Hjem Veg, vann og avløpOm vann og avløpOvervåking av vannkvalitet og miljøtilstand

Overvåking av vannkvalitet og miljøtilstand

Drikkevann og kvalitetskrav

Jonsvatnet er Trondheim kommunes hovedvannkilde og kommunen har et årlig måleprogram som inkluderer kjemiske og bakteriologiske analyser, samt undersøkelser av plante- og dyreplankton. Vi fører vannverkskontroll gjennom å kontrollere at behandlet vann tilfredsstiller gjeldende forskrifter til vannforsyning og drikkevann.

Vannovervåkingsrapporter for Trondheim

Kommunens Miljøenhet er ansvarlig for overvåking av vannressursene i Trondheim. Resultatene fra overvåkingen blir årlig rapportert i rapportserien: "Vannovervåking i Trondheim kommune":

Vannovervåkingsrapporter 2001 - 2013

Andre rapporter

Kontakt Miljøenheten om disse rapportene.

Fiskeregistreringer i 13 vann i Jonsvannsmarka i 2004 og 2009.  Fagnotat, Miljøenheten, Trondheim kommune, 2012.

Miljøregistreringer i 28 vann og tjern i Trondheim kommune i 2002. TM 2003/01, Miljøavdelingen, Trondheim kommune, 2002.

Miljøundersøkelser i 10 utvalgte vann i Trondheim Bymark i 2001. TM 01/06, Miljøavdelingen, Trondheim kommune, 2001.

Rotenonbehandling av Midtidammen i Trondheim kommune. Gjennomføring og vannovervåking. TM 00/03, Miljøavdelingen, Trondheim kommune, 2000.

Kommunens arbeid med vannovervåking

Kommunens arbeid og tjenester på området omfatter følgende:

Forvaltning av oppgavene i forhold til følgende forskrifter fastsatt av Helse- og Omsorgsdepartementet, og med hjemmel i kommunehelseloven.

Forskrift om utslipp av avløpsvann av 22.2.1980
Forskrift om utslipp fra mindre avløpsanlegg fastsatt 12.4.2000 av Miljøverndepartementet (og trådt i kraft 1.1.2001) forvaltes av Byggesakskontoret i kommunen i henhold til forurensningsloven.

Badevannskvalitet i saltvann- og ferskvann

Kommunen har et årlig måleprogram for å framskaffe tilstrekkelig data (bakteriologisk og kjemisk) i friluftsbad til å kunne gi befolkningen anvisning om eventuell helserisiko ved bading.

Elver og bekker

I utvalgte elver og bekker gis årlig en beskrivelse og dokumentasjon om vannkvalitetstilstanden samt en vurdering av forurensningsreduserende tiltak og effekten av disse. Overvåkingen er i første rekke basert på kjemiske og bakteriologiske analyser, men det tas også biologiske prøver (bunndyr).

Avløpsvann til vann, elver/bekker og fjord

Som tilsynsmyndighet følger vi opp at gjeldende krav til rensning av avløpsvann blir tilfredsstilt. Dette gjelder for utslipp fra kloakkrenseanleggene og sigevann fra Hegstadmoen fyllplass.

Fiske og fiskesamfunn

Miljøenheten kan gi deg opplysninger om fiskemuligheter og fiskearter i ferskvannslokaliteter i kommunen. Se også nettsidene om jakt og fiske.

Sist oppdatert: 16.04.2019

Hva forsøkte du å finne?