Til nyankomne foreldre fra Ukraina med barn 0-16 år

Til nyankomne foreldre fra Ukraina med barn 0-16 år

Vi har barnehager og skoler over hele byen som er klare til å ta imot barn som nettopp har kommet til Trondheim.

Illustrasjonsfoto av ung gutt på skolebenken
Foto: Mostphotos.

Velkommen til Trondheim!

Alle barn er velkomne til å starte i barnehage eller skole. Vi har barnehager og skoler over hele byen som er klare til å ta imot barn som nettopp har kommet til Trondheim.

Barnehage for barn født mellom 2016 og 2022

Har du ansvar for barn som er født mellom 2016 og 2022 kan barnet ditt få barnehageplass i løpet av kort tid. For å finne riktig barnehage, trenger vi informasjon om deg og barnet. Fyll ut dette skjemaet eller send en , kontoret som koordinerer barnehageopptak.

Fagenheten vil kontakte deg om hvilken barnehage som kan være aktuell for deg. Du som er forelder/foresatt kan følge barnet til barnehagen og være sammen med barnet ditt der i begynnelsen.

Barnehagene i Trondheim har som regel åpningstid fra mandag til fredag kl 08.00-16.30. Det finnes også en rekke åpne barnehager i Trondheim. Åpen barnehage er et gratis tilbud for barn i alderen 0-6 år i følge med en voksen, der man kan leke, ha et måltid sammen og delta i ulike aktiviteter. Det er ingen påmelding. Du kan komme og gå når som helst innenfor åpningstiden. Tilbudet er i utgangspunktet gratis, men noen private tar betaling for måltider og aktiviteter. Det er pedagoger som leder de åpne barnehagene.

Skole for barn født mellom 2006-2015

Ditt barn har rett til grunnskoleskoleopplæring. I Norge starter barn på skolen det året de fyller seks år. 1.-7. trinn er barneskole, 8.-10. trinn er ungdomsskole. Barn som er født i 2006 starter på videregående skole fra august 2022.

Når du har kommet til Trondheim, må du finne ut hvilken skole barnet hører til. Alle barn som kommer til Norge og skal være her en stund, har rett til å starte på skolen så snart som mulig. Skriv inn adressen din for å finne din nærmeste skole. Når du har funnet ut hvilken skole dere hører til - nærskolen deres - kan du kontakte denne skolen direkte. Du kan ringe, sende e-post eller besøke skolen for å avtale når barnet skal starte på skolen.

Det er nærskolen som informerer dere om oppstart, hvis dere velger å gå der, eller de kan sende en søknad om plass i en innføringsgruppe for deres barn. Skoler med innføringsgrupper tilbyr intensiv norskopplæring i en periode på inntil 2 år, hovedsakelig i grupper sammen med andre nyankomne elever. I nærskolen er man i ordinære klasser sammen med andre norske elever. Man har rett til å få morsmålsopplæring og tospråklig fagopplæring enten man velger nærskole eller innføringsgruppe. Foresatte og barnet kan sammen vurdere og avgjøre om barnet skal gå på nærskolen eller i en skole med innføringsgruppe for nyankomne elever.

Følgende skoler har innføringsgruppe per i dag: Bispehaugen skole, Huseby barneskole, Ila skole, Kattem skole, Huseby ungdomsskole og Rosenborg skole.

Alle fra Ukraina må gjennom tuberkuloseundersøkelse så snart som mulig etter innreise. Undersøkelsen er gratis. Du trenger ikke å dokumentere resultat av tuberkuloseundersøkelsen for å kunne starte i barnehage eller skole, men det er viktig å få avklart vaksinestatus i samarbeid med flyktningehelseteamet/helsestasjonen/ skolehelsetjenesten, så barn kan få tilbud om eventuelle vaksiner de mangler fra det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Trenger du praktisk hjelp til å søke barnehageplass eller mer informasjon om skoler i Trondheim? Ta kontakt med  eller Ukraina Kontaktsenter som har drop-in time mandager kl.12.00-14.00 i Munkegata 19.

Sist oppdatert: 22.02.2024

Fant du det du lette etter?