å være sammen med andre var det som fungerte best.

Dersom å delta i gruppe er uaktuelt kan vi også tilby søvnbehandling i form av nettbasert veiledet selvhjelp hvor man får oppfølging fra terapeut gjennom telefon en gang i uka. 

Hvem passer behandlingen for?

Tilbudet passer i hovedsak for alle som:

  • bruker lang tid på å få sove.
  • har vansker med å holde seg sovende gjennom natten med lange oppvåkninger.
  • våkner for tidlig og ikke får sove igjen.

Tilbudet vil ikke passe for de som:

  • jobber på natten i perioder.
  • har problemer som skyldes akutte livsbelastninger, sykdom eller andre søvnvansker som foreksempel søvnapné, rastløse bein eller narkolepsi.
  • der søvnproblemene ikke har vart mer enn tre måneder.
  • der søvnvansker forekommer sjeldnere enn 3 ganger i uka.

Ta kontakt

Dersom du tenker av søvnbehandling kan være noe for for deg kan du bestille deg time til vurderingssamtale. Vurderingssamtalen foregår på telefon.

Timebestilling

Sist oppdatert: 29.04.2024

Fant du det du lette etter?

Gå til toppen

arrow_upward